Pratite nas

Iz Svijeta

60 zemalja članica UN-a potpisalo deklaraciju za život i obitelj

Objavljeno

na

Na samitu održanom u New Yorku, u organizaciji „Političke mreže za vrijednosti“ okupili su se politički društveni i akademski čelnici  s pet kontinenata kako bi potaknuli jačanje uloge obitelji u pripremi ciljeva održivog razvoja društva za naredno razdoblje.

Summit UN-a, organiziran povodom dvadeste godišnjice Međunarodne godine obitelji, želio je poslati poruku nade svijetu i podići svijest o temeljnoj ulozi obitelji i obiteljskih vrijednosti među političkim i drugim čelnicima koji sudjeluju u donošenju odluka.

„Nikad prije nije toliko političkih čelnika radilo zajedno kako bi ojačalo brak i obitelj u politikama svojih zemalja“ rekla je Lola Velarde, direktorica Instituta za obiteljsku politiku i glavna organizatorica samita – „S vremenom će ovo dovesti do boljeg razvoja obiteljske politike na lokalnoj razini.“

Jedan od ključnih govornika, Zoltan Balog, mađarski ministar za ljudske resurse, u svom govoru prisutnima rekao: “obitelj  je najvažnije nacionalno blago Mađarske. Mađarski ustav štiti brak kao zajednicu žene i muškarca jer je to najbolje mjesto za odgoj djece. (…) Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo. Fetus mora biti zaštićen od trenutka začeća.” – nastavio je još jednom citirajući mađarski ustav.

Jeff Fortenberry američki zastupnik iz Nebraske i kolumbijski kandidat za predsjednika Oscar Zuluaga su također opisali na koji način su u svojim kampanjama istaknuli važnost obitelji.

Profesorica Helen Alvare s George Mason sveučilišta  u Virginiji istaknula je proturječje organizacija koje se bore za ženska prava. S jedne strane traže olakšice za obiteljski život žena a istovremeno tvrde da je obitelj ekonomski teret za žene te se u svom djelovanju usredotočuju na pristup pobačaju i kontrolu rađanja.

“Središnji dio ženske ekonomske slobode nije seks bez djece”, rekala je Alvare. “Ako Vlada tvrdi da cijenimo ljude, onda njen prioritet mora biti obitelj. Kako bi to ostvarila, mora zaštiti pronatalitetno seksulano izražavanje.“

Na zatvaranju Samita, predstavnici vlada Belgije, Meksika, Kenije, Čilea, Španjolske, Katra, SAD-a i drugih zemalja objavili su deklaraciju o zajedničkim vrijednostima upućenu glavnom tajniku UN-a, naglašavajući važnost obitelji kao pokretača razvoja društva.

Deklaracija o pravima obitelji naglašava:  “Obitelj je prirodna i temeljna jedinica društva” i  “svatko ima pravo na život, počevši od trenutka začeća do prirodne smrti.”

“Ovo je prvi put da se toliko političkih, društvenih i akademskih čelnika okupljeno pri UN-u izjasnilo za jačanje obitelji”, rekao je Velarde. “Vrlo je važna činjenica da je Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo  više od 200 predstavnika različitih zemalja.

Ujedinjeni narodi trenutno završavaju ciljeve održivog razvoja društva za naredno razdoblje. Ovi ciljevi će zamijeniti Milenijske ciljeve razvoja UN-a koji su do sad bili vodič za razvojne prioritete nacija. Nacrt sadrži 17 ciljeva, a niti u jednom od njih se ne spominje obitelj.

Stefano Gennarini, pravni analitičar Centra za obitelj i Instituta za ljudska prava, podsjetio je kako je tijekom pregovora o nacrtu novih ciljeva nekoliko izaslanstva, izričito tražilo brisanje svakog spomena obitelji.

Promatrači pri UN vjeruju kako je usvajanje ciljeva održivog razvoja za naredno razdoblje najvažniji postupak koji UN donosi vezano uz brak i pobačaj, još od 1994. godine kad je održana Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju.

„Politička Mreža za vrijednosti“ nada se kako će ovaj samit potaknuti UN da obrati pozornost na obitelj u pripremi ciljeva za održivi razvoj koji se nastavljaju u siječnju.

Deklaraciju o pravima obitelji potpisalo je potpisalo više od 60 predstavnika iz 20 različitih zemalja uključujući: Austriju, Sloveniju, Njemačku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Češku i Italiju. Hrvatskih predstavnika na samitu i potpisivanju deklaracije o pravima obitelji nije bilo.

Ukoliko želite potpisati e mail zahvale Mađarskoj misiji pri UN-u koja je imala ključnu ulogu u izražavanju potpore braku i obitelji na ovom samitu te je kao predstavnica svih država potpisnica predala “Deklaraciju o pravima obitelji” glavnom tajniku UN-a, Ban Ki-Moonu to možete učiniti ovdje.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari