Pratite nas

Kolumne

Josipovićeva reforma 5 do 12: Za kampanje spas u zadnji čas

Objavljeno

na

Bilo bi smiješno da se o tome u današnjim informativnim emisijama i na portalima ne govori smrtno ozbiljno: Predsjednik RH poslao je dramatično pismo predsjedniku Sabora RH u kojem je, barem kako prenosi Jutarnji list, zavapio da je ‘država pred slomom’ te da ‘moramo nešto učiniti’.

Istina je da je daleko od toga da se o postojanju njegovog prijedloga izborne reforme nije prije govorilo, ali nipošto nije jasno zašto je sve do sada čekao da taj prijedlog ovako dramatično porine u javnost. I to nakon što je jedna građanska udruga već pokrenula svoju referendumsku inicijativu, prikupivši stotine tisuća glasova, za koji još uvijek nije jasno hoće li biti dovoljni da se referendum i održi. To je tako već treća inicijativa koja se pokušava progurati redovnim ili ubrzanim saborskim putem.

A sve te inicijative na površini ističu uvođenje preferencijskog glasanja, a ispod površine strukturu koje donose posve različite izborne inžinjeringe. Josipovićev prijedlog teško da je najbolji od ponuđenih, no naravno o tome se da raspravljati. Jasno je samo da ni jedna od vladajućih stranaka nije spremna na sveobuhvatnu reformu izbornog sustava, te da do sada nijedan od tih prijedloga nije naišao ni na najblaži interes pozicije ili opozicije.

Zoran Milanović pred hrvatskom javnošću doduše je uspio izigrati Tomislava Karamarka, ostavivši ga usamljenog u središtu arene kao jedinog koji se i dalje protivi uvođenju preferencijskog glasanja, iako ni predsjednik SDP-a sam teško da je spreman za promjene koje bi išle dalje od toga. Loši savjetnici natjerali su čak i Kolindu Grabar Kitarović da se u zadnji tren nepotrebno izjasni protiv reforme izbornog sustava u ovom trenutku, čime je i ona ispala licemjerna.

Prihvati li pak Milanović ovu Josipovićevu inicijativu, najjači potez koji bi Karamarko mogao poduzeti je da se založi za neku drugu, recimo onu GONG-ovu, a ako se već natječu u zaokretima za 180 stupnjeva, koliko god to njima nevjerojatno i svetogrdno sada zvučalo, kad već mora odgovarati na poteze protivnika – najveći efket donijelo bi mu da se predomisli i prigrli inicijativu U ime obitelji! Dovoljno mu je da ponudi pojašnjenje da je takvo rješenje među ponuđenima ipak najmanje štetno za hrvatsku demokraciju.

Preferencijsko glasanje nešto je za što se ja osobno zalažem već više godina, iskoristivši nebrojene javne nastupe da stavim bubu u uho gdje god je za to postojala i najmanja šansa, tako da bez lažne skromnosti mogu reći da sam dao značajni obol širenju te ideje. A naravno, presudni su bili izbori za europski parlament, tijekom kojih su se pokazale prednosti takvog načina biranja.

No, samo preferencijsko glasanje teško da može donijeti neku prekonoćnu revoluciju, osim što zagorčava život onima koji pokušavaju složiti koalicije i unaprijed u najvećoj mogućoj mjeri odrediti kome će pripasti koliko zastupničkih mjesta prema dogovorenom koalicijskom ključu. Takve križaljke automatski padaju u vodu.

Iako je referendumski prijedlog U ime obitelji u javnosti dočekan na nož zato što navodno prijeti cunamijem raznih strančica u parlamentu, lako je dokazivo da to nimalo ne stoji, čime sam se detaljno pozabavio u svojoj analizi KONTROVERZE Što nam stvarno donosi referendum, kako bi izgledale izborne jedinice i smijemo li dati svoj potpis? >>. Jednako je smiješna primjedba da to narušava neku imaginarnu stabilnost hrvatskog političkog sustava. U slučaju prijedloga U ime obitelji mora se gledati što donosi paket u cjelini, a ne što donosi samo spuštanje izbornog praga. To podrazumijeva i smanjivanje broja izbornih jedinica na 5 do 6 – navodno kao u programu kojeg priprema sam SDP.

Josipović je imao pet godina da djeluje, a nije napravio ništa. De facto je bio stup podrške vladi koja je nakon HDZ-ove dokrajčila hrvatsko gospodarstvo. Šutjeti i gledati – to nije zadaća predsjednika.

Činjenica je da prijedlog U ime obitelji ide za tim da u Sabor ne uđu neke od stranaka koje to inače mogu samo tako da iskažu vjernost nekoj od velikih stranaka na zajedničkoj koalicijskoj listi, već da u Sabor uđu samo one stranke koje doista imaju podršku birača, te da se smanji politički plijen koji dvjema najvećim strankama donose visoki izborni prag i d’Hondtova metoda.

Prijedlog Ive Josipovića donosi pak posve suprotni rezultat, jačajući postojeći duopol HDZ-a i SDP-a i uskraćujući manjim strankama i novim igračima mogućnost da značajnije poremete status quo, uz veliki rasap i gubitak njihovih glasova. Prijedlog je to dakle reforme koja u ovom trenutku uopće nije reforma, koja, ako se prihvati, teoretski može s jedne strane dodatno osnažiti sami HDZ, ali i smanjiti trenutačnu eroziju SDP-a.

To sasvim sigurno nije ono što u ovom trenutku Hrvatskoj treba:

Još jedan premijer koji će biti siguran da će svoj mandat odraditi do kraja bez obzira kakvi mu bili rezultati.

Pet godina Ivo Josipović je šutio, glumeći poslovični fikus na Pantovčaku, da bi se oglasio 5 do 12, na samom kraju mandata, ususret vrhuncu bitke da zadrži fotelju predsjednika Republike. Sve što je radio tih pet godina bilo je u cilju osvajanja tog drugog mandata, pet dugih godina politike nezamjeranja i pružanja pipaka prema svim relevantnim medijima i različitim središtima moći. Podsjetimo, upravo u njegovom mandatu Hrvatska je uletjela u živo blato ove krize iz koje se ne zna iščupati.

Malo je šanse da će tako nešto biti i prihvaćeno, ali je malo vjerojatno da je Josipovića za to iskreno briga. On je samo u tom smislu najbolji učenik Željke Markić, koja svoje inicijative koristi kao najjeftiniju i najučinkovitiju promociju sebe same za neke buduće političke ciljeve. Po tom receptu, čak i bez obzira na ishod njegove inicijative, u međuvremenu time sebi osigurava da se o tome priča u javnosti i medijima te tako loži dodatnu vatru pod kotao svoje predsjedničke kampanje. A također stvara privid da se oko nečega sukobljava s premijerom Milanovićem, s kojim se do sada u protekle tri godina nije baš nijednom ozbiljno javno sukobio, iako mu je ovaj nudio obilje materijala.

Točnije, pet godina Ivo Josipović je šutio, glumeći poslovični fikus na Pantovčaku, da bi se oglasio 5 do 12, na samom kraju mandata, ususret vrhuncu bitke da zadrži fotelju predsjednika Republike. Sve što je radio tih pet godina bilo je u cilju osvajanja tog drugog mandata, pet dugih godina politike nezamjeranja i pružanja pipaka prema svim relevantnim medijima i različitim središtima moći. Podsjetimo, upravo u njegovom mandatu Hrvatska je uletjela u živo blato ove krize iz koje se ne zna iščupati. Ne da je on odgovoran za okolnosti koje su dovele do toga, nipošto, ali Predsjednik RH nije napravio baš ništa, a ako je nešto i predložio, brzo bi utihnuo ako bi se Milanović pravio da nije čuo. Naravno, sukob s Milanovićem nije nikad dolazio u obzir, jer bez podrške njega i stranke ne bi imao nikakve šanse dodatnih pet godina ostati u fotelji.

Fikus bi se nenadano pretvorio u kaktus samo u trenucima kad bi neko Josipovića osobno uvrijedio. Tek tad bi se itekako pokazalo kolika moć stvarno dolazi s Pantovčaka. Naravno, Milanović bio je dovoljno pametan da to ne napravi tako da bude baš svima očito. Josipoviću, nažalost, nikad nije palo na pamet da se na isti način založi za građane ove države, među kojima su stotine tisuća tijekom njegova mandata dodirnuli rub egzistencije. “Iza njegove krilatice Nova pravednost nema ničega, prazna misao“, kako je još prije par mjeseci lucidno zaključila njegova novoizabrana glasnogovornica, koja kao da je doživjela amneziju.

Josipović je imao pet godina da djeluje, a nije napravio ništa. De facto je bio stup podrške vladi koja je nakon HDZ-ove dokrajčila hrvatsko gospodarstvo. Šutjeti i gledati – to nije zadaća predsjednika.

Do sada je alibi bio da predsjednik nema stvarnu moć da nešto promijeni. No, kad predsjednik ništa ne bi mogao, ne bi nam bio ni potreban kao na nacionalnim izborima direktno izabrani državni čelnik. Naravno da nije istina da predsjednik nema moć. Uostalom, u ovoj kampanji on kao da odjednom počinje govoriti “ja (ipak) imam moć!”, obećavajući što će sve (za nas?) napraviti što u prvom mandatu nije. Čak će i referendum organizirati ako bude potrebno! Još jedna korisna škola Željke Markić – samo s drugačijim predznakom.

Gotovo izravno nam veli: Prvih pet godina je bilo za šalu, to zaboravite, sad ćete tek vidjeti što Josipović može! NO, iako je jasno da bi u drugom mandatu sigurno bio manje opterećen nego u prvom, jer ionako ne može do trećeg mandata, pitanje koje ostaje je – treba li nagraditi čovjeka koji je šutio kad je nama bilo najteže?

Nije gotovo dok Ustavni sud ne kaže da je gotovo: Referendum za promjenu izbornog sustava još uvijek je u igri

Može li biti išta luđe od države u kojoj se prikupljaju potpisi za promjenu ustava, a da nitko ne zna koliko potpisa treba prikupiti? I tu se ne radi o razlici od nekoliko stotina ili tisuća, već sam ministar uprave stane pred kamere i mrtav ozbiljan kaže da je potrebno “između 370 i 450 tisuća”?!?? Što je najsmješnije, SDP-ov minstar Arsen Bauk pri tome se skriva pod skute HDZ-ovog barda ustavne materije, Vladimira Šeksa, te umjesto svojeg stava nudi njegov?!?

Ustav RH ostavlja i dalje mogućnost sucima Ustavnog suda, da prosude da se pri prikupljanju potpisa za nacionalni referendum, koji se prikupljaju isključivo na teritoriju RH, može kao relevantni ukupni broj birača “u Hrvatskoj” (kao što se navodi u Ustavu) uzeti broj iz kojeg su izuzeti birači izvan tog teritorija.

No, prikupljanje je završeno i znali mi potreban broj ili ne, tek se mora odlučiti što s prikupljenom gomilom potpisnih listića. Udruga U ime obitelji doduše još uvijek nije predala prikupljene potpise, oni se još uvijek prebrojavaju i sortiraju, no čini se da nema sumnje da je prikupljeno više od tih minimalnih 370 i kusur tisuća, a manje od onih maksimalnih 450 tisuća.

Nema sumnje isto tako da je vladajuća koalicija odgovorna što je iz vlastitih interesa zapetljala situaciju s popisima i registrima birača te s nedokuhanom referendumskom regulativom koju je naslijedila od prethodnika (a u kojoj su opet svi zajedno u konsenzusu bili sudjelovali). U trenutku kad vladajući predlažu zakon o referendumu kojemu je cilj da dodatno ograniči mogućnosti neposredne demokracije u Hrvata, naravno da je teško uopće zamisliti da bi oni postojeću nedorečenost Ustava RH i odgovarajućih zakona interpretirali tako da ide na ruku organizatorima referenduma.

No, Ustav RH ostavlja i dalje mogućnost sucima Ustavnog suda, da prosude da se pri prikupljanju potpisa za nacionalni referendum, koji se prikupljaju isključivo na teritoriju RH, može kao relevantni ukupni broj birača “u Hrvatskoj” (kao što se navodi u Ustavu) uzeti broj iz kojeg su izuzeti birači izvan tog teritorija.

U tom slučaju, referendumska inicijativa još nije mrtva i sve druge ostaju po strani sve dok građani Hrvatske ne kažu svoje mišljenje.

Ustavni suci itekako imaju temelja prosuditi da je zakonodavac otišao predaleko u svojoj interpretaciji Ustava te da je nepravedno da se eventualna nedorečenost Ustava tumači na štetu demokratskih procesa u Hrvatskoj, pa makar se radilo o direktnoj demokraciji koja je na konstantnom udaru izvršne i zakonodavne vlasti. Koliko pravda ima ulogu pri prosudbi Ustavnih sudaca, trebali bismo uskoro doznati, jer bi bilo logično (opet, ako logika ima ikakvu ulogu u svemu) da se referendum održi zajedno s predjedničkim izborima.

izvor:Politika plus, autor Ivan Hrstić

facebook komentari

Kolumne

Josip Jović: Mit o razjedinjenoj zemlji

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru je u koloni koračalo šezdeset tisuća ljudi iz svih krajeva, usprkos proteklih dvadeset šest godina od velike tragedije, kvalifikacijsku utakmicu nogometne reprezentacije gledao je prepun Maksimir i još 1,5 milijun televizijskih gledatelja, povratak dvojice generala iz Haaga dočekalo je prije pet godina milijun Zagrepčana, za neovisnost države glasovalo je više od devedeset posto birača, za prirodnu definiciju braka izjasnilo se blizu osamdeset posto izišlih na referendum, za proglašenje Stepinca svecem, kad bi se organizirao jedan takav referendum, bilo bi sto posto katolika…

Hrvatska je, dakle, u nekim temeljnim vrijednostima i emocijama, bez obzira na stranačke simpatije i antipatije, homogena nacija kao malo koja u zemlja u svijetu.

Mit o zemlji nepomirljivih suprotnosti nastaje temeljem polemika medijski eksponiranih i ideološki preopterećenih pojedinaca, skupina i skupnica, kao i temeljem neke vrste specijalnog rata u obliku umjetnog podgrijavanja i proizvodnje neprijateljstava na matrici antifašisti-fašisti, ustaše-partizani i slično.

Jedno objektivno istraživanje, koje još nitko nije proveo, pokazalo bi da građani ove zemlje u visokoj mjeri imaju podjednako snažnu distancu prema oba, kako se to kaže, totalitarna režima i prema njihovoj političkoj ostavštini, ili naprosto te mrtve epohe povijesti žele zaboraviti.

Hrvatska je ujedinjena u domoljublju i otporu agresiji, u kršćanskim vrijednostima i poštivanju Crkve, u solidarnosti prema ugroženima, u brizi za bolju budućnost djece i za sudbinu države, ujedinjena je, nažalost, i u siromaštvu.

S ovakvom slikom Hrvatske zacijelo se ne bi složili, primjerice Igor Mandićili Dubravka Ugrešić, za koje je domoljublje utočište hulja, hrvatska država promašeni, hipernacionalistički projekt i reetablirana NDH, kao što se ne bi složili ni neki drugi kritičari svega postojećeg, koji zapravo, svjesno ili nesvjesno, pod oblandom lažnog individualizma i kozmopolitizma govore, pišu i djeluju na crti velikosrpske promidžbe, koja je prethodila Vukovaru i koja traje sve do dana današnjeg.

Za njih su kuna, zastava, grb, branitelji, vjernici, navijači, hadezeovci, vlast i narod uopće samo simboli, odnosno poluge „ustaškog nacionalizma“, sve je oko njih nepodnošljivo fašističko, jer im je nepodnošljiva nova politička stvarnost stvorena raspadom Jugoslavije i neuspjehom Miloševićeva projekta.

No, ovakav tip, nazovimo mišljenja, ne može se smatrati dijelom „podijeljene Hrvatske“, već više devijacijom.

Postoji, međutim, jedna ozbiljna podjela, podjela na narod i na političku klasu, koja je od naroda sve otuđenija, koja mu se obraća od prigode do prigode, od izbora do izbora, od kolovoza do kolovoza, ili od studenoga do studenoga, koja na vapaje „još nitko nije suđen za zločine“ odgovora šutnjom, tetošeći usto otrovnu neprijateljsku propagandu.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ima li Hrvatska snage primijeniti znanja prof. Marca Gjidare, koga nam predstavlja predstojnik Plenkovićevog ureda, Zvonimir Frka-Petešić?

Objavljeno

na

Objavio

Profesor Marco Gjidara je izvan znanstvenih i dijela akademskih krugova u Hrvatskoj, gotovo nepoznata osoba.

Kad sam nazad nekoliko godina, pokušavajući detektirati u svojim analizama razloge, ali i rješenja kronične slabosti hrvatskoga državno–političkoga poretka, posve slučajno otvorio znanstveni rad u zborniku radova na Splitskom pravnom fakultetu, pod nazivom „Općenito o pravu glasa i o biračkom pravu iseljenika“ profesora Marca Gjidare, bilo mi je jasno da tražeći pamet i mudrost diljem svijeta, zapravo hrvatska politika, akademska zajednica, nacionalne i društvene institucije i poglavito medijski autori, iz neobjašnjivih razloga ne vide besplatan i to spasonosni dar u svojim njedrima.

Marco Gjidara

Profesor Gjidara je na savršeno jasan, istraživački i znanstveno besprijekorno precizan način upozorio na cijeli niz nedostataka hrvatskoga izbornoga sustava, detektirajući ne samo u tom radu, nego u svome cijelome znanstvenom opusu i razloge tome, kao i rješenja, kako s nacionalno-političkoga stajališta suvremenih država, tako, i još i više s pozicije temeljnih političkih i ljudskih prava suvremenoga čovjeka.

Zbog toga ćemo u posebnom terminu objaviti i njegov govor s predstavljanja njegove knjige „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju 1980-1991.“, u Zagrebu, 20. studenog 2017. godine, u kojem izravno i autoritativno ukazuje na razloge slabosti državno-pravnoga i političkoga poretka, pogotovo s pozicije analize jugoslavenskoga naslijeđa s kojim, što Gjidara jasno upozorava, Hrvatska i danas ima zapravo presudne probleme.

S obzirom na javno otvorene rasprave o promjenama izbornoga sustava, manje više gotovo opću suglasnost o nužnosti promjena, ali i dramatične površnosti i odstupanja od temeljne bitnosti samih sadržaja izbornoga sustava kao najvažnijega instrumenta ostvarivanja nacionalne državnosti i usmjeravanja nacionalne države, te njene trajne stabilnosti, iako još nije službeno Advent, nekako mi se čini da je profesor Marco Gjidara ponovno u Zagrebu i u Hrvatskoj kao svojevrsni – božićni dar.

Kako je profesor Gjidara bio nakon predstavljanja knjige gost kod predsjednika vlade Andreja Plenkovića, a na samome predstavljanju nadahnuto je govorio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Plenkovića, gospodin Zvonimir Frka-Petešić, dugogodišnji Gjidarin suradnik iz Francuske, iskreno se nadam da je predsjednik Plenković odmotao božićni dar ispod drvca na Gornjem Gradu i zamolio profesora Gjidaru da usmjeri pravac razgovora i način riješavanja problema s izbornim sustavom, ali i cjelokupnom organizacijom suvremene i efikasne države.

Najbolji integralni portret profesora Marca Gjidare do sada je u Hrvatskoj izrekao upravo predstojnik Ureda predsjednika Vlade Plenkovića, gospodin Zvonimir Frka-Petešić, pa ga donosimo u cijelosti.

Neka Hrvatska javnost zna, između ostaloga i zbog jačanja samopouzdanja i vjere u svoju nacionalnu pamet.

Zvonimir Frka-Petešić, govor na predstavljanju knjige profesora Marca Gjidara „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju 1980-1991.“, u Zagrebu, 20. studenog 2017. godine

Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što imam priliku obratiti vam se u povodu Frka Petesicpredstavljanja knjige profesora Gjidare „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju (1980-1991)“, ovdje u Zagrebu, u zgradi Hrvatskog instituta za povijest. Naime, kako sam i sam odrastao u Francuskoj, gdje sam dugo živio i radio, profesora Gjidaru poznajem dugi niz godina, te sam imao čast s njim surađivati, poglavito u okviru Predstavničkog vijeća Hrvatskih ustanova i Zajednice Francuske. No prije nego se osvrnem na njegov izuzetni angažman u promicanju istine o Hrvatskoj, dopustite mi da najprije predstavim profesionalnu karijeru profesora Gjidaru, vrsnog pravnika i politologa, čiji je životopis doista impresivan. Marko Gjidara rođen je 1939. godine u blizini Lillea kao dijete hrvatskih (drniških) ekonomskih emigranata, i gdje je njegov otac radio kao rudar u rudnicima sjeverne Francuske.

Od 1958. do 1964. pohađa Pravni fakultet u Lilleu, gdje završava studij prava te dva magisterija iz javnog prava i političkih znanosti, dok u Parizu upisuje Institut za Političke znanosti i Školu za Istočne jezike koje završava. Nakon što je radio kao predavač na sveučilištu u Lilleu, od 1965. do 1966. radi kao istraživač u Francuskom Centru za komparativno pravo gdje proučava pravne sustave Istočne Europe. Marko Gjidara 1968. prelazi na Pariško sveučilište, gdje je predavač, docent i profesor na Pravnom fakultetu u Parizu, najboljim pravnim fakultetom u Francuskoj i budućem Sveučilištu Paris 2 (Panthéon – Assas).

Ubrzo stječe titulu redovnog profesora Javnog prava na Sveučilištu Paris 2 kao i na pravnom fakultetu Sveučilišta u Orléansu. Godine 1970. doktorira na temu »Sustav rješavanja upravnih sporova u Francuskoj«. Od 1987. do 2007. voditelj je Instituta za pravo i ekonomiju u gradu Melunu (u sastavu Sveučilišta Paris 2) čiji je jedan od suosnivača. Od 1989. do 1991. radi također kao konzultant u francuskom ministarstvu vanjskih poslova. Od 1996. do 2009. predavač je međunarodnog i europskog prava na Višoj državnoj školi za policijske časnike (ENSOP) u Montereau i na Školi za časnike državnog Oružništva (EOGN) u Melunu (gdje je 2002. osnovao specijaliziran magistarski studij »Pravo i strategija sigurnosti«, koji vodi do 2007.). Od 1997. do 2007. suosnivač je i voditelj nekoliko specijaliziranih studija za detektive.

Tijekom karijere, bio je također član različitih komisija i stručnih žirija, između ostalog za prijemne i završne ispite pri Školi odvjetničke komore u Parizu, te za prijemni ispit na uglednoj visokoškolskoj ustanovi École nationale d’Administration. 2000. suosnivač je Među-dobnog sveučilišta u Melunu kojeg vodi do 2007. kada kao professor emeritus odlazi u zasluženu, ali, kao što vidite, vrlo aktivnu mirovinu. Na prijedlog pravnog fakulteta, Senat Sveučilišta u Splitu mu je 2009. dodijelio počasni doktorat »zbog iznimnog znanstvenog doprinosa u znanstvenom području društvenih znanosti te njegova znanstvenog djelovanja kojim je značajno pridonio međunarodnoj afirmaciji Sveučilišta u Splitu«.

Paralelno, uza svoj bogati znanstveni rad u Francuskoj, profesor Gjidara je na brojne načine podupirao i hrvatsku akademsku zajednicu te je pokrenuo brojne inicijative od kojih ću spomenuti samo najznačajnije: od 1980. do 1989. s hrvatskim akademikom Mirkom Draženom Grmekom i pariškim profesorom Henrikom Hegerom na Sorboni vodi interdisciplinarne godišnje simpozije o hrvatskim temama; uz to je i suosnivač na Sorbonnei Biblioteke A. G. Matoš, Društva R. Bošković, Zaklade F. K. Frankopan.

Godine 1999. pokreće pri Pravnom fakultetu u Zagrebu inicijativu za osnivanje interdisciplinarnih post-diplomskih Europskih studija (koji obuhvaćaju pravo, ekonomiju, povijest, političke znanosti), koji 2000. g. započinju s radom u organizaciji sveučilišta Paris 2 i Zagreba. Riječ je o prvom poslijediplomskom studiju o europskim integracijama u Hrvatskoj, vizionarski pokrenutog prije formalnog početka našeg europskog puta, i to još na stranom jeziku! Tijekom svih sedam godina postojanja ovih poslije-diplomskih studija, predaje različite predmete s područja europskog materijalnog prava.

Godine 2001. s dr. Nevenom Šimcem pokreće osnivanje Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje – Robert Schuman u Zagrebu, koji 2009. godine prelazi u Split, pri tamošnjem Pravnom fakultetu. Na njegovu inicijativu 2002. godine utemeljenja je francusko-hrvatska trgovačka komore u Parizu. U okviru sporazuma o suradnji Sveučilišta Paris 2 i Splitskog sveučilišta – Pravnog fakulteta koji je inicirao, pokreće 2006. godine godišnje Hrvatsko-francuske pravne i upravne dane, u suradnji s francuskim Državnim savjetom i splitskim Centrom Robert Schuman. Godine 2015. pokreće suradnju između pariškog Sveučilišta Paris 2 i Katoličkog Sveučilišta u Zagrebu.

Uza sve spomenuto, profesor Gjidara autor je nekoliko knjiga: S pok. akad. M. D. Grmekom i dr. N. Šimcem, suautor je knjige „Etničko čišćenje – povijesni dokumenti o jednoj srpskoj ideologiji“, koja je kod pariškog izdavača Fayard već doživjela tri izdanja 1993, 1999. i 2003., kao i džepno izdanje, te hrvatski prijevod u izdanju Globusa, 1994.

Ta knjiga odigrala je ključnu ulogu u razbijanju ukorijenjenih mitova.

Suautor je knjige „Ekonomski odnosi s državama istočne Europe“ i nekoliko stručnih knjiga o poreznom, poljoprivrednom i bankarskom pravu u Francuskoj; autor je knjige na francuskom pod naslovom „Zašto i kako je Jugoslavija nestala – Kronika jednog unaprijed najavljenog raspada (1979-1991)“, kod pariškog izdavača L’Harmattan, 2015. godine. Pri Pravnom fakultetu u Splitu objavio je 2016. djelomično dvojezičnu knjigu pod naslovom „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju – Institucijski i upravni aspekti (1980- 1991)“, koju će nam danas osobno predstaviti.

U suautorstvu s Bosiljkom Britvić Vetma objavio je 2016. već spomenutu knjigu „Upravno-pravni francusko-hrvatski pojmovnik“. Objavio je više stotina znanstvenih rasprava u francuskim i stranim časopisima i znanstvenim revijama, poglavito o ustavnom, upravnom, međunarodnom, financijskom i komparativnom pravu, o politici, o ljudskim pravima.

Predavao je na raznim područjima javnog prava (upravno, ustavno, međunarodno i europsko pravo), o okolišu, urbanizmu, sigurnosti, javnim financijama, poreznom sustavu, političkim znanostima, i športu, uveo je na sveučilištu nova profesionalna obrazovanja (za detektive) te sudjelovao u mnogim međunarodnim kolokvijima, napose u Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj. Nosilac je više francuskih odličja (akademskih palmi, kolajna Narodne obrane – zlatni red), odlikovan je i hrvatskom Danicom s likom Marka Marulića.

Kao istaknuti hrvatski domoljub, profesor Gjidara se još 1970-ih i 1980-ih angažirao u širenju istine u Francuskoj o položaju Hrvatske unutar jugoslavenske federacije. U tom kontekstu, proučavao je politički, ustavni i upravni sustav i diplomaciju bivše Jugoslavije, čije je unutarnje probleme analizirao i najavljivao njezin raspad u svojim raspravama objavljenih u raznim revijama i publikacijama međunarodnog ugleda (u Encyclopaedia Universalis, Annuaire européen d’Administration publique, Annuaire français de Droit international, Annuaire international de justice constitutionnelle, Politique internationale, La Documentation française, itd.).

Usporedno s tim, kroz svoje radove i članke objavljene u znanstvenim revijama te nastupima u medijima, podržao je i obrazlagao osamostaljenje Republike Hrvatske, braneći probitke hrvatske države, tumačeći događaje Domovinskog rata u svojim mnogobrojnim konferencijama i intervencijama u medijima. Neumorno radeći na ispravljanju brojnih negativnih stereotipa o Hrvatskoj, dao je nemjerljiv doprinos kvalitetnom informiranju francuske javnosti o stanju i prilikama u svojoj drugoj domovini.

Prepoznavši potrebu za boljom organiziranošću hrvatske zajednice u Francuskoj i uspostavu nužne koordinacije među 60-ak udruga, bio je 1990. (zajedno s pokojnim akademikom M. D. Grmekom i dr. N. Šimcem) jedan od suosnivača Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske – čiji je bio dugogodišnji Glavni tajnik, a od 2003. i predsjednik.

Cilj Predstavničkog vijeća bio je dvojak: uspostaviti krovnu strukturu koja će pred francuskim vlastima, ali i u medijima moći zastupati interese hrvatske zajednice, te zalagati se za obranu i međunarodno priznanje Hrvatske. Uz to, ono je odmah zamišljeno s ciljem da se naknadno pridruži transnacionalnoj strukturi koja će moći okupljati hrvatsku dijasporu, i koja je kasnije i uspostavljena u obliku Hrvatskog svjetskog kongresa.

Kao jedan od vođa Predstavničkog vijeća Hrvata Francuske, zajedno s njegovim prvim predsjednikom N. Šimcem, organizirao je brojne demonstracije u Parizu kojima se tražilo međunarodno priznanje Hrvatske, a kasnije i intervencija međunarodne zajednice za zaustavljanje agresije na Hrvatsku, i to putem otvorenih pisama koje je Predstavničko vijeće službeno uputilo tadašnjem francuskom predsjedniku (5. svibnja 1991.) kao i državnim poglavarima demokratskih zemalja (29. lipnja 1991.), te Europskoj komisiji (12. srpnja 1991.).

Sveukupno, u obrani Hrvatske je organizirano preko 20 demonstracija u Parizu, te u Strasbourgu i Maastrichtu za vrijeme zasjedanja Europskog vijeća. Uz to, u kolovozu 1991. upućen je i apel francuskoj Biskupskoj konferenciji, koja je 30. listopada 1991. objavila Deklaraciju potpore Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskog rata profesor Gjidara, kao Glavni tajnik Predstavničkog vijeća, bio je izuzetno aktivan na medijskom planu.

Sudjelovao je u uređivanju biltena kratkih francuskih vijesti iz Hrvatske, slao je brojne pismene reakcije medijima na tendenciozne članke, gostovao je u nekoliko zapaženih emisija na francuskoj televiziji, davao je brojne radijske i novinske intervjue, te objavio nekoliko članaka u francuskom tisku kako bi širu javnost senzibilizirao s teškom situacijom u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Paralelno s tim, Predstavničko vijeće je za francuske zastupnike organiziralo parlamentarnu misiju u Hrvatskoj slijedom koje je 60-ak zastupnika potpisalo Peticiju za mir u Hrvatskoj (u veljači 1993.).

Uz brojne susrete sa skupinama prijateljstva s Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom u francuskom parlamentu, Predstavničko vijeće održalo je brojne druge susrete, npr. s bivšim francuskim predsjednikom, Giscardom d’Estaingom ili s Međunarodnom interparlamentarnom unijom, te uputilo peticiju francuskom premijeru Balladuru (17. travnja 1994.). No nemoguće je nabrojiti sve konferencije, sudjelovanje na seminarima i okruglim stolovima na francuskim, belgijskim ili švicarskim sveučilištima, s političkim strankama, s humanitarnim organizacijama ili udrugama diljem Francuske na kojima je profesor Gjidara sudjelovao kako bi se mogao čuti hrvatski glas u vrijeme kada su francuski mediji bili ili prilično neinformirani o prilikama u Hrvatskoj ili još gajili brojne negativne predrasude o našoj zemlji.

Sjećam se dobro kako smo još prije uspostave hrvatskog veleposlanstva u Francuskoj koncem 1992., profesor Gjidara, dr. Šimac i moja malenkost, kao član komisije za informiranje Predstavničkog vijeća te član vodstva društva Solidarité France-Croatie, kao trojac obilazili strana veleposlanstva u Parizu kako bismo im izložili situaciju u Hrvatskoj. Dr. Šimac s političkim osvrtom, profesor Gjidara s pravnim aspektima, a ja s geopolitičkim zemljovidima s prikazom okupiranih područja.

Posebno želim istaknuti ključnu ulogu koju je profesor Gjidara imao, zajedno s dr. Šimcem i akademikom Grmekom, u mobilizaciji francuskih intelektualaca i političara koji su se medijski angažirali u obrani Hrvatske i značajno pridonijeli promicanju istine o stradanju Hrvatske. Dovoljno je samo spomenuti Alaina Finkielkrauta, Pascala Brucknera, Paula Gardea, Patrice Caniveza, Annie Lebrun, Rony Braumana, Andréa Glucksmanna, Louise Lambrichs, ili političare Jean-Françoisa Deniaua, Bernarda Stasija, Jean-Marie Dailleta, i brojne druge.

Među manje poznatim ali važnim inicijativama profesora Gjidare kroz Predstavničko vijeće jest zajednički sudski postupak veleposlanstava Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije u Parizu kojim je zatražena blokada bankovnih računa bivše Jugoslavije u francuskim bankama, što je Pariški sud dosudio 1997., a francuski Kasacijski sud potvrdio. Isto tako, nakon što je 1990. hrvatska katolička misija u Parizu ostala bez crkve, Predstavničko vijeće, i osobito profesor Gjidara, odigrao je ključnu ulogu u pregovorima s Pariškom nadbiskupijom koji su hrvatskoj katoličkoj misiji dodijelili na upravljanje crkvu Svetih Ćirila i Metoda – što je sve do nedavna bio jedinstven slučaj u Europi. Naposljetku, tijekom 1990-ih Predstavničko vijeće Hrvata Francuske je, dok je profesor Gjidara još bio njegov glavni tajnik, prikupilo i otpremilo u Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu pozamašnu količinu humanitarne pomoći. Sveukupno odaslano je 993 kamiona humanitarne pomoći, od čega 762 šlepera i 231 kombi.

Ukratko, kao što vidimo, gotovo da nije bilo veće ili ozbiljnije inicijative hrvatske zajednice u Francuskoj u koju profesor Gjidara nije bio, na ovaj ili onaj način, uključen. Stoga sam počašćen što mi je danas, u povodu predstavljanja knjige profesora Gjidare „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju (1980-1991)“, dana prilika da mu odam dužno priznanje za sve čime nas je zadužio u protekla četiri desetljeća.

Dopustite mi na kraju da mu javno zahvalim ne samo na podupiranju hrvatske akademske zajednice kroz brojne projekte o kojima sam već govorio, već prije svega na neumornom radu na promicanju istine o Hrvatskoj, na uloženom trudu kako bi strana javnost dobila što relevantnije informacije o našoj zemlji i bolje upoznala našu povijest i društvene prilike, te nadasve, u najtežim trenucima, na iznimnom doprinosu i svesrdnom zalaganju u obrani interesa i prava na samostalnost svoje hrvatske domovine.

Zahvaljujem Vam na pozornosti.

Marko Ljubić / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari