Pratite nas

Komentar

A humanost drugovi?

Objavljeno

na

Hrvatski novinari i javni djelatnici, ugledni i neugledni, se u zadnje vrijeme napinju iz petnih žila da narodu pokažu koliko se brinu za pridržavanje zakona. Posebno vježbovno polje za lekalistički pristup svih vrsta javnih skupina su prosvjedi HRVI-a u Savskoj i ponaosob događaji na Trgu sv. Marka.

[ad id=”68099″]

Hrvatska država i njezini političari su svjetski poznati legalisti koji do zakona drže kolik do lanjskog snijega. Poznate su izjave mnogih naših političara da je naš glavni problem da se ne sprovode zakoni, dakle svi oni su sudionici neprovedbe zakona. Iako znaju da se zakoni ne provode oni ne reagiraju.

Tko je god imao posla s hrvatskom državnom upravom može nabrojati stotine slučajeva kad se državna uprava i političari ne pridržavaju zakona, no u tome slučaju nikom ništa, pojeo vuk magare.

Sjećamo se referenduma za ulazak u EU. Postojao je jedan zakon, oni ga izmijenili da bi dobili željene rezultate. Lex Perkovic je ušao u legendu, a predstečajne nagodbe vrve od konflikata propisa.

Mogli bismo nabrajati do sutra i nebismo bili na kraju.

Zašto se sad odjednom kompletna elita, pogotovu novinari, uzbudila jer eto hrvatski ratni vojni invalidi su prekršili zakon o javnom okupljanju i pokušali su provest noć na svetom mjestu na kojem je zabranjeno demonstriranje nakon 22 sata?

Ministar policije je sakupio sve čete da bi pokazao da se u ovoj državi nije zezat sa zakonima, ima da ih se pridržavaju i oni koji sebe zovu braniteljima. Basta!

I dođoše ti interventni policajci, neki navodno uđoše u crkvu da bi dejstvovali protiv izgrednika koji, po dikciji novinara i političara lijeve provenijencije, jedini u ovoj državi, ruše zakone, udaraju na Ustav i prijete pučem.
Skupina od 40 invalida u kolicma je postala životna opasnost za ustavni poredak i lijevo definiranu demokraciju.

Na stranu ostavimo humanizam društva koje trpi da interventna policija udara na invalide. Takvo društvo je debelo, jako debelo, bolesno. No humanizam navodnih ljevičara i njihovih parazitskih novinara je očito plići nego li je tanjur s naopake strane. Ogavno je čitati navodne korifeje slobodnog novinarstva kako se uvlače u guzicu ministru policije i opravdavaju pendrek po invalidima. Takvi novinari me podsjećaju na seksualne fetišiste koji se popišaju po sebi i to smatraju ekstra užitkom.

Otkrili oni yakon kao jedinu normu svojeg djelovanja, postali legalisti prve kalse. Mogli bi zaraditi i pljesak da su uvijek vjerni tim načelima, ali upravo suprotno je istina. Te iste novinare ne smeta činjenica da rade za vlasnike, koji su do medija u kojem rade došli u sumnjivoj privatizaciji, ne smeta ih da njihovi vlasnici duguju milijunske porezne iznose, ali ih smeta jer su invalidi demonstrirali nakon vremena koje su odredili vlastodršci.

Na bačene zamke pod parolom “nitko nije iznad zakona” su nasjeli čak i biskupi i predsjednica. Umjesto da sagledaju širi kontekst u dovedu u pitanje samu postavku oni se ne umaraju u naglašavanju fraze “nitko ne smije biti iznad zakona”. Po njihovoj je zakonito da invalidima nije dopušteno bilo niti dostaviti lijekove. Ne to su preskočili jer su brzo upali u zamku partijske manipulacije i novinarskih piskarala.

Manipulacija djeluje, ni trunke humanizma i pitanja, a jesu li zakoni prema invalidima uopće pravedni i u redu? Imaju li invalidi uopće mogućnsoti da zakonskim putem ukažu na svoje probleme.

Očito da nemaju. Zar se mjesecima prema invalidima iz Savske ne provodi medijski linč, ukida im se pravo na dostojanstvo, izloženi su pravom pravcatom javnom progonu kao nekada komunsitički neprijatleji ili Židovi u nacističkim medijima. Svaka šuga smije popljuvat jednog invalida DR bez da se boji ikakve prijave ili reakcije nekog pravobranitelja. No kad EU zastupnica samo spomene Srbe u nekom sumnjivom kontekstu mora na obavijestni razgovor. Iako nije osobno nikoga vrijeđala. No ono što političari ne smiju govoriti o srbskim ratnim zločincima to je dopušteno pisati i javno propagirati protiv hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Novinare npr. nije smetalo da Milanović, bez ikakvih dokaza, optužuje invalide da su nečija manipulativna masa, samo na osnovu Kramarkovih grimasa. Zar je to u skladu sa zakonom?

Svaki dan smo svjedoci kršenja zakona o pravu na plaću radnicima kojima je poslodavac država, ali to ne smeta ideologe i poltronske novinarčiće.

Njih smeta protest invalida u kolicima izvan radnog vremena.
Lijeve jugofašiste ne smeta nasrtaj policije pod punom opremom na invalide, ali ih smeta demonstriranje u nedopušteno vrijeme.

Za jugofašiste i njihove novinarske ulizice je zakon krpa kojom brišu guzicu ako je to njima od koristi, a ako nije onda se pozivaju upravo na zakone i tom toljagom udaraju kao veliki pravednici.

Humanizam u ovoj nakaradnoj priči je potpuno sporedan. Policija koja udara po invalidima je u ovom bolesnom javnom oglašavanju prihvatljiva kao pojava i norma.

Razloge ovog bolesnog odnosa prema invalidima Domovisnkog rata možemo tražiti na sve strane, a najveći dio njih se ipak skriva u činjenici da ovom zemljom medijski i politički još uvijek vladaju oni koji očito prema hrvatskim braniteljima gaje duboke osjećaje prezira.

Njima se pridružuje i masa naivnih koji misle da je dobivanje invalidnine privilegij. Bahati vladari znaju da će pomoću zavisti i mržnje prema nemoćnima postići svoj cilj: kaos i mržnju, a mrziti one koji su oslobodili zemlju i pri tome izgubili zdravlje je ispod svake razine ljudskog dostojanstva.

Prizivanje zakona i navodna vjernost legalizmu su perverzna prijevara i opasna priča jer u određenim situacijama humanizam bi morao imati prednost pred legalizmom, tim više što smo svjedoci mase nepravednih zakona.

Biti legalist ne znači automatski biti i moralan. U povijesti smo imali sustave koji su koristili legalizam da bi zacementirali diktaturu i izrabljivanje.

Za one koji to ne vjeruju samo napomena da je Hitler i Holocaust provodio u skladu s rasnim zakonima.

Društvo koje nije u stanju prepoznati razliku između pravde i nepravde je s pravom pred provalijom.

Umjesto humanog odnosa prema invalidima nama se mjesecima u medijima servira najniža vrsta fašističko komunsitičke ideologije i indoktrinacije. Kao nekada u komunizmu i danas mediji služe javnom linču jedne skupine ljudi, one najslabije tijelom, ali najjače duhom.

Hrvatsko društvo nije izišlo iz krize, ono u nju tone sve dublje i dublje, a krivci za to nisu hrvatski vojni ratni invalidi nego oni koji na njih udaraju pendrecima.

Vinko Vukadin

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Predsjednica o navodnom planu rušenja Plenkovića ne zna ništa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović komentirala je u utorak upletenost svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Vlade Galića u aferu SMS, kazavši kako joj je poznato da je Galić u više navrata kontaktirao Franju Vargu, glavnog aktera afere, ali nije htjela davati izjave u njegovo ime.

Prema pisanju tjednika Nacional, s Franjom Vargom, koji je u aferi SMS falsificirao tekstualne poruke, kontaktirao je i aktualni savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić. Galić je u vrijeme kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, u HDZ-u bio glavni čovjek za logistiku. Kako tvrdi Nacional, upravo su Galić i Milijan Brkić bili glavni ljudi koje je Varga kontaktirao.

“Razgovarala sam s gospodinom Galićem. Ono što vidimo za sada su insinuacije. Galić je spreman dati iskaz nadležnim institucijama i na tome bih ostala za sada. Neka institucije odrađuju svoj posao. On jest spomenuo da je nekoliko puta bio u kontaktu s Vargom, međutim niti blizu onom omjeru koji se insinuira u medijima. Poštujem trodiobu vlasti i neću se petljati u rad policije, pravosudnih organa i DORH-a, neka oni odrade posao do kraja”, izjavila je Grabar-Kitarović novinarima na marginama Foruma Inicijative tri mora – ususret digitalnoj budućnosti.

“Mislim da mi je rekao da su se dva puta vidjeli osobno, i da je bilo još nekih kontakata, ali nezgodno mi je govoriti u ime gospodina Galića. Voljela bih da on najprije da iskaz nadležnim službama, ukoliko to nadležne službe drže da treba i mislim da bi bilo dobro da sam istupi u medijima i objasni svoju ulogu u svemu tome”, kazala je upitana o kakvim se kontaktima Varge i Galića radi.

Nada se, kaže, da se u aferi SMS ne radi o unutarstranačkom sukobu niti joj je premijer to kazao. Rekla je kako je informaciju da je bilo pokušaja kompromitacije, odnosno rušenja premijera Plenkovića, što je objavio Nacional, vidjela prvi puta u medijima.

“To sam prvi puta pročitala u medijima. Jučer sam razgovarala sa šefom SOA-e Danijelom Markićem i nije mi dao nikakve indicije u tom smislu. Ako je to točno očekujem da će mi se nadležne službe obratiti i da ćemo onda o tome razgovarati jer onda to mijenja cijelu situaciju”, naglasila je Grabar Kitarović.

“Prema onome što sam čula od nadležnih službi, premijera i predsjednika Sabora, riječ je o kriminalnim aktima pojedinca čije su usluge potencijalno koristili neki drugi pojedinci. Ukoliko postoje indicije da su postojali napori za rušenje premijera, onda to jest pitanje nacionalne sigurnosti i stabilnosti i institucije se time trebaju baviti. Ja mogu utjecati politički do određene granice, ali moram poštovati neovisnost institucija”, istaknula je predsjednica.

Drži da je ovo više pitanje za rad institucija nego za Vijeće za nacionalnu sigurnost.

O najnovijim objavama uz grupu Borg: Neka institucije odrade svoj posao do kraja i neka se sasvim istraži

Vezano za objavu novih mailova vezanih uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, Grabar Kitarović je kazala da joj ovi podaci nisu bili poznati i da ih je saznala iz medija te se nada da će se uskoro o njima očitovati DORH i ostale nadležne institucije.

Komentirala je da cijela ta afera “nažalost nije zatvorena” te poručila neka institucije odrade svoj posao do kraja i neka se sasvim istraži.

“Temeljna razlika između SMS afere i onoga što se događalo u Agrokoru činjenica je da je skupina visokih ozbiljnih državnih dužnosnika komunicirala preko nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju i opstanak hrvatskog gospodarstva i sprječavanje domino efekta. To mi je kao predsjednici dalo dojam da je u pitanju bila nacionalna sigurnost jer su se zaobilazile institucije i koristila sredstva koja nisu bila primjerena “, ustvrdila je Grabar Kitarović.

Ponovila je kako bi, da je na mjestu savjetnika iz grupe Borg, vratila novac jer je “čast važnija od novca”.

Odluku o predsjedničkoj kandidaturi objavit ću kada za to dođe vrijeme

Upitana hoće li se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima, Grabar Kitarović je kazala da je prerano još govoriti o tome jer je ostalo još nešto više od godinu dana do kraja mandata te istaknula da će odluku objaviti kada za to dođe vrijeme i kada to bude primjereno.

“Prije toga nas očekuju europski izbori i ne bih htjela da se te dvije kampanje preklapaju jer dovoljno je vrijeme između izbora. Neka stranke odrede svoje kandidate i odrade europske izbore i onda ćemo dalje”, poručila je.

Ocijenila je da naša opsesija izborima općenito nije dobra te ustvrdila da je ovo trebala biti godina bez izbora i predizbornih kampanja, već godina reformi, “a mi smo je nekako potrošili – jedan dio na afere, a jedan dio na spekulacije oko izbora”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Svaka škola neka održi sat povijesti o Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

na

Srušena do temelja župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.) predlaže svim osnovnim i srednjim školama da se uoči ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na nevine žrtve Vukovara i Škabrnje 1991., u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, održi  školski sat na tu temu, a kojega bi možebitno mogli pripremiti i sami učenici, kroz predavanja (svojeg viđenja tragedije), zatim putem fotografija, crteža ili filmskih projekcija.

Smatramo da se u školskim i inim programima nedovoljno govori i piše o stradanjima Hrvata u borbi za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, a poglavito ne o mjestima i gradovima, poput Vukovara i Škabrnje.

Na taj način  odala bi se i dužna zahvalnost onima kojih više nema, ali i još živim hrvatskim braniteljima, tim prije što su Vukovar i Škabrnja simboli obrane Domovinskoga rata.

Pored toga, svi ne će i ne mogu u nedjelju,  18. studenoga biti u koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, pa je i to jedan od razloga da se održe ovakvi sati povijesti – da se ne zaboravi!

Vjerujemo da će prijedlog prihvatiti i dati mu punu podršku Ministarstvo hrvatskih branitelja, ali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari