Connect with us

Povijesnice

4. siječnja 1642. rođen Isaac Newton – nenadmašni znanstvenik koji je vjerovao u Boga Stvoritelja

Objavljeno

-

Na današnji dan, 4. siječnja 1642. po gregorijanskom kalendaru rodio se Isaac Newton, jedan od najvećih znanstvenika svih vremena: fizičar, matematičar i astronom. Smatraju ga ključnom figurom znanstvene povijesti.
[ad id=”93788″]

Mnogi nisu upoznati s činjenicom da je taj nenadmašni um imao jaku vjeru u Sveto Pismo kao Božju riječ i Boga kao Stvoritelja svega, te uzročnika svih pojava koje je ovaj genijalni znanstvenik otkrio za dobrobit svijeta.

Napisao je brojna teološka djela koje je sam smatrao važnijim od njegovih znanstvenih dostignuća.

Newtona se smatra najoriginalnijim i najutjecajnijim teoretičarem u povijesti znanosti.

Pored otkrića računa beskonačnosti i nove teorije prirode svjetlosti i boja, Newton je postavljanjem tri zakona kretanja i općim zakonom gravitacije temeljito promijenio osnovnu strukturu fizike.

Postavio je i temelje klasične mehanike i tako nemjerljivo utjecao na razvoj

Kao jedan od pokretača znanstvene revolucije u 17. stoljeću, Newtonov rad povezao je radove mnogih slavnih fizičara poput Kopernika, Keplera, Galilea i Descartesa u novu moćnu teoriju.

Tri stoljeća poslije, klasična mehanika ostaje izuzetno korisna i ništa manje elegantna kao i tada.

Newton: „Tvrdim da je Bog Stvoritelj svega!“

Newtonov stav o vjeri bio je strogo monoteistički i smatrao je Boga početkom i vrhuncem svakog stvaranja čija obstojnost ne može i ne smije biti negirana.

Sir Isaac Newton je smatrao svoja teološka zapisivanja važnijim od njegovih znanstvenih zapisa.

On je izjavio: «Postoji Biće koje je stvorilo sve stvari, koje drži sve stvari u Njegovoj sili, i kao takav zaslužuje strahopoštovanje.»

Također je zapisao: «Sve materijalne stvari izgledaju da su sastavljene od prije spominjanih tvrdih i čvrstih čestica, koje su različito vezane u prvom stvaranju savjetom inteligentnog Izvršioca. Bog je taj koji je stvorio i materiju i red. I ako je On tako učinio, potpuno je ne filozofski tražiti neku drugu teoriju o podrijetlu svijeta ili smatrati da je kosmos (red) mogao nastati iz kaosa jednostavnim zakonima prirode.»

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari