Connect with us

5,5 milijuna maraka za sustav za navodnjavanje

Objavljeno

-

ŠIROKI BRIJEG – Višemilijunski projekt u općini Široki Brijeg koji u cijelosti financira Svjetska banka započeo je raščišćavanjem postojećih vodonatapnih kanala na području mjesne zajednice Knešpolje. Riječ je o projektu rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području ove općine koji je pripreman kao podprojekt naziva “Mostarsko blato”, a u sklopu projekta razvoja sustava za navodnjavanje u BiH.
“Naša udruga uspostavila je suradnju s izvođačem radova. Već imamo nekoliko zahtjeva kojima tražimo određene preinake na vodonatapnim kanalima i ne sumnjam da će naši prijedlozi biti prihvaćeni. Ovim, usudim se reći, najvećim projektom u povijesti Knešpolja bit će stvoreni preduvjeti za povećanje poljoprivredne proizvodnje, ali i za sustavno upravljanje i održavanje vodonatapnih kanala”, izjavio je Krešo Ćavar, predsjednik Udruge korisnika vode Knešpolje
Podsjetimo, nakon višegodišnjih priprema Svjetska banka je polovicom 2012. godine odobrila financiranje podprojekta rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području općine Široki Brijeg. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je oko 5,5 milijuna KM, a izvođači radova su HERING d.d. Široki Brijeg i AMITEA d.o.o. Mostar. Ova financijska sredstva su nepovratna za Općinu, s tim da je obveza Općine bila riješiti imovinsko-pravne odnose i potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji sustava, te koordinirati realizaciju projekta na terenu i potaknuti formiranje i rad udruga korisnika vode. Potpisanim ugovorima je predviđeno da će se radovi izvoditi u idućih 18 mjeseci. Realizacijom ove kapitalne investicije će se rekonstruirati svi ključni objekti sustava i glavni kanali za navodnjavanje, uspostavit će se učinkovit način održavanja i upravljanja hidromelioracijskim sustavom čime će se značajno povećati mogućnost navodnjavanja zemljišta kao glavni preduvjet za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas