Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste

15

Autocesta od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste, svečano je otvorena sinoć, dok će u funkciji za sav promet biti od danas, 17. rujna.

Otvorena je dionica autoceste od Međugorja  do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača odnosno Kravice  – Zvirovići) porukom direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića koji je kazao da se na ovome neće stati unatoč pritiscima pa čak i prijetnjama koje su dobivali, piše bh. novinska agencija Patria.
Ovo nije politički, već životni projekt JP Autoceste, a nadam se i šire zajednice jer mi gradimo da spajamo  – poručio je Karić.
Karić je vrpcu presjekao sa Marijanom Prkačin uposlenicom Autocesta FBiH, bivšom stipendisticom i Mijom Jajlom sadašnjim stipendistom, uz poruku da su to budući graditelji, nakon čega je uslijedio vatromet.
Inače, izgradnja ove dionice Vc je jedna od najzahtjevnijih dionica na kojoj je izgrađen most Studenčica koji je visok 90 metara, a koji kako je kazao Karić ostavlja bez daha i stručnjake i obične građane.
Izgrađen je i most Trebižat, jedan vijadukt i tunel Bijela Vlaka. Ono što svi poručuju sa ove svečanosti jeste da će BiH postati veliko cestovno gradilište, a da otvorenje ovih 10 km znači veći broj turista i onih koji posjećuju hercegovačke ljepote u Međugorju, Počitelju i Mostaru.
Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH ponovio je da otvorenje ove autoceste znači mnogo ne samo za lokalnu zajednicu već i za cijelu BiH.Vjekoslav Bevanda, premijer BiH kazao je u uvodnom obraćanju da je prije ovoga bio u Međugorju gdje se družio sa Marinom Čilićem osvajačem US Opena i da su njegove suze u očima pokazale koliko voli ovu zemlju.S istom radošću kao što sam prihvatio druženje s Čilićem, došao sam na otvorenje ceste. Prisustvo svih vas ovdje izvršne i zakonodavne vlasti pokazuje da nam je stalo i ja se nadam da će BiH postati cestovno moderno čvorište. Danas jedan čovjek u Međugorju reče „konačno s juga“ i ja se nadam da ovo nije kraj i da ćemo uskoro otvoriti autocestu do Počitelja – kazao je Bevanda.

[mom_video type=”youtube” id=”hN3xccyOEZQ”]

 

”Sredstva koja su ostala bit će uložena u rekonstrukciju lokalnih putova ove regije. Otvaranjem ove autoceste BiH je praktično spojena sa europskom mrežom autocesta. Sada faktički od Splita do Međugorja ima 120 km, a od Makarske do Međugorja 70 km, što će doprinijeti da ovaj dio barem u ljetnom periodu posjeti mnogo više turista”, kazao je Karić, javlja NAP.

Dodao je kako ovo nije kraj izgradnje autocesta. Već krajem mjeseca raspisat će se tender za izvođača radova na dionici Međugorje – Počitelj.

”Nema prepreka za izgradnju novih 11 km puta jer su lokalne zajednice dale dozvolu i za izgradnju najvećeg mosta preko Neretve koji će biti u blizini Počitelja”, kazao je Karić.

facebook komentari

 • peppermintt

  Bravo bravo, samo neka se gradi , ceste su krvotok , izgradnju svakog milimetra triba pozdravit 🙂

 • HRSmoock

  Misliš…Centimetra.Umjesto 7 ili 8 cm, neki stave 2 ili 3 :))

 • peppermintt

  misliš 2 ili tri trake, odlično :))

 • HRSmoock

  Svuda se krade kod izrade ceste, ali ovdje…Uh. Sjećam se prvih radova u Bih nakon 1995. Stranci dali lovu, stranci dali i kontrolu :)) I kontrolisali ono pravo. Dve stotine metara kako treba, pa onda kilometar “tanje” i tako…Sramota.

 • peppermintt

  pa oni i “usmjeravaju ” tokove novca

 • HRSmoock

  Kakvi god bili strendžeri nije da baš ništa nisu uradili za nas. Birokracija je birokracija, a naša se pokazala kao još gora. Nego…Otkud oni kod nas? :)) Zašto i kako su došli? :))

 • peppermintt

  jesu neke stvari su napravili ali njima se ne žuri jer ako završe projekte moraju ići odavde a onda ih čekaju tko zna kakva mjesta, prema kojima smo mi mali raj

 • HRSmoock

  Tako je. Nismo mi ne znam..Avganistan ili Irak. I nismo bogalji. Ljudi žele raditi, ali vlasti u BiH i RS su gore i od pederskih država Srbije i Hrvatske koje preziru sve van zatvorenih carskih palača Zagreba i Beograda.
  Vidjela si doček Marinu u Međugorju. Moramo se sami organizirati. A neka se gospoda j..u za porez. Pa kad odluče da Sarajstan, Bg i Zg nisu jedini na svijetu…:)) Onda možemo da pričamo.

 • peppermintt

  Hercegovina ide naprijed, uza sve nevolje, muljaže, prijevare, preglasavanja politička mi smo Kalifornija u odnosu prema istočnoj Bosni, istočnoj Hercegovini , Srbiju ne triba ni spominjat. Dok je nisam prilično obišla mislila sam da nije stanje tako loše.
  Sad mi je jasno da je od vas dosovce katasrtofalno stanje.

 • HRSmoock

  Ne možeš ni zamisliti koliko se ovdje krade, ne radi i koliko nesposobnih bizona ima. Od 2005. ovdje se samo umnožavaju problemi. Mladi su u najgoroj situaciji jer čak i ako nađu posao, rade za smiješne pare. Jedan veliki reset je neophodan. Čak i veliki projekti ne mogu promjeniti ništa ako ostane ovakav poredak. Parazitski, poltronski ili “burazersko-kumašinski”, kako ga ovdje zovu. Zamisli pet stotina Lijanovića. To ti je Srbija.

 • peppermintt

  i ne samo to mislim da je kod vas strahovit problem i tzv podzemlje tj mafija. Kod nas je lopovluk na razini političke dostupnosti
  A Srbija je preplavljena plakatima vučka odlučno protiv korupcije i lopovluka

 • HRSmoock

  Ma ta slina picousta je arhitip onoga što ne valja u Srbiji. Jebenih mitomana koji samo s.eru i p.de po kafanama, bistre neku politiku i svoju verziju povijesti i ne rade ama baš ništa. Možda je Đinđić bio samoreklamer, ali nije bio ljenčina. Lijepo im je rekao da ako hoće da spavaju…Neka se sklone.

 • peppermintt

  je zato su sklonili…njega

 • HRSmoock

  Dobro, upetljao se sa nekim…Ipak je on iz Šamca, nije “kupio ciglu” dok je rastao. Mi koji smo rasli u Bgd…Mame su nas naučile da se ne družimo sa ološem.

 • Ljuta Trava

  I tko je najbrži?