Pratite nas

Politika

90 posto birača za nezavisnost Donjecka

Objavljeno

na

Proruski separatisti iz Donjeckog bazena na istoku Ukrajine slavili su već u nedjelju navečer “masovni da” na referendumu o neovisnosti te regije ne čekajući u ponedjeljak objavu potpunih rezultata tog izjašnjavanja koje Kijev i Zapad smatraju farsom.

Prvi rezultati objavljeni su u nedjelju navečer samo za regiju Donjeck, dok se rezultati za Luhansk očekuju u ponedjeljak.

kljucni-dan-za-istocnu-ukrajinu-poceo-je-referendum-u-regijama-donjeck-i-lugansk-stanovnici-odlucuju-o-raskidanju-odnosa-s-kijevom

 

“89,07 posto glasalo je za, a 10,19 posto protiv neovisnosti. To se može smatrati konačnim rezultatom”, rekao je Roman Ljagin, šef izbornog povjerenstva koje su osnovali prorurski pobunjenici i naglasio da je odziv bio 74,87 posto.

“Bilo je vrlo lako prebrojati listiće jer je broj ljudi koji su glasali protiv izuzetno nizak”, istaknuo je. Više od sedam milijuna istočnih Ukrajinaca pozvano je da glasuje kako bi odlučili o sudbini regija Donjeck i Luhansk, što bi moglo završiti otcjepljenjem tog dijela zemlje.

U Kijevu je ministarstvo vanjskih poslova priopćilo i prije objave rezultata da “je referendum pravno nevažeći i da neće imati nikakve pravne posljedice za teritorijalni integritet Ukrajine”, te da je riječ “o zločinačkoj farsi” koju je financirala Rusija.

Europska unija u nedjelju navečer poručila je da neće priznati rezultate “navodnih referenduma” jer su “ilegalni”. Nikakva neovisna provjera izbornih rezultata nije moguća, jer izbore nisu pratili neutralni promatrači ni mediji, kojima su proruski separatisti zabranili pristup. Jednako tako nije bila moguća neovisna provjera službenog upisa birača.

Agencija AFP prenosi da su rezultati bili objavljeni čak gotovo sat prije zatvaranja birališta. Glasanje je uglavnom proteklo u miru no nasilja je bilo u Krasnoarmijsku, gradu od 65.000 stanovnika zapadno od Donjecka u kojem su naoružani ljudi, vjerojatno proukrajinska milicija, upali u službene zgrade i prekinuli referendum i pucali na gomilu.

Službeni Kijev i Zapad strahuju da će nakon referenduma u Donjecku i Luhansku slijediti scenarij kakav se u ožujku odigrao na poluotoku Krimu koji je nakon referenduma pripojen Rusiji, što je izazvalo najdublju krizu Zapada i Rusije od kraja Hladnog rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović. Zašto se mi sramimo svjedočiti svoju vjeru? (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor svoj nastavilja rad izjašnjavanjem o amandmanima na konačan tekst izmjena svog Poslovnika. Odbor za Ustav i Poslovnik u utorak je postigao kompromis oko sadržaja Poslovnika, pa se očekuje da SDP povuče više od 350 svojih “opstruktivnih” amandmana i time skrati vrijeme izjašnjavanja o njima.

Danas je izjašnjavanje o amandmanima na Poslovnik, naravno, poslije stanki, najavio je zastupnicima jučer, na kraju radnog dana, potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Zastupnici su i danas rad započeli zahtjevima za stanke. Nezavisni Željko Glasnović stanku je zatražio zbog teme vjeronauka u školama. Goran Aleksić (Živi zid/SNAGA) govorit će klijentelizmu u Hrvatskoj, Marko Sladoljev (Most) i Josip Borić (HDZ) o aktualnoj političkoj situaciji, a SDP-ov Gordan Maras o promjeni tarifne naplate električne energije.

Nakon stanke prvi je govorio Željko Glasnović. “Zašto se mi sramimo svjedočiti svoju vjeru. Imate 10 Božjih zapovijedi koje su okvir. Neki su se kristili, trebao je viljuškar da ih krste, imali su 120 kilograma. Kad je došla Hrvatska”, rekao je Glasnović koji je za govornicom analizirao 10 zapovijedi.

“Ne sagriješi bludno. Kako će izgledati blud kad počnu izvanbračnu ljubav voditi SDP-ovac i HDZ-ovac”, rekao je Glasnović.

“Sad dolazi Istanbulska konvencija. Jesu zbunjeni naši vjernici, naravno da jesu. Puno glava danas tuguje u Saboru jer generalu Stipetiću pogreb je bio pod križem. Militantni ateisti možete samo škripit zubima”, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Povjerenik ličko-senjskog HDZ-a Nekić raspustio HDZ Grada Gospića

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Povjerenstvo Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice na čelu s Darkom Nekićem, kojeg je u siječnju za povjerenika HDZ-a Ličko-senjske županije postavila središnjica stranke, raspustilo je sinoć (20. ožujka) Gradsku organizaciju HDZ-a Gospića te imenovalo Povjerenstvo i za povjerenika Ivicu Radoševića, koji je dužan sazvati izbornu skupštinu Gradske organizacije HDZ-a Grada Gospića u roku od 6 mjeseci.

Odmah nakon sjednice županijskog Povjerenstva održana je sjednica novoimenovanog gradskog Povjerenstva koje je poništilo Odluku o održavanju izvanrednih odnosno prijevremenih unutarstranačkih izbora za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Gospića od 27. veljače, te su prekinute sve izborne radnje.

U gradskom Povjerenstvu HDZ-a Gospića su: Miroslav Cindrić, Jurica Kovačević, Luka Matijević, Božidar Nikšić, Miroslav Petry, Anita Pocrnić Radošević, Davor Rudelić, Stjepan Rukavina, Anela Serdar Pašalić, Mario Stilinović, Milan Štimac i Marija Tomljenović Borovac.

Povjerenstvo je pozvalo sve članove HDZ-a s područja Grada Gospića i Ličko – senjske županije da se aktivno uključe u nove izborne procese, da se kandidiraju, biraju i budu birani na sve stranačke funkcije.

U potpisu odluke je Povjerenik Županijske organizacije HDZ Darko Nekić, državni tajnik u ministarstvi uprave, bivši gradonačelnik Senja, kojeg je središnjica stranke postavila za povjerenika u siječnju nakon što je raspustila županijski HDZ. Ta je organizacija bila raspuštena nakon što su se predsjednik Darko Milinović i cijeli Županijski odbor pobunili “protiv kadroviranja” u državnim tvrtkama u njihovoj županiji, posebno protiv imenovanja direktora Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Županijsko povjerenstvo stranke je o svojoj odluci javnost izvijestilo priopćenjem, u kojemu se ne navodi razlog raspuštanja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati