Connect with us

Povijesnice

7. srpnja 1991. – Završen rat u Sloveniji i uništeno hrvatsko selo Ćelije

Objavljeno

on

Poslije trinaest dana borbi 7. srpnja 1991. obustavljen je kratkotrajni rat u Sloveniji.

U njemu je poginulo 65 osoba: 37 pripadnika JNA, 12 pripadnika slovenske Teritorijalne obrane i policije te 16 civila, od toga desetorica stranaca, vozača kamiona koji su ostali blokirani na cestama. Ranjeno je 330 osoba.

Okončanje sukoba bilo je rezultat sastanka ministarske “trojke” Europske zajednice s predstavnicima slovenskih, hrvatskih, srpskih i jugoslavenskih vlasti na Brijunima o ostvarivanju odluka o prekidu vatre u Sloveniji.

Sastanku se nije odazvao predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Umjesto njega istupao je Borisav Jović. Beograd ionako nije zanimala Slovenija jer je pripremao opću agresiju na Hrvatsku kako bi ostvario stare ambicije o Velikoj Srbiji.

Nakon 16 sati zasjedanja na Brijunima je prihvaćen dokument o mirnom rješenju jugoslavenske krize. Još su jednom sve strane pristale na tu formulaciju te se složile da će narodi Jugoslavije sami odlučiti o svojoj budućnosti.

Na Brijunima je dogovoreno da se JNA povuče u vojarne, a Hrvatska i Slovenija odgode za tri mjeseca primjenu svojih ustavnih odluka o samostalnosti i suverenosti. Istoga dana hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uputio je Poslanicu u kojoj je zajamčio sva prava Srbima u Hrvatskoj i pozvao ih na dijalog. Od međunarodne zajednice je zatražio da što prije prizna neovisnu Hrvatsku na temelju rezultata referenduma o samostalnosti.

Dok je Brijunska deklaracija zaživjela u Sloveniji, u Hrvatsku nije donijela mir.

Još istoga dana to je najteže osjetilo hrvatsko selo Ćelije, smješteno na tromeđi općina Osijek, Vinkovci i Vukovar. Okruženo Silašom, Bobotom, Palačom i Adom, još od početka agresije na Hrvatsku bilo je meta provokacija.

Naposljetku su ga 7. srpnja 1991. opljačkale, zapalile i porušile srpske paravojne postrojbe. Sve se to dogodilo uz potporu Jugovojske, koja ne samo da nije zaštitila hrvatsko pučanstvo, nego je onemogućila hrvatskoj politici i izvjestiteljima pristup selu. Rijetke slike tog ratnog zločina, snimljene tek nekoliko dana poslije, zaprepastile su svjetsku javnost. (HRT)

 

Titova ‘JNA’ i četnici 7 srpnja 1991. Spalili su selo Ćelije i započeli etnički čistiti Slavoniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari