Pratite nas

Povijesnice

8. kolovoza 1992. – Povijesno finale protiv legendarnog ‘dream team’ SAD-a

Objavljeno

na

Na današnji dan 8. kolovoza 1992. godine, Hrvatska košarkaška reprezentacija odigrala je povijesno finale protiv legendarnog ‘dream team’ sastava SAD-a na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Takva utakmica neće se ponoviti jer više nikada neće biti takvih košarkaša. Hrvatska protiv NBA Dream Teama, jedinog pravog, svi ostali bili su blijede kopije, i to u finalu Olimpijskih igara u Barceloni, veće utakmice od te nikad poslije nije bilo.

U to vrijeme se još igralo dva puta po dvadeset minuta, četvrtine su se na parkete uselile tek 2000. godine.

– “Takoooo je, spusti se Franjo” – “odvalio” je legendarni košarkaški televizijski komentator Slavko Cvitković.

Kukoč je 9.50 sekundi prije kraja prvog poluvremena povukao kontru, malo zastao i kroz Pippena dao onu svoju “konobarsku”, kao na pladnju, asistenciju za Franju Arapovića. Gorostasni Hercegovac, pomalo “šlampavog” trka, ali velikog srca, protrčao je kroz obranu Dream Teama, i zakucao za povijest, pod prekršajem Davida Robinsona.

Hrvatska je povela 24:23 protiv SAD-a, pa je Arapović zabio i dodatno slobodno bacanje za nevjerojatni rezultat: 25:23.

Zemaljska kugla je bila zapanjena: što se to događa, malena Hrvatska, koja se preko veze ubacila na Olimpijske igre, u utakmici koju su gledale milijarde, povela je protiv “najboljih od najboljih”. Jordan, Pippen, Magic i društvo u čudu su se gledali, pogledi su im bili ljutiti…

Naše kockice plesale su planetom, mala napaćena zemlja koju su tada razarale granate slavila je taj veličanstveni trenutak. Mit je trajao desetak sekundi, iz snova nas je tricom za vodstvo SAD-a brzo probudio Charles Barkley. Ali, povijest nije mogao izbrisati… I neće.

Dražen Petrović na Olimpijske Igre u Barcelonu stigao je nakon odlične sezone u New Jersey Netsima, napokon je došao do daha u velikoj NBA ligi, koja je u to vrijeme za Europljane bila velika enigma, samo rijetki su imali privilegij biti “unutra”.

Pippen je bio napaljen na Kukoča, a Jordan na Petrovića. Htio mu je pokazati kako se igra obrana u kojoj ne možeš disati, ne možeš doći do daha od pritiska.

Veliki Jordan gnječio je Dražena, koji mu je uzvraćao tricama. Jedna, druga, pa dvica, Draženova serija bila je prvi korak prema mitskom vodstvu. Air Jordan se pjenio, odlazio u prazno, uzvraćao, ali Mozarta u tim trenucima nije mogao zaustaviti.

– “Uživao sam igrati protiv Dražena. Bio je veliki igrač, nikog se nije plašio. Uvijek je bio maksimalno koncentriran, borben i samouvjeren. U svakom našem dvoboju, tako i u onom u Barceloni, išli smo snažno jedan na drugog. Protiv njega se drukčije nije moglo, bili tu maksimalni dvoboji, na samom rubu.
Ostavio je dubok trag u NBA, pokazao je ostalim Europljanima kako se može uspjeti” – godinama poslije pričao je Michael Jordan o dvobojima s Draženom.

Finale u Barceloni Dražen je zaključio sa 24 koša nasuprot Jordanovih 22, Kukoč je imao 9 asistencija u odnosu na Magicovih 6…

Ovo je bio hrvatski Dream Team, s klupe ih je vodio Petar Skansi:

Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i Žan Tabak.

Život ih je uskoro razdvojio, ni punu godinu poslije vodstva protiv SAD-a Dražen je otišao, napustio nas, ostavio u suzama i ponosu.

Te snimke iz Barcelone mogu se gledati minutu, pet minuta, sat ili cijelu utakmicu, ali uvijek će biti suza u oku. I pogled prema Draženu, onom samouvjerenom tipu, koji preko Michaelove ruke zabija za Hrvatsku…

Sastav Dream team SAD NBA

Charles Barkley, Larry Bird, Clyde Drexler, Patrick Ewing, Magic Johnson, Michael Jordan, Christian Laettner, Karl Malone, Chris Mullin, Scottie Pippen, David Robinson, John Stockton.

Trener: Chuck Daly

Vetreni’98

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Na današnji dan 1991. snimljen legendarni spot ‘Banijska praskozorja’ (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1991. godine napravljen je legendarni spot “Banijska praskozorja” u spomen na heroja Domovinskog rata Gordana Lederera. On je kadrove iz spota snimio noseći svoju kameru Banijom rame uz rame s hrvatskim vojnicima, “Tigrovima”.

Vrijedi spomenuti da je spot osmislio i realizirao montažer Dražen Iričanin, a svjetlo dana je ugledao zahvaljujući Siniši Bulajiću i Damiru Gombaru. Svakako se sjećajući Gordana i njegovih snimaka trebamo sjetiti i njegove “desne ruke” Dražena Šimića.

Pjesma „Brothers In Arms“ („Braća po oružju“) od prvih je dana ušla u srca hrvatskih branitelja.

Ona je i spomen svim nevinim žrtvama rata, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, 2017.-te dodijelila je svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits – „Veliku zlatnu plaketu“, za pjesmu „Brothers In Arms“, koja je na određeni način postala i himna hrvatskih branitelja tijekom obrambenog Domovinskog rata.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

18. kolovoza 1991. Operacije Opera i Labrador – Kako su nas ocrnjivali u svijetu

Objavljeno

na

Objavio

Operacije “Labrador” i “Opera” su bile akcije koje su kontraobavještajne službe JNA (KOS) od 18. kolovoza 1991. provodile u početnoj fazi Domovinskog rata u Zagrebu.

Akcije su predstavljale oblik specijalnoga rata protiv Hrvatske intenzivnom propagandom i terorističkim akcijama.

Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod židova i šire svjetske javnosti, tako što su podmetnute i aktivirane ekspozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoj.

U sklopu protuhrvatske propagande televizijski snimci stradalih Hrvata prikazivali su se kao snimci srpskih žrtvava hrvatskih zločina.

Naziv “Opera” je bila naziv za “Odjeljenje za propagandni rat”. U ožujku i travnju 1994. godine Radenko Radojčić je u iskazu Službi za zaštitu ustavnog poretka razotkrio mrežu suradnika KOS-a JNA u vrhu SKH-SDP 1990.-te godine. Tu navodi imena većeg broja osoba koje su (barem tako R. Radojčić tvrdi) organizirano pomagale u provođenju aktivnosti usmjerenih na sprječavanje osamostaljenja, uključivo i razoružavanje Hrvatske neposredno prije predaje vlasti demokratski izabranim predstavnicima naroda u svibnju 1990. godine. Navodi se da su hrvatske obavještajne službe razotkrile 63 agenta KOS-a u gradovima Hrvatske; ali su i nakon toga nastavljene specijalnoratovske aktivnosti KOS-a, kojima se upravljalo sa zapovjednog mjesta u Komandi Ratnog zrakoplovstva JNA u Begradu.

U 8. mjesecu 1991., ogranak Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, KOS, izveo je nekoliko aktivnosti pod kodnim nazivom Operacija Labrador, s ciljem kompromitiranja Hrvatske. Operacija Labrador trebala se sastojati od nekoliko terorističkih napada sa ciljem da se upotpune aktivnosti Operacije Opera – propagandne kampanje koja je trebala dezinformirati medije. Te dvije operacije htjele su Hrvatsku, koja je planirala proglasiti neovisnost od SFR Jugoslavije, predstaviti svijetu kao profašističku državu koja se nije maknula od stanja svijesti NDH.  Alternativno ime Operacije Opere bilo je Operacija Opera-Orijentalis, ili Operacija Opera Orientalis.

Operaciju Labrador vodio je pukovnik general Slobodan Rakočević, voditelj odjela KOS-a u Zemunu. U Zagrebu, operativnu kontrolu Labradora dodijeljena je pukovniku Ivanu Saboloviću,i majoru Čedi Kneževiću. Pukovnik Radenko Radojčić je imao zadatak stvoriti zalihe eksploziva u Zagrebu i okolici, kao i postavljanje eksplozivnih naprava.Eksplozivi i neka oružja smiještena su na nekoliko lokacija.

19. kolovoza židovski centar u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, i židovski grobovi u Mirogoju su pretrpjeli bombaške napade kao dio te tajne operacije. Eksplozije su uzrokovale materijalnu štetu, ali nije bilo ljudskih žrtava. Nije bilo javnog poziva za preuzimanje odgovornosti ovog čina. Uz te dvije eksplozije, postoje optužbe da su KOS-ovi agenti odgovorni i za bombaške napade na pruzi Zagreb-Beograd kraj Vinkovaca kao i na željezničku prugu između Gline i Vojnića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari