Connect with us

Iz Svijeta

Slovenija zbog krize rasprodaje državnu imovinu

Objavljeno

-

Skovenski premijer Miro Cerar najavio je formiranje posebne skupine koja će ispitati koliko je imovine iz Slovenije skriveno u poreznim oazama u svijetu.

2014071341824724b79030d70e950d9b

“Zauzet ću se za to da se uz pomoć stranih stručnjaka prouči odlijevanje financijske imovine u inozemstvo, posebno u porezne oaze, da se otkriju sumnjiva sredstva nezakonitog izvora”, kazao je Cerar u razgovoru za ljubljansko “Delo” od subote, dodavši da je državu ubuduće potrebno zaštititi od takvih rizika, ali da neće dopustiti da se ta akcija pretvori u “lov na vještice” i hajku protiv gospodarstvenika.

“Tim se pitanjem manipulira i govori se o milijardama eura koje su se prelile u inozemstvo. Zauzet ću se da se na pravni način utvrdi realna procjena te imovine, da se taj novac ako je moguće vrati natrag i da oni koji su nezakonito do njega došli za to i odgovaraju”, kazao je Cerar u razgovoru za vodeći slovenski list.

Cerar je ocijenio da će iduća godina biti presudna za nastojanje njegove vlade da osigura fiskalnu stabilizaciju, te pozvao sindikate da smire retoriku i pristanu na štednju u javnom sektoru.

“Vremena su zahtjevna i teška, posvuda moramo štedjeti, pa i sindikati moraju dati svoj prilog da se država stabilizira i trendovi promijene na bolje”, kazao je Cerar, dodavši da su zadnji podaci o rastu BDP-a poticajni i pokazuju da je država na pravom putu. Što se tiče privatizacije državne imovine, Cerar je rekao da će se ona nastaviti, ali će njegova vlada izvršiti stratešku analizu tog procesa i neće prodavati za državu važnu infrastrukturu.

Kad je riječ o regionalnoj politici, Cerar je rekao da će Slovenija povećati svoju aktivnost na zapadnom Balkanu kako bi pridonijela njegovoj stabilizaciji.

“Slovenija se u budućnosti vidi kao partner Njemačke, Austrije i drugih država u procesu europeizacije zapadnog Balkana. Na to blagonaklono gleda i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je takvo stajalište uzela na znanje”, kazao je slovenski premijer.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas