Connect with us

Povijesnice

7. listopada 1571. Bitka kod Lepanta – najveća kršćanska pomorska pobjeda nad Osmanlijama

Published

on

Dana 7. listopada 1571. savez Svete lige sukobio se s Osmanskim Carstvom i obranio kršćansku Europu.

Na današnji dan 1571. godine pomorske snage Svete lige sukobile su se s Osmanskim Carstvom i pobijedile, prenosi portal povijest.hr. Tom pobjedom zauvijek je prekinuta osmanska dominacija na Sredozemnom moru i spriječen je prodor Osmanlija dublje u Europu s juga. Ova bitka bila je posljednji veliki pomorski sukob u kojem su sudjelovale galije. Naime, u to vrijeme pomorski ratovi vođeni su pomoću galija s velikim brojem veslača i naoružanim vojnicima. Kad bi se galije zabile jedna u drugu, vojnici bi prelazili na neprijateljski brod i borili se prsa o prsa. Tada bi uslijedio uistinu žestoki i brutalan sukob.

Povod za ovu bitku bilo je osmansko osvajanje Famagusta – posljednjeg mletačkog uporišta u istočnom Sredozemlju. Da bi Europa odgovorila na tu prijetnju, osnovana je Sveta liga na poticaj pape Pija V. Savez su činile Venecija, Španjolska, Genova, Malta i Papinska Država.

Sama bitka odvijala se u zaljevu Patras na zapadnoj obali Grčke, a trajala je nekoliko sati. Sveta liga izvojevanu pobjedu prvenstveno može zahvaliti tadašnjem modernom oružju – topovima i arkebuzama. Arkebuze ili tzv. puške na kuki, bile su jedno od prvih vrsta streljačkog ručnog vatrenog oružja. Za razliku od kršćana koji su branili Europu, Osmanlije su u ratovanju upotrebljavali lukove i strijele.

U ovoj velikoj bitci sudjelovalo je i šest hrvatskih galija s Krka, Raba, Cresa, Šibenika, Trogira i Hvara. Također, jedna zadarska galija, koja nije sudjelovala u ovom sukobu, u danima prije bitke razbijala je gusarsko brodovlje oko Lepanta kako bi brodovlje Svete lige ostalo neoštećeno i spremno stiglo na samu bitku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari