Pratite nas

Događaji

70. obljetnica oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu

Objavljeno

na

Komemoracija u Auschwitzu bez Putina

Rat u Ukrajini baca sjenu i na komemoraciju povodom 70. obljetnice oslobađanja koncentracijskog logora u Auschwitzu. Iako su logor oslobodile sovjetske trupe, današnji ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti nazočan.

U središtu pozornosti trebaju biti žrtve, a ne političari. Zato na komemoraciju 70. obljetnice oslobađanja logora nisu poslane formalne pozivnice predsjednicima država i vlada, priopćio je poljski Muzej Auschwitz-Birkenau. Tko želi sudjelovati, dobro došao je. Ali, prijeti opasnost da se ta želja pretvori u svoju suprotnost. U javnosti se dosad manje raspravljalo o posljednjim preživjelim žrtvama zloglasnoga koncentracijskog logora nego o odsutnosti jednoga prominentnog političkoga gosta.

Ni Auschwitz ni Prag

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći u Auschwitz. Njegov glasnogovornik je priopćio da “nije bilo osobnog poziva”. Ostavio je otvorenim je li takav poziv bio očekivan. Češka televizija je javila da Putin neće ići ni u Prag. Tamo će 26. i 27. siječnja Svjetski holokaust-forum podsjetiti na žrtve nacional-socijalizma. Ali, za razliku od poljskoga spomen-muzeja, češki predsjednik Miloš Zeman je pozvao ruskog predsjednika.

Paljenje svijeća a žrtve holokausta Svake godine se pale svijeće za žrtve

Kao zemlja sljednica bivšeg Sovjetskog Saveza Rusija polaže pravo na posebnu ulogu u pobjedi nad Hitlerovom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija je oslobodila logor Auschwitz-Birkenau prije točno 70 godina – 27. siječnja 1945. U logoru je ubijeno više od milijun ljudi, prije svega Židova.

Nove napetosti zbog Ukrajine

Ranije ruski predsjednici nisu svake godine dolazili na komemoraciju u Auschwitz. Ali, na obilježavanju 60. obljetnice Putin je bio nazočan. A već 2005. je ozračje bilo loše zbog Ukrajine. Među gostima je bio i novoizabrani pro-zapadni ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko – na vlast je došao nakon takozvane Narančaste revolucije. Rusija predbacuje Zapadu da je vukao konce te revolucije.

Ovaj put ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dolazi u Auschwitz. A aktualna kriza u Ukrajini puno je veća nego što su bili događaji prije deset godina. Rusija optužuje Zapad da je podupirao nasilno svrgavanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u zimu 2014. S druge strane zapadne vlade predbacuju Rusiji aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima i vojno pomaganje proruskih separatista na istoku Ukrajine. Obje strane su uvele sankcije.

Konfrontacija s Poljskom

To se odražava i na susjedne zemlje. Osobito Poljska se ponovo osjeća ugroženom. Nakon 1945. komunistička Poljska je bila dio Istočnog bloka kojim je dominirao Sovjetski Savez. Danas je ta zemlja članica Europske unije i NATO-a, ali očito je velik strah od jakog susjeda Rusije. Od izbijanja ukrajinske krize odnosi između Varšave i Moskve su se osjetno ohladili. U kolovozu 2014. je Poljska zabranila zrakoplovu ruskog ministra obrane da preleti preko njezinog teritorija, zbog formalnih razloga.

Nekoliko dana prije komemoracije za žrtve holokausta izjave poljskog ministra vanjskih poslova su izazvale oštre reakcije iz Moskve. Grzegorz Schetyna je u jednom intervjuu izjavio da su ukrajinski vojnici oslobodili Auschwitz. Ruski mediji su reagirali vrlo burno. Političari u Moskvi predbacili su Poljskoj “krivotvorenje povijesti” i “cinizam”. I činjenica da Putin ne ide u Auschwitz izaziva snažne reakcije u Rusiji. Publicist Maksim Ševčenko, blizak Kremlju, predbacio je Poljskoj “odvratni snobizam”. Čak je i oporbeni političar Boris Nemcov govorio o “velikoj pogrešci” Poljske. “Odsutnost Putina doživljava se kao krajnji nedostatak poštovanja prema sjećanju na poginule zatvorenike i njihove osloboditelje”, napisao je Nemcov u svom blogu.

Ipak, na komemoraciji neće biti diplomatskog skandala. Moskva je prije nekoliko dana priopćila da će Rusiju zastupati šef Predsjedničkog ureda Sergej Ivanov.

Bez sastanka s Porošenkom

Preživjele žrtve koncentracijskog logora u pratnji svojih najbližih “U središtu pozornosti trebaju biti preživjeli, a ne političari”

Njemački stručnjaci za istočnu Europu različito ocjenjuju ovaj slučaj. Putina ne pozvati osobno nije skandal, kaže Gerhard Simon sa Sveučilišta u Kölnu u razgovoru za DW. “On je mogao doći da je htio.” Simon ne isključuje da Putin neće doći kako bi još jače pokazao svoju izolaciju. “Možda je još uvijek pod dojmom iskustava iz Brisbanea u Australiji”, kaže Simon. Na sastanku skupine G-20 u studenom 2014. zapadni političari su izbjegavali Putina zbog njegove politike prema Ukrajini. Putin je prijevremeno napustio skup.

Carmen Scheide, povjesničarka i stručnjakinja za istočnu Europu sa Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj smatra da je krivo što Putin nije izričito pozvan na komemoraciju. “To je pogreška, on je tu trebao biti”, kaže ona za DW. Unatoč aktualnim razilaženjima Putina je trebalo pozvati “kako bi se pokazalo: Mi imamo zajedničku prošlost koju se ne može odvojiti.”

Nazočnost ukrajinskog predsjednika Porošenka se također moglo iskoristiti, kaže Scheide. Nedavno je propao planirani susret Putina i Porošenka u Kazahstanu, na kojem su trebali biti i savezna kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Politolog Simon iz Kölna je sumnjičav: “Ima tako puno prilika da njih dvojica međusobno razgovaraju, za to nije potrebna komemoracija u Auschwitzu.”

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari