69. komemoracija na Bleiburgu

0

Ovogodišnja 69. komemoracija za sve žrtve Bleiburga i ‘križnih putova’ održat će se u subotu na Bleiburškom polju u Austriji, najavio je organizator Počasni bleiburški vod koji već godinama u svibnju obilježava godišnjicu stradavanja pripadnika vojske NDH i civila nakon završetka Drugog svjetskog rata.

bleiburg

Danas će nakon posjeta groblju u Unterloibachu povorka otići na Bleiburško polje gdje će se od podneva održati pozdravni govori, misa i molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti.

1_257269

Misu zadušnicu ove će godine predvoditi dubrovački biskup Mate Uzinić, a pozdravne govore održat će Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan te u ime bosanskohercegovačkih Hrvata Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, a predviđen je i govor austrijske parlamentarne zastupnice i potpredsjednice udruge prognanih Folksdojčera Anneliese Kitzmueller.

Smatra se da je u Bleiburgu stradalo više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Titovim partizanima.

Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima smrti, organiziranim od strane partizanskih postrojbi i OZNA-e, danas poznatima kao ‘križni putovi’.

Od 2012. i dolaska na vlast Kukuriku koalicije predvođene SDP-om Sabor više nije pokrovitelj te komemoracije.

R.H.

facebook komentari