Pratite nas

Povijesnice

7. srpnja 1991. – Završen rat u Sloveniji i uništeno hrvatsko selo Ćelije

Objavljeno

na

Poslije trinaest dana borbi 7. srpnja 1991. obustavljen je kratkotrajni rat u Sloveniji.

U njemu je poginulo 65 osoba: 37 pripadnika JNA, 12 pripadnika slovenske Teritorijalne obrane i policije te 16 civila, od toga desetorica stranaca, vozača kamiona koji su ostali blokirani na cestama. Ranjeno je 330 osoba.

Okončanje sukoba bilo je rezultat sastanka ministarske “trojke” Europske zajednice s predstavnicima slovenskih, hrvatskih, srpskih i jugoslavenskih vlasti na Brijunima o ostvarivanju odluka o prekidu vatre u Sloveniji.

Sastanku se nije odazvao predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Umjesto njega istupao je Borisav Jović. Beograd ionako nije zanimala Slovenija jer je pripremao opću agresiju na Hrvatsku kako bi ostvario stare ambicije o Velikoj Srbiji.

Nakon 16 sati zasjedanja na Brijunima je prihvaćen dokument o mirnom rješenju jugoslavenske krize. Još su jednom sve strane pristale na tu formulaciju te se složile da će narodi Jugoslavije sami odlučiti o svojoj budućnosti.

Na Brijunima je dogovoreno da se JNA povuče u vojarne, a Hrvatska i Slovenija odgode za tri mjeseca primjenu svojih ustavnih odluka o samostalnosti i suverenosti. Istoga dana hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uputio je Poslanicu u kojoj je zajamčio sva prava Srbima u Hrvatskoj i pozvao ih na dijalog. Od međunarodne zajednice je zatražio da što prije prizna neovisnu Hrvatsku na temelju rezultata referenduma o samostalnosti.

Dok je Brijunska deklaracija zaživjela u Sloveniji, u Hrvatsku nije donijela mir.

Još istoga dana to je najteže osjetilo hrvatsko selo Ćelije, smješteno na tromeđi općina Osijek, Vinkovci i Vukovar. Okruženo Silašom, Bobotom, Palačom i Adom, još od početka agresije na Hrvatsku bilo je meta provokacija.

Naposljetku su ga 7. srpnja 1991. opljačkale, zapalile i porušile srpske paravojne postrojbe. Sve se to dogodilo uz potporu Jugovojske, koja ne samo da nije zaštitila hrvatsko pučanstvo, nego je onemogućila hrvatskoj politici i izvjestiteljima pristup selu. Rijetke slike tog ratnog zločina, snimljene tek nekoliko dana poslije, zaprepastile su svjetsku javnost. (HRT)

 

Titova ‘JNA’ i četnici 7 srpnja 1991. Spalili su selo Ćelije i započeli etnički čistiti Slavoniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

22. rujna 1991. – Oslobođen Varaždin

Objavljeno

na

Objavio

Nova hrvatska vlast od samoga je početka Domovinskoga rata bila svjesna strateškog značenja Varaždina u kojem je bio smješten cijeli korpus Jugoslavenske narodne armije. Ondje su se nalazile goleme količine ratne tehnike, streljiva i goriva, kao i oteto oružje hrvatske Teritorijalne obrane.

Stoga je zauzimanje varaždinskog garnizona 22. rujna 1991. značilo stratešku prekretnicu jer je Hrvatska nakon toga dobila 7 puta više oružja nego što ga je imala.

Pripadnici varaždinskoga garnizona slomljeni su u devet dana, upornim pregovorima i vještim psihološkim potezima hrvatske strane. Putem razglasa vojnici su cijelo vrijeme pozivani na predaju. Taj pritisak trajao je neprekidno i stalno se povećavao. Ipak najtvrđi među jugooficirima nasumce su pucali po gradu, ali zbog malobrojnosti nisu mogli upotrijebiti sav arsenal kojim su raspolagali. Važnu su ulogu odigrali varaždinski radio-amateri navodeći ih da gađaju vlastite položaje u vojarni „Jalkovečke žrve“ koja se uskoro predala. Iz ostalih vojarni i karaula u kojima su počeli i međusobni sukobi počeli su bježati vojnici.

U bezizlaznoj situaciji i bez pomoći izvana objekti JNA su se počeli predavati jedan za drugim. Naposljetku je glavni dio garnizona smješten u Komandi korpusa i vojarni „Kalnički partizani“ autobusima napustio Varaždin pod nadzorom Hrvatske vojske. Predalo se više od tisuću oficira i vojnika JNA, a u borbama za Varaždin bilo je šest mrtvih i 37 ranjenih.

Koliku je važnost Varaždin imao za vojni vrh pokazuje proces protiv zapovjednika Vladimira Trifunovića, koji je zajedno s još četvoricom oficira u Beogradu osuđen zbog podrivanja vojne i obrambene moći Jugoslavije. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

Na današnji dan 1991. godine pala je Petrinja

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine pala je Petrinja. Najveći grad koji je u ratu bio okupiran od strane agresora nakon Vukovara.

U okupiranoj Petrinji i okolnim selima pobunjeni Srbi, pripadnici srpskih paravojnih formacija i milicije, činili su brojne zločine nad hrvatskim civilima koji nisu željeli napustiti svoje domove, ali i dijelom srpskih civila, koji se nisu slagali s takvom politikom.

Najveći broj počinjenih ubojstava nad preostalim hrvatskim civilima na ovome području zabilježen je u periodu od rujna do prosinca 1991., pa čak sve do lipnja 1992. godine.

Najžešći napad odvio se 21. rujna koji je izvela JNA s teritorijalnom obranom i drugim paravojnim formacijama te s potporom zračnih snaga.

Tenkovi JNA s položaja iznad Češkog sela otvorili su vatru na braniteljske položaje u Mošćenici i Petrinji kada su poginuli pripadnici ZNG-a Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić.

U predvečernjim satima vođene su žestoke borbe oko Kupskog mosta prema Brestu, a branitelji su bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe, čime je Petrinja okupirana.

Dana 26. rujna otvorena je topnička vatra na mjesto Grabovac, pri čemu su smrtno stradali Dubravka Špoljarić (18), Josip Špoljarić (17) i Ivana Špoljarić (dvomjesečna beba), a ranjeno je pet civila.

Na suđenju u odsustvu, zapovjedniku Petrinjskih združenih snaga JNA i teritorijalne obrane Slobodanu Tarbuku, 1992. okružni sud u Sisku osudio ga je na kaznu zatvora od 20 godina. Jedan od svjedoka na suđenju bio je i novinar HRT-a (tada HTV-a) Denis Latin, koji je svjedočio zlokobnoj najavi Tarabuka u radio razgovoru s general-pukovnikom Andrijom Rašetom iz pete vojne oblasti JNA kada je kazao: “Sravnit ću Petrinju sa zemljom, majku im ustašku”.

Prema podacima iznesenim u osuđujućoj presudi Tarbuku, mrtve je JNA skupljala 5 – 6 dana nakon pada Petrinje. Većina ubijenih bili su civili srednje dobi koji su ubijeni iz vatrenog oružja, no neki su ubijeni sjekirama ili nakon toga iznakaženi. Na sudu je utvrđeno kako je ubijeno preko stotinu građana Petrinje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari