Pratite nas

Povijesnice

5. kolovoza 1990. – ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Dana 5. kolovoza 1990. u policijskoj akademiji u Zagrebu obavljeno je svečano postrojavanje polaznika prvog „Tečaja za obuku policijskih službenika“, odnosno pripadnika „Prvog hrvatskog redarstvenika“.

Nakon što je oduzeta većina oružja republičkoj Teritorijalnoj obrani i u jeku stvaranja ratne psihoze u dijelovima Hrvatske naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, valjalo je ustrojiti i razvijati oružanu silu spremnu odgovoriti na prijetnje nasiljem.

To je posebno bilo važno zbog neadekvatno popunjenog nacionalnog sastava u Ministarstvu unutarnjih poslova jer službeno je još u rujnu 1990. u MUP-u bilo zaposleno gotovo 50 posto milicajaca koji nisu bili Hrvati.

U postojećim okolnostima na njihovu odanost Hrvatskoj nije se moglo računati jer već 3. srpnja djelatnici milicijske ispostave Knin odbili su lojalnost vlastima Republike Hrvatske ne želeći nositi službene hrvatske oznake na odorama i kapama.

Njihov primjer slijedili su djelatnici drugih milicijskih ispostava u mjestima gdje su Srbi bili većinsko stanovništvo. Zbog toga se nametnula potreba za naoružavanjem i obukom većeg broja ljudi i usklađivanja sa zakonom.

Rješenje se pronašlo u članku 25 „Zakona o unutarnjim poslovima“ koji je ministru za unutarnje poslove Josipu Boljkovcu u ovakvim situacijama omogućio povećavanje jedinica policije za posebne namjene.

Na tečaj za „Prvog hrvatskog redarstvenika“ prijavilo se 1800 kandidata. Od najspremnijih osnovana je policijska brigada kao prva hrvatska oružana postrojba na koju je hrvatska vlast u potpunosti mogla računati.

Brigada je ustrojena u dvije bojne, a prvog zapovjednika „Tečaja“ Ivana Krmpotića na dužnosti je uskoro zamijenio Marko Lukić.

Polaznicima je ubrzo popunjena Antiteroristička jedinica Lučko, a potom i druge jedinice za specijalne namjene MUP-a i Zbora narodne garde. Iz tog razloga može se reći da su „Prvi hrvatski redarstvenici“ bili jezgra iz koje se razvila hrvatska oružana sila koja je pobijedila u Domovinskom ratu. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

21. listopada 1991. Baćin – strašan zločin srpskog eskadrona smrti Kaline

Objavljeno

na

POKOLJ U BAĆINU – ZLOČIN BEZ ODGOVORNOSTI

Nakon više od mjesec dana po okupaciji Pounja, 21.10. 1991., u Baćinu su srpski pobunjenici uz blagoslov JNA, izvršili u Hrvatskoj drugi po veličini, masovni pokolj civila.

Tada su nemilosrdno pobili minimalno 56 civila. Ostavili su ih tako ležati danima na obali rijeke Une. Svjedoci tvrde da su neki još živi, satima uzalud zapomagali.

Kada su raspadajuća tijela nakon nekoliko dana počela širiti nesnosan smrad, tadašnje okupatorske vlasti ih trpaju u plitki rov uz rijeku i zatrpavaju. Na prostoru Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana pobijeno je ukupno 98 civila i 39 vojnika.

Ponajviše zahvaljujući trudu pukovnika HV, Ivice Pandže– Orkana, godinama prešućivani monstruozan zločin otrgnut je od zaborava.

Nažalost, pravosuđe nije postupalo sukladno težini počinjenih nedjela. Unatoč neoborivim dokazima da je hrvatska policija još od 1992., znala za lokaciju masovne grobnice, ozbiljna istraživanja su iz nepoznatih razloga, morala čekati 2 godine nakon VRO Oluja.

Potom je traljavo organizirano nekoliko suđenja a donesene presude bi ubrzo bile poništavane.

Zadnje suđenje održano je u ožujku 2013., u Rijeci, pod predsjedanjem sutkinje Ike Šarić. Od devet optuženih, njih dvoje (Marin Krivošić i Katica Pekić), optuženi su za oružanu pobunu i oslobođeni odredbama Zakona o oprostu.

Preostalih sedam, osuđeno je na ukupno 125 godina zatvora. Osuđeni su: Milinko Janjetović, Momčilo Kovačević, Stevo Radunović ,Veljko Radunović, Stevan Dodoš, Branko Dmitrović, i Slobodan Borojević.

Nitko od njih nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Ž.M.-Zenga

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

19. listopada 1991. – Bitka za Novi Farkašić (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine odigrala se konačna bitka za Novi Farkašić, malo mjesto na desnoj obali Kupe.

Novi Farkašić, selo na lijevoj strani rijeke Kupe, potkraj listopada 1991. bilo je poprište velike bitke kombinirane tenkovsko-pješačke postrojbe agresorske JNA te pobunjenih Srba s malobrojnim gardistima Prve satnije 2. brigade ZNG-a, legendarnih Crnih mambi.

Sudeći prema zapovijedima JNA, konačni cilj napadača bio je prodor preko Kupe i spajanje s postrojbama JNA kod Velike Gorice, ne bi li u predviđenim deblokadama vojarni JNA bili izravna prijetnja gradu Zagrebu. No u Novi Farkašić samo nekoliko dana prije stiglo je 20-ak pripadnika Crnih mambi koji su brzo uočili njegovu stratešku važnost kao jedinog pravca kojim se agresorska vojska morala kretati, piše HRT

Uz pomoć nekoliko domaćih branitelja pripremili su kružnu obranu, iskopali rovove na rubovima sela koje su osigurali protutenkovskim minama. 18. listopada, nakon zračnog i topničkog bombardiranja, slijedio je kombinirani tenkovsko-pješački napad mnogo nadmoćnijeg neprijatelja iz dva smjera, Vratečkog i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio je potpunim porazom agresora kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen velik broj pješaka.

Nakon ostvarene pobjede, branitelji su izvidjeli rezervni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad. Ustanovili su da unatoč tome što je dodatno ojačan ljudstvom i tehnikom, zbog velikih gubitaka u redovima protivnika vlada rasulo i zbunjenost.

Stoga su rano izjutra, 19. listopada 1991. izveli iznenađujući napad koji je nadmoćnog neprijatelja demoralizirao i natjerao u panično povlačenje. Ojačana satnija Crnih mambi krenula je u progon te nekoliko dana poslije doprla skroz do Glinske poljane gdje se neprijatelj napokon uspio reorganizirati.

Sam uspjeh motivirao je zapovjedništvo u Sisku za daljnje protunapade i oslobađanje niza okolnih sela. Pobjeda Davida nad Golijatom kod Novog Farkašića omogućila je prvo oslobađanje okupiranog teritorija Hrvatske 1991. godine i stoga se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko moslavačke županije.

 

 

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari