Connect with us

Događaji

450. godina od Sigetske bitke u Mađarskoj

Objavljeno

on

Na obilježavanju 450. godišnjice Sigetske bitke u Mađarskoj uz predsjednika države Janosa Adera, sudjeluje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te visoki predstavnici Republike Turske.

Svečanost je počela prigodnim govorima predsjednice Grabar-Kitarović i mađarskog predsjednika Adera kod Sigetske tvrđave.

Zatim će dvoje predsjednika u obnovljenom Parku mađarsko-turskog prijateljstva odati počast polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i Sulejmanu Veličanstvenom.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik poslije će se u Pečuhu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj. Zatim će zajedno otići u Karanac, u općini Kneževi Vinogradi, i nazočiti svečanosti otvoranja renovirane Reformirane kršćanske kalvinske crkve crkvene općine Karanac. Nakon toga predviđen je susret s predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica i mađarski predsjednik zajednički su pokrovitelji obilježavanja 450. godišnjice slavne Sigetske bitke.

Nikola Šubić Zrinski je 1566. s 2500 vojnika uspio zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Velilčanstvenog prema Beču. Turci su pod Sigetom izgubili 20.000 vojnika i to ih je stajalo uspješnog pohoda na Beč. Zrinski i njegovi vojnici junački su branili grad mjesec dana, ali kad su shvatili da Turke više ne mogu zadržati, umjesto predaje odlučili su se za proboj iz grada 8. rujna 1566., iako su znali da im to donosi sigurnu smrt.

7. rujna 1566., bitka kod Sigeta i junačko djelo Nikole Šubića Zrinskog. Hajd’ u boj, u boj!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR