Connect with us

Povijesnice

7. siječnja 1943. umro veliki hrvatski znanstvenik Nikola Tesla

Objavljeno

-

Tesla je umro u sobi broj 3327 hotela New Yorker. U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života.

Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja.

Hrvatski znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića, a podrijetlom je Srbin. Uvijek se ponosio srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom. Tesla je studirao tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin.

U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu tvrtku, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta.

Na današnji dan 7. Siječnja 1943. umro je u New Yorku znanstvenik Nikola Tesla, u dobi od 86 godina. Uzrok smrti bio je srčani ugrušak, a umro je u sobi broj 3327 hotela New Yorker.

U spremištima hotela nalazile su se goleme količine Teslinih dokumenata koje je proizveo tijekom života. Povodom Tesline smrti počasni govor na radiju održao je newyorški gradonačelnik Fiorello La Guardia.

Teslinom svečanom pokopu prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među njima i nobelovci. Kremiran je, a urna s njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu u koji je vraćena kao tadašnji glavni grad Jugoslavije, a čiji je dio tada bila njegova rodna domovina Hrvatska. Tamo je urna zadržana do današnjih dana.

U doba kad je umro, Tesla je radio na “Teleforce” oružju, svojevrsnoj “zraci smrti”, koja je trebala služiti za obaranje aviona s neba. Direktor FBI-a J. Edgar Hoover dao je Teslinim dokumentima oznaku najtajnijih materijala, jer su potencijalno mogli biti opasni u rukama neprijatelja (bilo je to doba Drugog svjetskog rata).

Vezano za grad Zagreb Tesla je jednom prilikom izjavio: “Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom.” To je rekao 24. svibnja 1892. godine, kad je zagrebačkoj gradskoj općini predložio izgradnju centrale izmjenične struje.

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari