Connect with us

Kultura

‘6:24’ – dokumentarni film o uklanjanu vrha sjevernoga zvonika zagrebačke katedrale

Objavljeno

-

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. teško je oštetio mnoge obiteljske domove, crkve i druge građevine. Zagrebačka katedrala pretrpjela je velika oštećenja, a upravo su njezini zvonici postali simbolom ranjenog Grada i međusobne solidarnosti Zagrepčana.

Shvaćajući da je uklanjanje vrha sjevernoga zvonika zagrebačke katedrale povijesni događaj kakav još nije viđen, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije je, u suradnji s Odborom za obnovu katedrale, angažirao snimateljsku ekipu da prati projekt, od pripreme do postavljanja privremenih križeva.

Rezultat je “6:24”, kratkometražni dokumentarni film koji će se u petak 19. lipnja u 20.05 sati prikazati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Autorski tim u sastavu Ivan Crnjak i Josip Ninković bili su jedini kojima je bio dopušten pristup gradilištu, katedrali, dvorani za sastanke, zvoniku katedrale i sl. Film donosi razgovore sa svim akterima koji su sudjelovali u projektu uklanjanja vrha sjevernoga zvonika.

Na dan skidanja vrha sjevernog zvonika 17. travnja događaj je popraćen sa sedam kamera i dronom, raspoređenih na Kaptolu i još dvije lokacije po gradu.

Stalna podrhtavanja tla, medijski interes, ali i pandemija koronavirusa bili su dodatan pritisak za autore koji su morali pratiti sve što se događa, a pritom držati mjere razmaka, biti maksimalno diskretni i nenametljivi kako ne bi predstavljali smetnju.

“Iako imam iskustva u snimanju gradnje i renoviranja raznih objekata, ovaj projekt je ipak poseban jer je zagrebačka katedrala jedan od simbola moje vjere, grada i domovine. Drago mi je što sam bio dio ovog povijesnog događaja.” – ističe Crnjak.

Josip Ninković također je sažeo svoje iskustvo sudjelovanja u projektu: “Sudjelovanje u izradi ovog dokumentarnog filma shvaćao sam kao svoju dužnost. Taj je osjećaj prvenstveno bio prisutan u početku, tijekom pomoći izvođačima radova pri obnovi katedrale kako bi brzo otkrili sva oštećenja na katedrali, ali i kasnije tijekom snimanja kada smo shvatili koliko je ovo iznimno značajan trenutak koji se mora vizualno dokumentirati.”

Scenarij: Borna Puškarić

Redatelj: Ivan Crnjak

Snimatelj: Josip Ninković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas