Pratite nas

Nebuloze

Histerija u Beogradu. Četnici dočekali Šešelja

Objavljeno

na

Pristalice njegove stranke i okupljeni građani uzvikivali su mu poruke: “Vojo, Srbine!”

13:26 Zbog velike gužve na aerodromu, Šešelj se nije obratio ni prisutnim pristalicama, niti medijima, iako je to ranije bilo predviđeno. Pristalice su ga dočekale uz četničku ikonografiju na plakatima i odjeći, kao i sa šajkačama.

13:11 Dolazni terminal na beogradskom aerodromu je pun – nekoliko stotina radikala okupili se da bi dočekali Vojislava Šešelja. Oni pjevaju četničke pesme, uzvikuju “Voji, Srbije” i Vojo, vojvodo”, i izvikuju uvrede na račun predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, prenosi Blic.

12:59 Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sletio je avion iz Amsterdama sa Vojislavom Šešeljem, haškim optuženikom za najteže ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini. Na aerodromu ga je dočekalo obezbjeđenje SRS, brojne pristalice, članovi porodice, predstavnici medija, a kako saznajemo i trubači.

12:45 Ruski ambasador u Beogradu Alexander Chepurin rekao je da povratak lidera radikala Vojislava Šešelja, nakon 11 godina provedenih u haškom pritvoru bez presude, predstavlja svojevrsnu poruku i sliku o tome kako funkcioniše taj sudski sistem, prenosi Blic.

fotografija1271


 

Zrakoplov u kojem se nalazi Vojislav Šešelj sletio je u Beograd! Šešelja na aerodromu dočekali su i trubači. Pristalice njegove stranke i okupljeni građani uzvikivali su mu poruke: “Vojo, Srbine!” Šešelj nakon toga odlazi u sjedište Srpske radikalne stranke u Zemunu.

U zračnoj luci okupile su se brojne Šešeljeve pristaše. Četničkog vojvodu uz par stotina ljudi u zračnoj luci čekaju i mnogi novinari. Haški optuženik Vojislav Šešelj je po ukrcavanju u zrakoplov koji će ga iz Nizozemske dovesti u Srbiju rekao da se “raduje povratku”.

seselj doček 2Četnički vojvoda je rekao da “ne sprema osvetu” po povratku u Srbiju, ali “sa izdajnicima se neće rukovati”.

Za državnu televiziju srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da s ”humanitarnog aspekta” gleda na oslobađanje Vojislava Šešelja i smatra da je vođa SRS “politička prošlost”.

Osiguranje zračne luke oformilo je kordon na dolaznom terminalu, kojim bi Šešelj trebao proći, ali su njegove pristaše probile taj kordon, javlja B92.

“Pomaže Bog i dobro došao u Srbiji”, prve su riječi koje će mu uputiti zamjenik predsjednika SRS-a Nemanja Šarković. Dodao je da “nije vrijeme ni za kakve poruke”.

”Radostan sam što će biti pušten na slobodu, ali sam žalostan zbog toga što je obolio. Politički gledano, mislim da je to arhivski materijal imajući u vidu politiku za koju mislim da u ovom trenutku u Srbiji teško može računati neku ozbiljniju potporu. Sama ta ideja u 21. stoljeću u ovoj situaciji u kojoj smo mi danas, s tvrdnjama da su Split, Zagreb ili Dubrovnik dio Srbije – ne može naići na ozbiljnu političku podršku”, rekao je Dačić. Srbijanski ministar vanjskih poslova smatra da je Šešelj ”u političkom smislu mislim da je politička prošlost”.

Podsjetimo, da se Šešelja privremeno pusti na slobodu odobrio je Haški sud. Pretpostavlja se da je Šešelj pušten zbog zdravstvenog stanja jer ima rak. No, srpski mediji su nagađali da se Šešelj nagodio s Haškim sudom. Navodno je Šešelj najavio da se u Srbiju dolazi osvetiti.

Nakon što je u pritvoru bio 4279 dana Šešelj se vraća u Srbiju. (agencije)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari