Connect with us

Najave

50 godina od sloma Hrvatskog proljeća

Objavljeno

on

Hrvatsko proljeće

Ove godine navršava se 50 godina od sloma Hrvatskog proljeća, reformskog pokreta koji je uzdrmao dotadašnji politički i gospodarski ustroj Jugoslavije te navijestio stvaranje samostalne Hrvatske.

Riječ je o masovnom narodnom pokretu koji se počeo razvijati u drugoj polovici 1960-ih godina na poticaj reformskog vodstva Saveza komunista Hrvatske, a u kojem se tražio ravnopravan položaj Hrvatske i Hrvata u jugoslavenskoj federaciji.

U užem smislu pokret je trajao od Desete sjednice Centralnog komiteta SKH u siječnju 1970. pa sve do sloma na sjednici Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije održanoj u Karađorđevu od 1. do 2. prosinca 1971. godine.

Nakon te sjednice, nazvane „sječom Hrvatske“, nastupilo je razdoblje „hrvatske šutnje“ koje će trajati sve do potkraj 1980-ih kad se rađa novi demokratski pokret koji će dovesti do hrvatskoga državnog osamostaljenja.

Kakav je bio položaj Hrvatske u Jugoslaviji, tko je pokrenuo Hrvatsko proljeće i zašto, što se događalo u vrijeme masovnoga narodnog pokreta, jesu li zahtjevi hrvatskih proljećara bili preradikalni, kakva je bila uloga studenata, Matice hrvatske, Katoličke crkve, zašto je komunistički režim pokrenuo partijske čistke i suđenja, tko je i koliko robijao zbog Hrvatskog proljeća, zašto pokret nije uspio… – samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti sudionici okrugloga stola kojeg organizira Večernji List, a koji će se održati u televizijskom studiju Večernjeg lista

Sudionici okruglog stola su Ivan Zvonimir Čičak, istaknuti proljećar i jedan od vođa studentskoga pokreta te trojica povjesničara: Željko Krušelj sa Sveučilišta Sjever, Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest i Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari