Connect with us

Povijesnice

6. listopada 1992. Pad Bosanske Posavine

Objavljeno

-

Bosanska Posavina bila je strateški najvažniji prostor u BiH jer je bio jedini dio gdje Banja Luka i cijela Zapadna Bosna mogla biti povezana s istočnom Bosnom i Srbijom. Zbog toga je Srbija uložila najveće napore da na tom mjestu probije koridor. U tom prljavom ratu srpski agresori počinili su brojne zločine nad Hrvatima (i muslimanima) Bosanske Posavine.

Okrutni i masovni zločini nad Hrvatima Posavine bili su pravilo i ima ih na stotine, tako da čovjek jednostavno pomisli: zašto se o tome ništa ne zna i zašto se to krije od hrvatske javnosti.

Dana 6. listopada 1992. pao je Bosanski Brod, posljednji slobodni grad u Bosanskoj Posavini koje su držale hrvatske snage. Iz uvida u brojčanu nacionalnu zastupljenost i veličine etničkih prostora, uočljivo je da je etnička Bosanska Posavina imala pretežito hrvatski karakter.

Od vremena raspada SFRJ i izbijanja rata upotreba pojma Bosanska Posavina gotovo se bez izuzetka koristi za označavanje tek onoga njezina teritorijalno kompaktnog dijela koji je pretežito nastanjen Hrvatima. Konkretno to su bile općine Bosanski Brod, Derventa, Odžak, Modriča, Gradačac, Bosanski Šamac, Orašje i Brčko.

Prema ovakvoj koncepciji broj stanovnika Bosanske Posavine bio bi 319.593, od toga su Hrvati činili 133.467 ili 41,76 posto, Muslimani – Bošnjaci 70.907 ili 22,19 posto, Srbi 88.484 ili 27,69 posto, Jugoslaveni 18.145 ili 5,68 posto i ostali 8.590 ili 5,68 posto.

Bosanska Posavina bila je strateški najvažniji prostor u BiH jer je bio jedini dio gdje Banja Luka i cijela Zapadna Bosna mogla biti povezana s istočnom Bosnom i Srbijom. Zbog toga je Srbija uložila najveće napore da na tom mjestu probije koridor. U tom prljavom ratu srspki agresori počinili su brojne zločine nad Hrvatima (i muslimanima) Bosanske Posavine

Okrutni zločini nad Hrvatima Posavine bili su pravilo i ima ih na stotine, tako da čovjek jednostavno pomisli: zašto se o tome ništa ne zna i zašto se to krije od hrvatske javnosti, prenosi portal.braniteljski-forum.com.

Knjigu Ratni Zločini nad Hrvatima i Muslimanima Bosanske Posavine možete skinuti ovdje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari