Pratite nas

Reagiranja

5. KOLOVOZA 2045. – 50. 0BLJETNICA OSLOBODILAČKE AKCIJE „ OLUJA „

Objavljeno

na

Ovih dana u jednom dnevnom listu izašao je tekst s naslovom „ Doznajemo Istina o suicidu Novo istraživanje ruši ukorijenjeno vjerovanje : Stopa samoubojstava branitelja niža je nego u općoj populaciji „. Iz teksta doznajemo kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Medicinskim fakultetom u Zagrebu napravio usporedbu stope suicida opće populacije i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za razdoblje od 2008. do 2017. godine.

Analiza je pokazala da ne postoji statistički značajna razlika u stopama suicida između opće i braniteljske populacije. Od 2008. pa do kraja 2017. godine prema njihovim podacima ukupno je 1413 hrvatskih branitelja i 3554 osoba bez statusa hrvatskog branitelja počinilo samoubojstvo. Kako navode u članku stopa suicida kod hrvatskih branitelja ipak je nešto niža nego kod ostalih, jer kada se podaci o samoubojstvima dobno standardiziraju, a to je potrebno zato što je braniteljska populacija starosno vrlo „ uska „ najviše ih je između 45. i 55. godine, vidi se kako je stopa samoubojstava kod hrvatskih branitelja manja u odnosu na opću populaciju. Ministarstvo hrvatskih branitelja odmah se pohvalilo kako navedeni podaci pokazuju opravdanost niza mjera koje Ministarstvo provodi i koje su intenzivirali posljednje tri godine. Zaboravili su dodati kako stopa samoubojstva raste s godinama starosti.   Nemamo razloga ne vjerovati ovim podacima  iako nas začuđuje odabir vremenskog razdoblja koje je uzeto za analizu suicida ( 2008.-2017. ). Čudi nas iz razloga jer već postoji studija o suicidima hrvatskih branitelja izdana 2015. godine od Zorana Komara i Elvire Koić „ Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj „ koja je obuhvatila razdoblje od 1991. do kraja 2014. godine i koja je pokazala kako su u tom razdoblju suicid počinila 2734 hrvatska branitelja. Autorima su u izradi studije pomagali psihijatar Herman Vukušić i tadašnji ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, koji im je ustupio službene podatke.

Ne bi htjeli vjerovati kako je nekome stalo prikazati da je stopa suicida hrvatskih branitelja ipak  manja od stope kod opće populacije. Da i jeste nije potrebno o tome izvještavati javnost bombastičnim naslovima u novinama. Kod ove analize začuđuju nas i brojke o počinjenim suicidima u razdoblju od 2008. do kraja 2017. godine. Prema podacima iz analize suicid su počinila 1413 hrvatska branitelja i 3544 osobe bez statusa hrvatskog branitelja, što hoće reći kako je u tom razdoblju suicid počinilo 4967 osoba u Republici Hrvatskoj. Kad pogledamo Statistički ljetopis Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i broj počinjenih suicida u RH u tom razdoblju možemo vidjeti kako je suicid počinilo 7311 osoba, pa se možemo zapitati otkud autorima analize brojevi koje su naveli. Što se htjelo pokazati ovom analizom ?

Zbog čega nije bila dobra studija Z. Komara i E. Koić ? Zašto se ne izađe sa cjelovitim podacima o suicidu hrvatskih branitelja od 1991. pa do danas ?

Osim suicida hrvatskim braniteljima je velik problem pobol i smrtnost, naročito prerano umiranje u odnosu na opću populaciju, o čemu nema bombastičnih naslova u novinama.

Iako je problem zdravlja i smrtnosti hrvatskih branitelja uočen još 2004. godine kada je u Hrvatskom saboru održana zajednička tematska sjednica Odbora za ratne veterane i Odbora za rad , socijalnu politiku i zdravstvo o Zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja, mortalitetu i morbilitetu populacije hrvatskih branitelja i doneseni zaključci, ništa se po tome nije radilo.

Tek 2012. godine na uporno traženje braniteljskih udruga Ministarstvo hrvatskih branitelja potpisalo je s Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Sporazum o provođenju znanstveno-istraživačkog projekta „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji „. Projekt je u prvoj fazi pokazao kako je najveći broj preminulih hrvatskih branitelja umro od raznih oblika novotvorina i kako je prosječna životna dob umrlih hrvatskih branitelja od 1998 – 2010. godine   iznosila 50,9 godina života. Obećano je provođenje druge faze projekta u kojoj je trebalo usporediti pobol hrvatskih branitelja u odnosu na opću populaciju, te provođenje ciljanih pretraga te ciljani probir za bolesti sa najvećom smrtnošću.

Pošto nije bilo nikakvih saznanja o provođenju druge faze projekta braniteljske udruge potaknule su saborskog zastupnika prof. dr. Miroslav Tuđmana da postavi zastupničko pitanje na tu temu.  Prof. dr. Miroslav Tuđman dobio je odgovor na svoje zastupničko pitanje 30. 7. 2015. od Vlade RH u kojem stoji kako je HZJZ tijekom 2013. godine usporedio podatke s epidemiološkim podacima za opću populaciju koji se vode u HZJZ-u. Medicinski fakultet u Zagrebu proveo je analizu podataka dobivenih od HZJZ-a te dostavio Pregled rezultata istraživanja za razdoblje 1998-2011. Istraživanje je pokazalo kako su najčešći uzroci hospitalizacije hrvatskih branitelja mentalni poremećaji, bolesti genito-urinarnog sustava, bolesti krvožilnog sustava, te tek onda novotvorine ( iako od raka umire 40.3 % hrvatskih branitelja ).

U trećoj fazi projekta obećali su posebno istražiti je li duljina sudjelovanja u Domovinskom ratu utjecala na pojavnost određenih bolesti na način da su se javile u manjem ili većem broju, ranije ili kasnije u odnosu na opću populaciju. Obećali su i da će HZJZ podatke o hrvatskim braniteljima usporediti s mortalitetnim i morbiditetnim podacima za vremensko razdoblje 1998-2013 godine i epidemiološkim podacima za opću populaciju te izvršiti spajanje baza i dostaviti ih Medicinskom fakultetu u Zagrebu koji će putem Centra za razvoj informacijskog sustava za krizna stanja provesti analizu podataka dobivenih od HZJZ.

Vlada RH  navela je u odgovoru saborskom zastupniku prof. dr. M.Tuđmanu kako je u izradi završno izvješće o provođenju Projekta koji će biti gotovo do kraja 2015. godine, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost. Do danas o tome nismo saznali ništa, u kojoj je fazi projekt i je li uopće gotov. Na službenim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja i dalje stoje samo rezultati prve faze Projekta i obećanje kako će kada Projekt bude gotov i prema dobivenim rezultatima predložit preventivni pristup kroz sustav sistematskih pregleda, provođenje ciljanih pretraga te ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnošću.  Situacija sa smrtnošću hrvatskih branitelja svake godine sve je gora, broj umrlih sve je veći, doživljena životna dob u odnosu na opću populaciju dvadesetak godina manja, a i dalje  (40,3 % ) hrvatskih branitelja umire od raznih oblika novotvorina, dok je smrtnost od raka kod opće populacije 26 %. O tome nitko ne piše .

Dok je prije deset godina  godišnje umiralo 1890 hrvatskih branitelja, 2017. godine umrlo ih je 4320.  Prosječna dob svih umrlih hrvatskih branitelja do 2010. godine bila je 50,9 godina života, a prosječna dob umrlih hrvatskih branitelja u 2017. godini je 61,3 godine života.

Velika nepoznanica je i koliko je uopće umrlo hrvatskih branitelja jer je prijašnjih godina Ministarstvo hrvatskih branitelja dostavljalo podatke samo za one hrvatske branitelje čije su se obitelji prijavile Ministarstvu radi refundacije troškova pogreba. Kakvo je stanje s tim danas, ne znamo. Znamo samo kako su prilikom izrade studije  „ Demografsko i socioekonomsko obilježje hrvatskih branitelja „ koju su zajednički 2017. godine izdali  Ministarstvo hrvatskih branitelja i Državni zavod za statistiku ,korišteni podaci prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011.godine. Prema tim podacima iako je u Registru hrvatskih branitelja upisano 504.662 hrvatska branitelja, broj hrvatskih branitelja evidentiranih u Registru koji su obuhvaćeni Popisom 2011. godine iznosio je 419.922 hrvatska branitelja. Do 2010. godine umrla su 24.242 hrvatska branitelja. Što je sa ostalima ? Jesu li umrli ili su još živi i žive van područja RH.  Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja do 31.12.2017. umrlo je 55.247 hrvatskih branitelja. Pravo pitanje za Ministarstvo hrvatskih branitelja bilo bi : Koliko je još živih hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj 2019. godine. Ili ćemo za taj podatak morati pričekati slijedeći popis stanovništva 2021. godine

Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenulo je 2017. godine  program besplatnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje koji uključuje : laboratorijske pretrage krvi i urina +PSA, EKG, RTG prsnih organa, UZV abdomena, UZV prostate i internistički pregled. Prema podacima iz Statističkog ljetopisa HZJZ do rujna, 2018.  sistematskom pregledu pristupilo je 23.277 hrvatskih branitelja, od kojih je kod 12.462 hrvatska branitelja postavljena sumnja ili je utvrđen broj novootkrivenih bolesti i stanja.  Najviše endokrini bolesti ( 4766), bolesti cirkulacijskog sustava (2152 ), bolesti probavnog sustava ( 1992), bolesti sustava mokraćnih organa ( 1424 ), dok je novotvorina otkriveno samo 229 . U 2017. godini od umrlih 4320 hrvatskih branitelja, 1739 umrlo ih je od raznih oblika novotvorina. Najviše od raka dušnika i pluća ( 606 ), raka debelog crijeva ( 212 ), raka gušterače ( 102 ), raka usne šupljine (88 ).

Smatramo kako je uvođenje sistematskih pregleda dobra stvar, koju smo i sami predlagali prije desetak godina, ali s obzirom da skoro polovica hrvatskih branitelja godišnje umire od raznih oblika novotvorina potrebno je u sistematski pregled uvesti dodatne dijagnostičke pretrage koje će moći na vrijeme kod hrvatskih branitelja otkriti pojavu novotvorina.

Potrebno je sprovesti javnozdravstvene akcije preko svih dostupnih medija kako bi se hrvatski branitelji upoznali s bolestima koje im prijete. O tome bi bilo potrebno stalno pisati kako bi se hrvatski branitelji i javnost osvijestili o tom zdravstvenom problemu. Ministarstvo hrvatskih branitelja bi kao resorno ministarstvo zaduženo za hrvatske branitelje o tome trebalo voditi najviše računa. Ne dopustiti da nam godišnje polovica hrvatskih branitelja umire od raka, pogotovo danas kad se većina raznih oblika raka može izliječiti ako je na vrijeme otkrivena. Taj test Ministarstvo hrvatskih branitelja do danas nije položilo.  Još  nije kasno da se i ono osvijesti i pokrene. Prerano preminule hrvatske branitelje nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, ali sada moramo pomoći još živima i zdravima.

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja prosječna starost još živih hrvatskih branitelja u 2017. godini bila je 54,3 godine, a najviše hrvatskih branitelja u dobnoj skupini je od 45-55 godina života. O njima treba povesti računa. Omogućiti većini da doživi prosječnu životnu dob u Republici Hrvatskoj koja je u 2017. godini iznosila 76,2 godine života.

Zadatak sviju nas, a prvenstveno Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja je omogućiti hrvatskim braniteljima barem doživljenje prosječne životne dobi u Republici Hrvatskoj.

Ako se ništa ne poduzme i ovako nastavi, bojimo se kako će se na proslavi 50. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja  na prste jedne ruke moći nabrojiti još živi hrvatski branitelji.

O tome trebaju pisati hrvatski mediji, a ne bombastično izvještavati o istraživanjima koja po njima ruše ukorijenjena vjerovanja o suicidu hrvatskih branitelja. Ako je istina, drago nam je da je tako, ali ni nad tim brojkama ne treba likovati. Svaki život je vrijedan, a mi, hrvatski branitelji dio smo hrvatskog društva i ni po čemu se ne želimo razlikovati od ostalih državljana Republike Hrvatske. Pogotovo ne u prosječno doživljenoj životnoj dobi.

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE

Tomislav Čolak

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HSP prijavio Nadira Dedića zbog kaznenog djela ratnog zločina

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska stranka prava je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela Kaznenu prijavu protiv Nadira Dedića zbog kaznenog djela ratnog zločina. Dedić je u Dnevniku Nove TV u kamere priznao da je kao maloljetnik u ratnim okolnostima 2. svjetskog rata ubio nenaoružanog vojnika koji se imao namjeru predati.

– Budući da do danas nemamo informaciju da je DORH postupao po službenoj dužnosti, Hrvatska stranka prava pokreće ovu pravnu bitku za koju držimo da je nužna, moralo neupitna i da će rezultirati kažnjavanjem ratnog zločina koji je javno priznat. Bilo bi nedopustivo da kao legalisti ne pokrenemo ovaj postupak, jer bi kao i mnogi slični događaji za koje se zna u javnosti mogli proći nekažnjeno, a tijela kaznenog progona bi morala postupati – poručuju iz HSP-a.

Dodaju da su sa svojim odvjetnikom je već pokrenuli nekoliko postupaka za koje smatraju da ih DORH mora pokretati i voditi, a najpoznatiji je slučaj ‘Porfirije’ gdje je HSP podnio kaznenu prijavu zbog veličanja četničke ideologije.

– Unaprijed upozoravamo ravnateljstvo policije i DORH da bi se na javnom događaju u Kumrovcu koji je zakazan za 25. svibnja 2019. godine mogli isticati zabranjeni simboli komunističkog režima (zvijezda petokraka i dr), veličati predstavnici tog režima (J. B. Tito) koji je odgovoran za nebrojene žrtve tijekom 2. svjetskog rata, poraća, pa sve dok je trajao kao režim.

Upozoravamo i ponavljamo da je Republika Hrvatska potpisnica Rezolucije Vijeća Europe broj 1481 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima i da je Sabor RH donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine, što je obvezuje na postupanje i zabranu isticanja simbola zločinačkog komunističkog režima – navode HSP-ovci i zaključuju da ako se neprimjereni simboli pojave na skupu u Kumrovcu da će poduzimati pravne korake sukladno hrvatskim zakonima, rezolucijama i deklaracijama.

 

Ponosni zločinci i poniženi narod

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Hrvatski branitelji poslali poruku Hribaru i njegovoj kliki ‘No pasaran’!

Objavljeno

na

Objavio

U nekoliko proteklih tjedana svjedoci smo kako se, putem ciljanih propagandističkih napisa u medijima, uporno pokušava provesti proces javne „amnestije“ Hrvoja Hribara, bivšeg, smijenjenog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Odnosno, pokušava se u javnosti stvoriti privid kako Hribar nije počinio cijeli niz kaznenih djela, organiziranjem uske skupine za izvlačenje golemih količina javnog novca u privatne džepove, što je postalo očigledno najgorim nalazom Državne revizije u povijesti RH te negativnim nalazima svih državnih inspekcija i drugih tijela koje su nadzirale poslovanje HAVC-a.

U vezi toga, Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz hrvatskoga domovinskog rata obavještava javnost i službena tijela RH o slijedećem:

  1. Sasvim je netočno da su protiv Hribara i njegove organizirane skupine odbačene sve kaznene
  2. Pokušaj „kolektivnog odbacivanja“ kaznenih prijava i to  javnim priopćenjima nekih državnih tijela predstavlja i u svijetu nezabilježeni pokušaj manipulacije te stvaranja  lažne slike u javnosti da Hribar nije počinio desetke kaznenih djela i na stotine načina prekršio hrvatske zakone. U prilogu ovog priopćenja dostavljamo samo mali dio dokumenata nadležnih državnih tijela koji to jednoznačno dokazuju. Ne samo da je Hribar niz puta prekršio hrvatske zakone, nego je u nalazima državnih tijela gotovo nemoguće naći ijedan slučaj poštivanja zakona RH u njegovom postupanju dok je bio ravnatelj HAVC-a.
  3. DORH je odbacio samo dio prijava i to uz interpretaciju da se radi „samo o odbacivanju  prijava za kaznena djela koje se gone po službenoj dužnosti“. U daljnjem tekstu (kojeg od te klike plaćeni medijski PR prešućuje)  jasno se navodi i  potvrđuje da DORH ni na koji način ne tvrdi da kaznena djela nisu počinjena. To ne može  tvrditi  ni DORH niti nitko drugi – jer jesu. Također, DORH ne može tvrditi niti da tadašnji ravnatelj HAVC-a nije počinio cijeli niz teških kršenja zakona RH – kada su to potvrdila i sva nadležna državna tijela: Državna revizija, Ministarstvo financija, različite inspekcije itd.
  4. Svi ti pokušaji „amnestiranja“ očigledno su povezani s u međuvremenu propalim, pokušajima, da se Hribara nametne za ravnatelja Pulskog festivala, pa do suludog pokušaja da ga sa vrati na čelo HAVC-a! Eto, budući to nije uspjelo, sada bi trebalo nekako amnestirati Hribara kako ga se uskoro instaliralo u neku sinekuru, jer bi on u protivnom mogao javno progovoriti o još prikrivenom korpupcijiskom lancu s kojim je godinama haračio u riznicama hrvatskog javnog novca.
  5. Najavljujemo da ćemo postojeće kaznene prijave protiv Hribara dopuniti sa u međuvremenu pristiglim novim dokazima te ih, kao i do sada, javno objaviti. U međuvremenu je više medija razotkrilo korupcijsku spregu između HAVC-a i povezane skupinice u Društvu hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), ujedinjenih preko Hribara u personalnu uniju zamračivanja više desetaka milijuna javnog novca.
  6. Podsjećamo, skandalozni filmovi „15 minuta -masakr u Dvoru“ i „Chris the Swiss“ koje je Hribar protuzakonito financirao, jesu vulgarni specijalnoratovski pamfleti u kojima se u korist srbijanskog agresora lažno optužuje i kriminalizira Hrvatska vojska i hrvatska država. Taj prljavi posao nastavio je Hribar raditi i nakon što je smijenjen. Primjerice, u beogradskim „Večernjim novostima“ je tvrdio kako je Hrvatsku zahvatio „grip fašizma“ te da su ga smijenili fašisti.

Mi, hrvatski branitelji šaljemo Hribaru i s njim povezanim korupcionašima poruku koja im je dobro poznata – „No pasaran!“

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari