Connect with us

Naši u svijetu

Hamas nastavio s raketiranjem

Published

on

Islamski pokret Hamas koji kontrolira Pojas Gaze najavio je u petak u Kairu da neće produljiti primirje koje je na snazi tri dana jer Izrael odbija ispuniti njegove zahtjeve.

11885852-mmmain

Primirje bi trebalo isteći u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali izraelska vojska već je ranije objavila da su dvije rakete ispaljenje na jug izraela iz Gaze, tri sata prije tog roka. Hamas je zanijekao da je ispalio rakete.

Palestinski izvor na pregovorima u Kairu rekao je također da je vjerojatno da neće doći do produljenja 72-satnog prekida vatre jer ga Palestinci ne žele produljiti pod sadašnjim uvjetima. “Pregovori su teški. Oni još nisu polučili konkretni rezultat”, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Hamas nastavio s raketiranjem

Palestinski militanti nastavili su stoga s područja Pojasa Gaze raketirati južni Izrael nakon što je istekao 72-satni prekid vatre, objavila je izraelska vojska.

Izraelska vojska srušila je jedan projektil iznad južnog grada Ashkelona. “Nakon 72-satnog prekida vatre, Hamas nastavlja sa sveopćim raketiranjem Izraela. Ispaljeno je najmanje pet raketa, a jedna je presretnuta iznad Ashkelona”, objavio je vojni glasnogovornik na Twitteru.

Izvješća o žrtvama i šteti još nema. Izrael je ranije objavio da je spreman pristati na produljenje prekida vatre, no glasnogovornik Hamasa rekao je da Palestinci na to ne pristaju, ali će nastaviti pregovore u Kairu. Palestinci su tražili da Izrael načelno prihvati njihove zahtjeve među kojima su ukidanje blokade Pojasa Gaze, oslobađanje zatvorenika i otvaranje morske luke.

Oružano krilo Hamasa upozorilo je u četvrtak palestinske pregovarače da ne pristaju na produljenje prekida vatre ako Izrael ne ponudi ustupke, što Izrael nije učinio. Izrael je jasno poručio da će odgovoriti silom bude li napadnut te da je čak spreman zauzeti Pojas Gaze kako bi zbacio Hamas s vlasti. Izrael je povukao kopnene snage iz Pojasa Gaze u utorak.

U gotovo jednomjesečnom ratu poginulo je po palestinskim izvorima 1875 Palestinaca, većinom civili. Hamas je u četvrtak objavio da je pogubio nekoliko Palestinaca koji su špijunirali za Izrael, ne preciziravši koliko.

Izrael je objavio da je u borbama koje su počele 8. srpnja poginulo 64 izraelskih vojnika i troje civila. (Hina/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj