Pratite nas

Gospodarstvo

50 nijansi sive ekonomije

Objavljeno

na

Fuš je najveći biznis u Hrvatskoj, na godinu uprihodi sto milijardi kuna! Gotovo još jedan proračun klizi kroz rupe u propisima, bez obzira na svu fiskalizaciju i porezni pritisak.

liderIpak, Vlada ima originalan recept: pustiti cijelo gospodarstvo da padne, pa će u skladu s tim izblijedjeti i njegova siva nijansa. Ako nema posla, nema ga ni za koga. Dotad, može usluga s računom ili bez njega, jeftinija za 25 posto.

U novom broju Lidera donosimo detaljnu temu o sivoj ekonomiji u Hrvatskoj, a ovdje možete pročitati 50 nijansi koje smo uspjeli pobrojati. No sigurni smo da bi se u bogatoj domaćoj praksi našla još koja…

1. prodaja na društvenim mrežama bez računa
2. u čarteru strane brodice više ne moraju dostavljati popis putnika
3. neprijavljivanje gostiju u privatnom smještaju
4. neregistrirani prijevoznici s privatnim vozilima stoje na stajalištu i kradu putnike
5. neregistrirane ili neprijavljene turističke ture s vodičima
6. nepostojanje cjenika za prijevoz paketa, pisama, pošiljaka redovitim autobusnim linijama
7. punjenje spremnika autobusa i kamiona loživim uljem i neprijavljivanje potrošnje goriva
8. skraćivanje trajanja vožnje (namještanje tahografa)
9. neizdavanje računa za tople napitke u ugostiteljskim objektima
10. nepoštovanje radnog vremena
11. ilegalna nabava robe na crno (posebice domaćega žestokog pića)
12. preuzimanje proizvoda s računa ilegalnim softverskim programima
13. priprema i dostava cateringa ‘iz garaže’, bez zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta
14. rad na crno u graditeljstvu
15. nabava jeftinijeg materijala koji se naplaćuje skuplje
16. zaposleni vodoinstalateri, električari, ličioci, stolari, parketari poslije radnog vremena konkuriraju vlastitim tvrtkama
17. registrirani obrtnici skloni su raditi bez računa
18. oglase za usluge objavljuju neregistrirani obrtnici
19. fotografi ‘u fušu’ snimaju vjenčanja i školske razrede
20. obavljanje instrukcija za osnovne, srednje škole i fakultete ‘na crno’
21. lektoriranje, prevođenje i grafička obrada knjiga – izdavači honorar bilježe kao kupoprodajni ugovor
22. pekari kupuju pšenicu od proizvođača koju sami melju kako bi izbjegli kupnju brašna s poreznim markicama
23. lijepljenje markica s jedne ambalaže brašna na drugu
24. neizdavanje računa za kruh i pekarske proizvode
25. neregistrirani ratari i stočari prodaju proizvode na crno
26. vikend-proizvođači u pravilu nisu registrirani
27. seljaci prodaju izravno proizvođačima, a promet se ne bilježi
28. ilegalna preprodaja i neplaćanje trošarina i poreza na duhan
29. vinari prodaju manje kvalitetno vino neposredno kupcu bez računa
30. uvoz tekstilne robe po vrijednosti manjoj od stvarne radi plaćanja niže carine i PDV-a
31. neregistrirane krojačke radionice
32. organizirana proizvodnja na crno za neregistrirane trgovce
33. prodaja tekstilne robe na divljim štandovima bez računa i deklaracija
34. ilegalna nabava robe
35. fiktivni popusti u trgovinama, zbog čega se ne obračunavaju puni iznosi
36. u malim trgovinama tzv. vjerovničke bilježnice
37. neprijavljivanje podstanara u privatnim stanovima
38. prijavljivanje manje članova kućanstva upravitelju zgrade radi manjih računa za vodu
39. prijavljeno iznajmljivanje u pravilu na pola stvarne cijene
40. prijavljivanje više članova u samačkom stanu većem od 50 četvornih metara radi izbjegavanja poreza
41. član obitelji prijavljuje prebivalište u vikendici kako na nju ne bi plaćao porez
42. kupoprodaja nekretnina bilježi se kao darovanje
43. pri prodaji nekretnina u ugovoru se ističu manji iznosi
44. prijavljivanje rent-a-car tvrtki u gradovima na područjima posebne državne skrbi zbog niže cijene registracije vozila
45. zaposleni u Zagrebu prijavljuju prebivalište u mjestu s manjim prirezom ili bez prireza
46. usluge čišćenja u kućanstvima i čuvanja djece obavljaju se na crno
47. šetnja kućnih ljubimaca
48. nastupi estradnih zvijezda i DJ-eva isplaćuju se na ruke
49. plaćanje radnika koji nisu studenti preko studentskih servisa
50. vođenje dvojnog knjigovodstva (jedno za interne potrebe, drugo za eksterne)

Znate li za još koju nijansu domaće sive ekonomije?

izvor:Lider.press.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju, jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati.

Agencija Reuters je u svojoj najavi izbora novog sjedišta EMA-e objavila kako bi mnogi od 900 zaposlenika agencije mogli zaprijetiti da se neće preseliti u dobar dio od 19 gradova kandidata.

Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u.

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključuje se.

Europska komisija 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate. Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija.

Zagreb, u kojem nijedna europska agencija nema svoje sjedište, bio jedan od 19 kandidata za domaćinstvo EMA-a, koja se seli iz Londona nakon brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donijeta danas u Bruxellesu.

Europski šefovi diplomacija okupljeni na Vijeću za opće poslove (GAC) tajno će glasati o novom sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), za koji se nakon otpadanja Zagreba natječe 18 gradova, a istoga dana će odlučiti i o novoj lokaciji Europskog nadzornog tijelo za bankarstvo (EBA), manju agenciju koja je trenutno također u Londonu.

EMA je najveća europska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja mora napustiti London do 2019. kada Britanija napusti Europsku uniju.

Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i “krunskim draguljem” EU-a, pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao “masovnim” lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima.

Način na koji će ministri glasati svojevrsna je kombinacija glasanja kakav se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape.

Sastanak GAC-a, na kojem će biti i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, počinje u 14.45 sati, ali prvo će se razgovarati o tome kako napreduju pregovori o brexitu.

Vjerojatno negdje između 16 i 17 sati na dnevni će red doći izbor novog sjedišta EMA-e. U prvom krugu svaka zemlja članica izabrat će tri kandidata i rangirati ih s tri, dva, odnosno jednim bodom.

Malo je vjerojatno da će se pobjednik znati nakon prvog kruga. Glasanje će biti tajno pa se očekuje da će mnogi kandidati u prvom krugu glasati za sebe. Neki diplomati tvrde kako bi neke zemlje u prvom krugu mogle glasati za slabije kandidate kako bi iz daljnjeg natjecanja izbacile one jače i tako sebi otvorile put za pobjedu.

Tri kandidata, ili više ako je broj glasova izjednačen, idu u drugi krug. Između dvaju krugova glasanja mogu se očekivati nova lobiranja i sklapanja novih saveza. Baš kao u konklavi, listići se nakon svakog kruga uništavaju.

“Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi”, rekao je jedan diplomat. “Oni će tamo biti zatvoreni satima… Možete pokušati osigurati neku potporu, ali glasovanje je tajno i nema načina da se provjeri je li ispoštovano ono što ste dogovorili”.

Ako niti nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, moglo bi se pristupiti ždrijebu. Ta ću dužnost onda pripasti estonskom ministru Mattija Maasikasu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.

Za domaćinstvo Europske agencije za lijekove ponude su dali Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč i Varšava.

Po kladionacama, prvi favorit je Milano, ispred Bratislave i Amsterdama.

O sudbini EBA-e, koja ima 160 zaposlenika, također će se odlučivati na sastanku ministara EU-a. Kandidature su ponudili Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Pariz, Prag, Luksemburg, Beč i Varšava.

Nijedan grad i nijedna zemlja ne mogu dobiti oba sjedišta.  (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Strinavić iz Blokiranih pisao Predsjednici RH: Vlast ‘ne želi’ riješiti naš problem

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić uputio je otvoreno pismo Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice RH,

Prošlo je dvije godine od kako je Hrvatska demokratska zajednica preuzela vlast u Hrvatskoj obećavajući da će provesti reforme i da neće ponoviti greške bivših struktura.

Od svega najavljenog vidimo nema ništa i svjedoci smo potpunog raslojavanja Hrvatskog društva te potpunog demografskog sloma. I jedno i drugo su samo posljedica lijene, neodgovorne i nesposobne vlasti za provođenje ključnih reformi.

Katastrofalni pljenidbeni zakoni koji omogućavaju ovu društvenu katastrofu još uvijek ostaju nepromijenjeni, ignorirajući naše apele i očajne sudbine stotina tisuća hrvatskih građana.

Takvo stanje pogubno je za 330.000 blokiranih građana, ali je itekako dobro odvjetničkim i javnobilježničkim uredima i FINA-i kao državnoj agenciji koja plijeni imovinu hrvatskih građana kao da se radi o najgorim kriminalcima, a ne ljudima koji su bili i još uvijek žrtve pljačkaške pretvorbe i privatizacije.

Hrvatski građani su izloženi neviđenom teroru agencija za naplatu potraživanja koji više ne biraju sredstva na koji način i kako će ugnjetavati građane. Toliko to rade slobodno da će za koji dan početi mlatiti ljude po ulici, a tko ih kontrolira?

Nitko !

Hrvatska demokratska zajednica je poznata po tome da potpuno ignorira sve one koji ukazuju na probleme u društvu pa iz toga i proizilazi činjenica da skoro 80% građana ne podržava rad ove Vlade. Ne samo da ignoriraju udrugu Blokirani, oni ignoriraju čak i Vas, predsjednicu Republike Hrvatske.

Nakon održanog okruglog stola koji smo u suradnji s Vama, predsjednicom Republike Hrvatske “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran” donijeli smo sljedeće zaključke koje ste kao Predsjednica RH uputili Vladi;

Ovršni zakon

1. sve blokade računa građana voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka;

2. znatno smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove (do 5 tisuća kuna duga ima oko 100 tisuća građana);

3. propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka;

4. omogućiti rješavanje osobnih dugova građana kroz otvaranje i zaključivanje stečaja potrošača (za građane koji su u blokadi 5 ili više godina);

5. izuzeti cijeli iznos mirovina od ovrhe s obzirom na visinu prosječne mirovine korisnika koji su to pravo ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju;

6. propisati da se ovrha mora poduzeti prvenstveno od glavnog dužnika radi zaštite jamaca;

7. propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna;

8. zabraniti ovrhu nad nekretninom koja je pod teretom kredita u kojem se prema pravomoćnoj sudskoj presudi primjenjivala nezakonita kamata.

Činjenica je da smo dobili radnu skupinu za izradu potpuno novog Ovršnog zakona koja je sastavljena od cehovskih udruženja poput Hrvatske udruge banaka, Javnobilježničke komore. Odvjetničke komore, Hrvatske udruge javnih ovršitelja, a neovisnih stručnjaka niti u tragovima.

Prvi radni sastanak radne skupine je trebao biti održan 17.10.2017. godine u ministarstvu pravosuđa i samo dan prije zaprimili smo dopis da se isti otkazuje zbog obaveza ministra koje traju do dan danas jer novi sastanak nije sazvan i ne zna se kad će biti.

Inače, ministar Bošnjaković predviđa da bi s predstavljanje novog zakona trebalo biti krajem 2018. godine.

Poštovana Predsjednice RH, kako Vi mislite da 330 tisuća blokiranih preživi do kraja 2018. u Hrvatskoj? Kako da prežive njihova djeca? S čime da prežive kada banke mogu ovršiti cijelu plaću, i to je ministru Bošnjakoviću normalno?

Stanje u zemlji više nije izvanredno, kako ste rekli, nego je neizdrživo, i postoje samo dva izlaza za blokirane: Izvan zemlje, ili pod zemlju.

Netko mora preuzeti odgovornost i natjerati Vladu da hitno donese rješenje za sve blokirane i to takvo da se oni ODMAH odblokiraju.

To rješenje postoji, a postoje i ljudi koji znaju kako to riješiti, te napisati taj zakon.

Sjećate se Lex Agrokora? Vidite kako se zakon može brzo donijeti kad postoji politička volja.

A ovdje političke volje za spašavanje 330 tisuća ljudi i njihovih obitelji očito nema.

Poštovana Predsjednice RH,

Netko mora dići glas i progovoriti javno o ovom problemu koji uništava veliki dio naroda. Mi smo za to da se dugovi moraju vratiti, ali ovim ubijanjem, nikad se neće vratiti.

Rješenje postoji, samo ga postojeća vlast ne želi donijeti.

S poštovanjem,

Mario Strinavić

Glavni tajnik Udruge Blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari