Connect with us

Povijesnice

96 godina prošlo je od mučeničke smrti jednog od najvećih velikana hrvatske povijesti, Stjepana Radića

Objavljeno

-

Devedeset i šest godina prošlo je od mučeničke smrti jednog od najvećih velikana hrvatske povijesti, Stjepana Radića.

U Narodnoj skupštini u Beogradu, zastupnik Narodne radikalne stranke i zagovornik velikosrpske ideologije Puniša Račić izvršio je atentat na više hrvatskih zastupnika. Taj nečuveni zločin osudio je cijeli demokratski svijet.

Živote su izgubili zastupnici HSS-a Pavle Radić i Đuro Basariček, a lakše su ranjeni Ivan Granđa i Ivan Pernar. Teško ranjeni Stjepan Radić umire od posljedica atentata iste godine.

Stjepan Radić i njegovo zalaganje za slobodu i prava Hrvatske još uvijek živi u hrvatskom narodu. Njegov lik i djelo postali su sinonim za mučeništvo i borbu koju je prošao te postavio temelje za slobodnu hrvatsku državu.

Ovaj atentat bio je pokušaj da se hrvatski narod politički obezglavi i da odustane od svojih legitimnih političkih zahtjeva. Na sprovodu Stjepana Radića okupilo se preko dvjesto tisuća ljudi, koji su došli iskazati poštovanje i oprostiti se od čovjeka koji je tada predvodio hrvatski narod i čije političke plodove moderna Hrvatska i hrvatski narod i danas baštini, komentirao je na facebooku ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas