Connect with us

Herceg Bosna

79 godina od zločina kraj Mostara o kojem se malo zna

Objavljeno

-

Wikiwand

”Četnici su u Mostaru stigli 2. i 3. listopada 1942. godine, a 3. listopada napustili grad. Isti su dan u selu Raška Gora (10 km sjeverno od Mostara) ubili jednog mještanina Hrvata te su masovno pljačkali.

U selu Goranci (7 km sjeverozapadno od Mostara) ubili su trojicu mještana te kao i svugdje, pljačkali i palili. Sutradan su bili u Drežnici, desetak kilometara sjevernije, gdje im je vojvoda Dobroslav Jevđević održao ‘harangerski govor’ te izjavio ‘da su glavni neprijatelji Srba partizani, a onda ustaše. Njih treba nemilosrdno uništiti, a ostale pustiti na miru’.

Potom su četnici u Drežnici ubili 62 osobe (fra Dominik Mandić tvrdi 142) te pljačkali i palili”, navodi se u knjigama ”Prešućivani četnički zločini” (Dizdar – Sobolevski) i ”Četnički zločini u Bosni i Hercegovini” (Dizdar). Navodi su to koji se objavljuju svake godine u ovo doba.

I ove je godine svetom misom na mjesnom groblju obilježena 79. obljetnica četničkog pokolja 32 hrvatska civila u Gornjoj Drežnici kod Jablanice. O ovome zločinu je vrlo malo pisano te je široj javnosti gotovo nepoznat, a službeno nije niti utvrđen točan broj žrtava. piše bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari