Connect with us

Najave

9. ‘Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca’

Objavljeno

-

Foto: Kamenjar.com

Objavljen program obilježavanja godišnjice ubojstva franjevaca u Širokom Brijegu

Deveti ”Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”, u organizaciji Visepostulature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”, počinju u ponedjeljak, 4. veljače, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu povodom obilježavanja 74. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17:30 sati, zatim slijedi sveta misa zadušnica u 18:00 sati. Ovogodišnji predvoditelj bit će fra Ivan Landeka, ml.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na osmom nagradnom natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti školarci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Slijedi sveta misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

Foto: Kamenjar.com

I ove će godine, 7. veljače, biti obilježen također kao ”Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”,, što ga je proglasio Grad Široki Brijeg te kao ”Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, što ga je proglasila Županija Zapanohercegovačka.

”Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja ‘Dana sjećanja’ da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na svetu misu.

U sklopu ovih dana sjećanja, 5. veljače u 10:00, izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo ŽZH te Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava”, navode iz Vicepostulature.

 

Fra Miljenko Stojić: Tito je svojim ubojicama u Širokome dao odriješene ruke

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari