Connect with us

Povijesnice

7. travnja 1992. – SAD priznale Hrvatsku

Objavljeno

-

Na današnji dan, 7. travnja 1992. godine, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Georg H. W. Bush potpisao je dugo očekivani dokument o priznavanju Republike Hrvatske.

SAD su to učinile kao 57. država po redu, gotovo tri mjeseca nakon 15. siječnja kada su Hrvatsku priznale sve veće europske države.

Odluku američkog predsjednika, kojom su istodobno priznate Republika Slovenije i Bosna i Hercegovina, na konferenciji za novinare priopćila je tadašnja glasnogovornica Bijele kuće Judy Smith.

Priznanje od strane najveće svjetske sile imalo je ogromno značenje – otvorila su se vrata za pristup  Ujedinjenim Narodima, a priznanje smo dobili i od zemalja koje su do tada bile suzdržane. Kraj borbe za međunarodno priznanje, obilježen je 22. svibnja iste godine kada je Hrvatska primljena u Ujedinjene Narode.

Mudrom i vrlo uspješnom diplomatskom politikom predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman uspio je Hrvatsku približiti diplomaciji SAD-a. To se i kasnije pokazalo višestruko korisnim jer je SAD svjetska velesila broj 1, a Hrvatska je tri godine kasnije upravo od nje tražila „zeleno svjetlo“ za napad na srpske snage u Hrvatskoj i BiH. Diplomacija SAD-a danas, već posve otvoreno, priznaje da je strateška greška bila prisilno zaustavljanje hrvatskih snaga pred ulazak u Banja Luku 1995. Srpska vojska je bila u potpunom rasulu i bijegu, a osvajanje Banja Luke bio bi kraj ideja o Velikoj Srbiji.

Ta ideja je i danas vrlo živa i aktualna u velikom dijelu srpskog naroda, a više puta su tu ideju javno podržali srbijanski predsjednik Nikolić i premijer Vučić. Na medijskom i međunarodnom planu aktualizirana je nedavno sramotnim oslobađanjem jednih od najvećih zločinaca proteklog rata Vojislava Šešelja. Vojislav Šešelj je kao predsjednik jedne od najvećih parlamentarnih stranaka u Srbiji i organizator naoružanih jedinica koje su počinile brojne zločine na području Hrvatske bio je dan od glavnih ratnih vođa u agresiji na Hrvatsku. Iz njegove stranke su u politički život Srbije zabljesnuli sadašnji premijer i predsjednik Srbije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari