Connect with us

Vijesti

3d printeri: Revolucionarna tehnologija budućnosti (sadašnjosti)

Objavljeno

-

[pullquote_left]3D printerima može se proizvesti gotovo sve: umjetna kost, automobilski dio, zlatni prsten, replika vrijednih skulptura, pa čak i zamjenski mokraćni mjehur[/pullquote_left]

 

 

 

[dropcap]Z[/dropcap]bog rijetkog oblika urođenog začepljenja pluća 20-mje-sečnom Amerikancu Kaibi Gionfriddu život je visio o koncu pa su se liječnici Sveučilišta u Michiganu odlučili ugraditi mu potporanj od njegova biološkog materijala koji je načinjen metodom trodimenzionalnog printanja. To je bio prvi takav zahvat na svijetu, a nakon zahvata dječak normalno diše. Istovremeno se u SAD-u i Velikoj Britaniji vode polemike o rizicima ama­terske uporabe nove 3D print tehnologije nakon što ju je 22-godišnji Cody Wilson iskoristio da u kućnoj radinosti izradi pušku i potom preko interneta, svima zainteresiranima, ponudio nacrt kako bi i oni sami isprintali svoj primjerak oružja.

zrađuje rezervne dijelove za oružje za svoje postrojbe u zabačenim dijelovima svijeta kojima nije lako u svakom trenutku dopremiti potreban predmet. U jednoj pak trgovini u Londonu kupci za 120 funti mogu dobiti svoju bistu u prirodnoj veličini i bojama, a 3D printerom su se poslužili i kipari, autori replike Christiana Ronalda iz madridskog muzeja voštanih figura.

Sati i dani brušenja, mjerenja, piljenja, rezanja, glodanja, tokarenja, lijepljenja i sličnih načina obrade materijala da bi se dobio model po kojem će se izrađivati kalupi i podešavati strojevi i alati – proces je koji polako, ali sigurno odlazi u povijest. Kao i ručno rađeni nacrti na papiru po kojima će nastajati prototipi.

Tko se još sjeća pisaćih strojeva što su ih istisnuli printeri koji na papir prenose tekst napisan na kompjuteru. Taj primjer možda najzornije može približiti aditivnu tehnologiju poznatiju kao 3D printanje.

Sloj po sloj. Kao što printer, punjen tintom i papirom, izbacuje sadržaj na dvodimenzionalnom mediju, tako iz 3D printera izlaze plastični predmeti najrazličitijih oblika koji se mogu dizajnirati s pomoću brojnih softvera namijenjenih za izradu 3D modela. Sloj po sloj plastike, svaki obično tanji od milimetra, slažu se jedan na drugi dok ne nastane predmet koji u dlaku nalikuje onome s nacrta na kompjuterskom ekranu.

Takvih sofisticiranih i poprilično skupih – iako daleko jeftinijih nego prije desetak godina kada su tek ušli u masovnu primjenu – 3D printera sve je više i u Hrvatskoj. Pohvalno je već i to da se dizajneri, inovatori i proizvođači i kod nas sve manje čude aditivnoj tehnologiji koja predstavlja revoluciju u procesu nastanka svakog uporabnog predmeta – od kvačice za rublje, šahovske figurice, plastične ambalaže za prehrambene namirnice, do automobilskih dijelova… Baš svega što se može prstima opipati, a ima tri dimenzije i izrađuje se od plastike, stakla, metala, gipsa, plemenitih metala ili bilo kojeg drugog čvrstog materijala. Čak i čokolade.

Jedan od pionira aditivne tehnologije u Hrvata Damir Godec docent je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Objašnjava kako na Fakultet dolaze i privatni klijenti koji trebaju pomoć u razvoju svoga projekta. Godec nam daje primjer inovatora Marka Kravara koji je razvijao posebnu kvačicu kojom se ručnik može pričvrstiti za rukohvat broda.

globus.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari