Connect with us

Povijesnice

6. kolovoz 1945. – bačena atomska bomba na Hirošimu

Objavljeno

-

Japan se prisjeća tragedije u Hirošimi. Sedamdeset godina prošlo je od američkog napada atomskom bombom na taj grad.

U 8 sati i 15. minuta po mjesnom vremenu, mlada žena i učenik zvonom su označili točan sat kada je američki bombarder B-29 nazvan Enola Gay, dok je letio na visini od 9.400 metara, ispustio bombu na bazi uranija i posijao vatru i smrt na taj veliki japanski grad.

[ad id=”68099″]

Uz zvuk golema zvona 55.000 ljudi odalo je počast žrtavama u Memorijalnom parku mira u tome gradu od 1,2 milijuna stanovnika Japana koji je od te tragedije postao simbol pacifizma.

Na svečanosti je bio premijer Shinzo Abe uz izaslanike iz 100 zemalja, što je najveći broj dosad u svim svečanostima održanima u Hirošimi. Američka veleposlanica bila je Caroline Kennedy, a uz nju podtajnica zadužena za kontrolu naoružanja Rose Gottemoeller, najviša američka dužnosnica koju je Washington dosad poslao na godišnju komemoraciju u Hirošimu.

Premijer je rekao da će Japan na Općoj skupštini UN-a ove godine podnijeti novu rezoluciju za ukidanje nuklearnog oružja.

Prva atomska bomba bačena na civilne ciljeve, ubila je više od 140 tisuća ljudi. Tri dana poslije istim oružjem napadnut je i Nagasaki.

Japan je kapitulirao 15. kolovoza 1945. čime je završen Drugi svjetski rat.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari