Connect with us

Vijesti

81% Bosanaca smatra da su Hercegovci pozitivci

Objavljeno

-

Čak 62 posto Bosanaca smatra Hercegovinu privlačnom i ugodnom za život, dok za 81% Bosanaca, Hercegovci su pozitivci, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno, večeras,  na tribini “Hercegovina kao poslovni brend” u tehnološkom parku Intera u Mostaru.

bosanciBosanci, pokazalo je istraživanje, bolje ocjenjuju i  životni standard, kulturnu,  gastronomsku ponudu, stanje infrastrukture, geografski položaj Hercegovine, nego sami Hercegovci

Bosanci i Hercegovci slažu se kako je najveći problem Hercegovine  nezaposlenost, loša politička situacija i infrastruktura.

Bosancima su potpuno nepoznate Kravice i Blidinje, dok Hercegovci Neum ne doživljavaju kao osobitu destinaciju.

Zanimljivo je da Bosanci i Hercegovci sasvim drugačije percipiraju Hercegovinu i njene simbole. Bosanci smatraju kako je glavni simbol Hercegovine smatraju Stari Most, dok su Hercegovci misle da je to Međugorje.

Uz kratak promotivnii film o Hercegovini, istraživanje je predstavio dr. Božo Skoko, koji je moderirao panel diskusiju o “Hercegovini kao poslovnom brendu” , u kojoj su sudjelovali: Goran Milić, direktor Al Jazeere Balkans, Ivan Juril, direktor agencije REDAH, Mili Bijavica, direktor turističke agencije Fortuna Toursa i Miro Raguž, vlasnikom marketinške agencije SMART.

“Protiv sam da se otvaraju radna mjesta, ali sam za otvaranje poslova. Mladi bi prije radno mjesto nego posao” rekao je Milić.

Kritizirao je slabu zastupljenost Hercegovine u Bruxellesu, navodeći kako je Republika Srpska kao regija predstavljena u Bruxsellesu, zajedno s Kantonom Sarajevo, dok Hercegovina nije.

Po njegovim riječima, Hercegovina je prepoznatljiva po bezbroj stvari, ali ne baš po onima na kojima se inzistira.

Milić: Ovdje nema incidenata

“Naš je brend Šantić, ali to su priče koje ne prelaze granice. Za Šantića se znalo u Jugoslaviji, ali ne dalje” kazao je. Također je napomenuo kako je  odnos cijene i kvalitete u Hercegovini realniji nego bilo gdje na svijetu. Milić smatra kako je važna prednost Hercegovine sigurnost. Ovdje  nema incidenata, tučnjava, kriminala, u Hercegovini nitko nikad nije pokrao stranca, primjetio je Milić.

Uz pitanje što je Hercegovina, dokle je Hercegovina, koliko Hercegovina ima jedna, dvije ili tri dizajner Miro Raguž je rekao kako će ipak svaki Hercegovac, to da je Hercegovac obvezno staviti na drugo mjesto, iza onog da je Hrvat, Srbin ili Bošnjak. Odgovarajući na pitanje što je turistička prednost Hercegovine, što je ono što možemo ponuditi turistima, a ne mogu drugi Raguž je duhoviti odgovorio- pušenje.- Ja bih recimo poručio Norvežanima, koji cigarete plaćaju 20 maraka i usput ne mogu nigdje pušiti: “Dragi Norvežani dođite u Hercegovinu jer ovdje možete pušiti za 3 marke gdje god hoćete, kazao je Raguž, izazvaši pljesak prisutnih.

Raguž: Ne  mjenjati pozitivne stereotipe o Hercegovini

Raguž je govorio i o nekim pozitivnim stereotipima o Hercegovini, koje ne treba rušiti

“Recimo, svi pričaju, kako mi imamo ugodnu mediteransku klimu, a ovdje je, ljudi moji, klima poprilično surova, ljeti bude i do 50 stupnjava, na suncu,  ali zašto bismo im to govorili? Ako oni misle da imamo dobru klimu, bili bi ludi kad bi to negirali!”, , kazao je Raguž

Direktor hercegovačke regionalne razvojne agencije Redah smatra kako  Hercegovcima najviše fali marketinške hrabrosti da izađu izvan regije da bi se promovirali.

Direktor turističke agencije Fortuna tours Mili Bijavica, smatra, pak, kako je ključna prepreka razvoju Hercegovine politička stabilnost, ali i jako loša infrastruktura.

“Klima je jako važna, toplo je, flora, fauna, turistima je naša povijest zanimljiva, Međutim, problem je, kako recimo doći do Daorsona? Nema turizma bez Zračne luke, autoceste i infrastrukture” smatra Bijavica. /G. Šutalo/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari