Pratite nas

Komentar

A humanost drugovi?

Objavljeno

na

Hrvatski novinari i javni djelatnici, ugledni i neugledni, se u zadnje vrijeme napinju iz petnih žila da narodu pokažu koliko se brinu za pridržavanje zakona. Posebno vježbovno polje za lekalistički pristup svih vrsta javnih skupina su prosvjedi HRVI-a u Savskoj i ponaosob događaji na Trgu sv. Marka.

[ad id=”68099″]

Hrvatska država i njezini političari su svjetski poznati legalisti koji do zakona drže kolik do lanjskog snijega. Poznate su izjave mnogih naših političara da je naš glavni problem da se ne sprovode zakoni, dakle svi oni su sudionici neprovedbe zakona. Iako znaju da se zakoni ne provode oni ne reagiraju.

Tko je god imao posla s hrvatskom državnom upravom može nabrojati stotine slučajeva kad se državna uprava i političari ne pridržavaju zakona, no u tome slučaju nikom ništa, pojeo vuk magare.

Sjećamo se referenduma za ulazak u EU. Postojao je jedan zakon, oni ga izmijenili da bi dobili željene rezultate. Lex Perkovic je ušao u legendu, a predstečajne nagodbe vrve od konflikata propisa.

Mogli bismo nabrajati do sutra i nebismo bili na kraju.

Zašto se sad odjednom kompletna elita, pogotovu novinari, uzbudila jer eto hrvatski ratni vojni invalidi su prekršili zakon o javnom okupljanju i pokušali su provest noć na svetom mjestu na kojem je zabranjeno demonstriranje nakon 22 sata?

Ministar policije je sakupio sve čete da bi pokazao da se u ovoj državi nije zezat sa zakonima, ima da ih se pridržavaju i oni koji sebe zovu braniteljima. Basta!

I dođoše ti interventni policajci, neki navodno uđoše u crkvu da bi dejstvovali protiv izgrednika koji, po dikciji novinara i političara lijeve provenijencije, jedini u ovoj državi, ruše zakone, udaraju na Ustav i prijete pučem.
Skupina od 40 invalida u kolicma je postala životna opasnost za ustavni poredak i lijevo definiranu demokraciju.

Na stranu ostavimo humanizam društva koje trpi da interventna policija udara na invalide. Takvo društvo je debelo, jako debelo, bolesno. No humanizam navodnih ljevičara i njihovih parazitskih novinara je očito plići nego li je tanjur s naopake strane. Ogavno je čitati navodne korifeje slobodnog novinarstva kako se uvlače u guzicu ministru policije i opravdavaju pendrek po invalidima. Takvi novinari me podsjećaju na seksualne fetišiste koji se popišaju po sebi i to smatraju ekstra užitkom.

Otkrili oni yakon kao jedinu normu svojeg djelovanja, postali legalisti prve kalse. Mogli bi zaraditi i pljesak da su uvijek vjerni tim načelima, ali upravo suprotno je istina. Te iste novinare ne smeta činjenica da rade za vlasnike, koji su do medija u kojem rade došli u sumnjivoj privatizaciji, ne smeta ih da njihovi vlasnici duguju milijunske porezne iznose, ali ih smeta jer su invalidi demonstrirali nakon vremena koje su odredili vlastodršci.

Na bačene zamke pod parolom “nitko nije iznad zakona” su nasjeli čak i biskupi i predsjednica. Umjesto da sagledaju širi kontekst u dovedu u pitanje samu postavku oni se ne umaraju u naglašavanju fraze “nitko ne smije biti iznad zakona”. Po njihovoj je zakonito da invalidima nije dopušteno bilo niti dostaviti lijekove. Ne to su preskočili jer su brzo upali u zamku partijske manipulacije i novinarskih piskarala.

Manipulacija djeluje, ni trunke humanizma i pitanja, a jesu li zakoni prema invalidima uopće pravedni i u redu? Imaju li invalidi uopće mogućnsoti da zakonskim putem ukažu na svoje probleme.

Očito da nemaju. Zar se mjesecima prema invalidima iz Savske ne provodi medijski linč, ukida im se pravo na dostojanstvo, izloženi su pravom pravcatom javnom progonu kao nekada komunsitički neprijatleji ili Židovi u nacističkim medijima. Svaka šuga smije popljuvat jednog invalida DR bez da se boji ikakve prijave ili reakcije nekog pravobranitelja. No kad EU zastupnica samo spomene Srbe u nekom sumnjivom kontekstu mora na obavijestni razgovor. Iako nije osobno nikoga vrijeđala. No ono što političari ne smiju govoriti o srbskim ratnim zločincima to je dopušteno pisati i javno propagirati protiv hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Novinare npr. nije smetalo da Milanović, bez ikakvih dokaza, optužuje invalide da su nečija manipulativna masa, samo na osnovu Kramarkovih grimasa. Zar je to u skladu sa zakonom?

Svaki dan smo svjedoci kršenja zakona o pravu na plaću radnicima kojima je poslodavac država, ali to ne smeta ideologe i poltronske novinarčiće.

Njih smeta protest invalida u kolicima izvan radnog vremena.
Lijeve jugofašiste ne smeta nasrtaj policije pod punom opremom na invalide, ali ih smeta demonstriranje u nedopušteno vrijeme.

Za jugofašiste i njihove novinarske ulizice je zakon krpa kojom brišu guzicu ako je to njima od koristi, a ako nije onda se pozivaju upravo na zakone i tom toljagom udaraju kao veliki pravednici.

Humanizam u ovoj nakaradnoj priči je potpuno sporedan. Policija koja udara po invalidima je u ovom bolesnom javnom oglašavanju prihvatljiva kao pojava i norma.

Razloge ovog bolesnog odnosa prema invalidima Domovisnkog rata možemo tražiti na sve strane, a najveći dio njih se ipak skriva u činjenici da ovom zemljom medijski i politički još uvijek vladaju oni koji očito prema hrvatskim braniteljima gaje duboke osjećaje prezira.

Njima se pridružuje i masa naivnih koji misle da je dobivanje invalidnine privilegij. Bahati vladari znaju da će pomoću zavisti i mržnje prema nemoćnima postići svoj cilj: kaos i mržnju, a mrziti one koji su oslobodili zemlju i pri tome izgubili zdravlje je ispod svake razine ljudskog dostojanstva.

Prizivanje zakona i navodna vjernost legalizmu su perverzna prijevara i opasna priča jer u određenim situacijama humanizam bi morao imati prednost pred legalizmom, tim više što smo svjedoci mase nepravednih zakona.

Biti legalist ne znači automatski biti i moralan. U povijesti smo imali sustave koji su koristili legalizam da bi zacementirali diktaturu i izrabljivanje.

Za one koji to ne vjeruju samo napomena da je Hitler i Holocaust provodio u skladu s rasnim zakonima.

Društvo koje nije u stanju prepoznati razliku između pravde i nepravde je s pravom pred provalijom.

Umjesto humanog odnosa prema invalidima nama se mjesecima u medijima servira najniža vrsta fašističko komunsitičke ideologije i indoktrinacije. Kao nekada u komunizmu i danas mediji služe javnom linču jedne skupine ljudi, one najslabije tijelom, ali najjače duhom.

Hrvatsko društvo nije izišlo iz krize, ono u nju tone sve dublje i dublje, a krivci za to nisu hrvatski vojni ratni invalidi nego oni koji na njih udaraju pendrecima.

Vinko Vukadin

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

DUJMOVIĆ: Bajaga je ili glup ili pokvaren!

Objavljeno

na

Objavio

Neki dan na tri stranice intervju Ivana Jakovčića u Večernjem, a da mu se nije postavilo jedno jedino pitanje koji bi mu svaki hrvatski građanin postavio “ kako gleda na činjenicu da je Bajaga koju noć prije Oluje pjevao Martićevcima u Kninu bodreći ih uoči Oluje u kojoj su nota bene sudjelovali i istarski Hrvati”? I po čemu je ta cinjenica irelevantna moralno i ljudski i danas i sutra? I kako u tom kontekstu sučeliti odluku da Bajaga u Arenu može, a Thompson ne može? Piše Tihomir Dujmović

Onda pak tekst u Jutarnjem gdje Bajagin menager detaljno raspreda gdje će sve Bajaga pjevati po Hrvatskoj ali opet, kao po nečijoj komandi, nema pitanja o sramnom Bajaginom koncertu u Kninu! Niti jednoj jedinog pitanja o meritumu! Kao da čitamo Borbu, komunistički Vjesnik ili beogradsku Politiku osamdesetih! Čisti agitprop! Branimo Bajagu pod svaku cijenu i prešutimo sve što ga kompromitira! No i brojni drugi mediji se prave blesavi!

Tko je bio u ovom ratu, tko je osjetio rat, tko je ikada doživio jednu granatu makar na sto metara od sebe, tko je ikada bio na prvoj crti bojišnice dok mu je žena u podrumu u samrtnom strahu privila dijete k sebi moleći se Bogu da grad ili selo ne padne znajući da će u tom slučaju biti zaklana, taj nikada neće zaboraviti da je topnike na drugoj strani koju noć prije Oluje pjesmom hrabrio i bodrio Momčilo Bajagic Bajaga!

On je sam u jednom intervjuu priznao da je pjevao i u Banja Luci i u Kninu 1994 godine dakle o toj činjenici nema dileme. Bajaga jedino tvrdi da je drzao humanitarni koncert za djecu bez roditelja, ali mi uvjjek u toj analizi protivničke strane cujemo da su tamo bili kuhari, bolnicari, eventualno strazari kad god nekoga iz tzv.. Krajjne pitate sto je radio u ratu. Svi su bili kuhari, kuriri, eventualno radio vezisti! Pa je onda i Bajaga pjevao humanitarno !!!Bajaga o tome na jednom mjestu kaze:” Zamislite, da li ima problema što sam u Banja Luci i Kninu pjevao humanitarno? Što bi onda bio pandan tome da se ljutim ako neki hrvatski bend svira za djecu Zrenjanina ili Niša! Pa za vrijeme rata su pjevali i hrvatski muzičari”.

‘Kreće armija srpska, i jednom zauvek, sve će da vas smrska’

Bajaga je ili glup ili pokvaren! Jer on je pjevao u okupiranom Kninu a njemu je to irelevantno! A to je srce problema!
Pjevali su i hrvatski glazbenici u ratu, veli Bajaga. Da, ali nije hrvatska vojska okupirala dio Srbije nego obratno! Nisu hrvatski glazbenici pjevali na okupiranom srbijanskom tlu! Ali je on pjevao u okupiranom Kninu. I njemu to ni onda ni danas nije problematično. Jeste li glupi gospodine ili ste pokvareni?

Bajaga bi htio biti američki liberal i demokrat i u isto vrijeme pjevati američkim vojnicima u Vijetnamu! Perverznije od toga je jedino činjenica da su se ovdje pojavila dva vijetnamca, Gibboni i Mile Kekin, koji brane agresorsko glazbalo!

Dujmović: Hrvati Istre, dok Vama u Areni pjeva Bajaga mom prijatelju Ivanu previjaju rane od tog “smrskanja”

Pjevati 1994 u Banja Luci i Kninu se nije moglo bez odobrenja Karađića i Martića, ali niti bez stanovitog Bajaginog političkog slaganja sa tim likovima! Vidite, Bajaga je na Martićev poziv pristao! Pristati pjevati u okupiranom Kninu, pristati pjevati u Karadžićevoj Banja Luci, to bez stanovitog razumijevanja tih politika nije moguće! A pjevati četnicima uoči Oluje, to ne može svatko I nije to ni napravio svatko! Ali, Bajaga jest!

Pjevati četnicima u Banja Luci i Kninu uoči Oluje znači poslati jasnu poruku: ja sam Vaš! Ja sam s Vama! Iz Beograda sam povukao da bih vam to dokazao! Kao što Mile Kekin pjeva Hrvatima “ ja nisam vaš! Moji su pobjedili 1945”!

Da ga je 1994 godine Gojko Šušak pozvao da svira za ne znam kakav humanitarni koncert Mile Kekin bi to odbio! Jer, je tadašnja hrvatska borba suprotna intimnim Kekinim uvjerenjima! “Ja nisam vas! Moji su pobijedili 1945”! Sve razumijemo: 1995 je nastala hrvatska, a 1945 jugoslavenska država! Ti dakle nisi za hrvatsku, Mili Kekinu fali jugoslavenska država.
Odnos dakle prema tom Bajaginom koncertu je odnos prema Domovinskom ratu. I stoga se Gibboni svojim držanjem prema Bajagi ušetao u minsko polje.

Gibonni je sjajan glazbenik, Gibboni je iznimno talentiran, no obzirom da se sada na Bajaginom koncertu u Puli pojavio sa superlativima o samom Bajagi, postavlja se pitanje zbog čega preko gore navedenih činjenica prelazi sa takvom lakoćom? Ako je ova tema borba za drustvenu moralnu normu, a jest,onda se moramo dogovoriti sto je moralno. Drzanje Olivera Dragojevic koji kao goli moralni ekstrakt kaze” nikad necu svirati u Beogradu” ili je moralna norma Tereza Kesovija koja je i nakon sto su joj cetnici srusili kucu i pred tv kamerama pokazivali sadrzaj njenog ormara kako bi je ponizili na svaki nacin, otisla u Beograd za bolji honorar i drzala koncert pod nazivom “ prijatelji stari gdje ste”?

Mi se moramo dogovoriti tko je tu moralan, a tko zasluzuje prijezir. Neka Gibonni obiđe hrvatske ratne vojne invalide, neka ih pogleda u oči i neka njima kaze da je covjek kojj je pjesmom stajao iza srpskog nišanđije sto je iduce jutro raznio ruku ili nogu hrvatskom branitelju “ jedan jako dobar covjek” kako je rekao za Bajagu u pulskoj areni!

Jer na dugom frontu pokušaja izjednačavanja krivnje za zadnji rat, na širokom frontu manipulacija na temu kako je to bio građanski rat nalazi se i nagazna mina pod nazivom Momčilo Bajagić Bajaga! Ako on ne treba snositi nikakvu moralnu odgovornost za svoj četnicki pjevački staž, onda je u određivanju moralnih kriterija vojnički receno, palo važno uporište i otvara se široko polje koje će popuniti vojska sličnih Martićevih i Karadžićevih pristalica! Jer, znate, nisu baš svi pjevali u Kninu! Niti su svi bili pozvani u Knin!

Nećemo dakle jednako tretirati nekog Balaševića i Bajagu! Nisu isto Tereza i Oliver! Ta ambicija da se sve gurne u isto blato, taj naglašeni moralni relativizam, ta koordinirana sutnja o Bajaginom koncertu u Kninu , to medijsko prešućivanje Oliverovog moralnog stava, sve je to jedna te ista melodija!

A ona se pjeva u isto vrijeme dok se Thompsonu zabranjuje pjevati.

“Bajaga je dobar čovjek”, imao je potrebu u sred pulske arene reći Gibboni, a je li Thompson dobar čovjek? Pogledajte tu solidarnost Gibonija i Mile Kekina prema nekome tko je pjevao četnicima uoči povijesne bitke i paralelni odijum prema bivšem branitelju koji se ne odriče pozdrava ZDS. Taj stav, taj gard, to uvjerenje da kad moraš birati izmedu ZDS i nekoga tko je nedvosmisleno bio na drugoj strani, ti podmetneš leđa za onoga tko je u ratu pjevao i Karadžiću i Martiću u korist, to je definicija hrvatskog jugoslavenstva i samo srce mentalnog gradanskog rata koji traje u ovoj zemlji. Nismo li taj film vec gledali?

Osim toga, činjenica da hrvatska glazbena scena cehovski ako nikako drugačije nije stala iza Thompsona a Gibboni i Hladno pivo tako srdačno i iskreno opraštaju Bajagi nešto neoprostivo, skandalozno je samo po sebi.

Tihomir Dujmović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: Klasić na RTS-u – Kako odvratno ulizivanje ‘komšijama’

Objavljeno

na

Objavio

HRVOJE KLASIĆ UPRAVO NA RTS-u: Žali za Jugoslavijom, govori na tečnoj ekavici, relativizira se krivnja za rat, prikazuju traktorske kolone poslije ‘Oluje’, a “negativac” je čak i Zvonimir Boban – zbog napada na jugo-milicajca u Maksimiru!

Klasić je nastup u RTS-ovom specijalu povodom 60 godina televizije završio sa željom da jednog dana gleda Srbiju u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva!

Kako odvratno ulizivanje “komšijama”…

Sada čekamo Klasićev povratak iz Beograda i sličan nastup na Hrvatskoj televiziji, koja mu navodno, isplačuje čak i honorar, komentirao je Velimir Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari