Connect with us

Komentar

Adanić: Detuđmanizacija je išla direktno na temelje hrvatske države

Objavljeno

-

Stjepan Adanić, pomoćnik ministra obrane 1991. rekao je u subotu za HTV da je prvi predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman bio posvećen gradnji i uspostavi hrvatske države, a detuđmanizacija koja je nastupila poslije njegove smrti, išla je direktno na temelje hrvatske države.

Gostujući u Dnevniku HTV-a u povodu 100. obljetnice rođenja utemeljitelja Republike Hrvatske Franje Tuđmana, njegov bliski suradnik Stjepan Adanić  rekao je da je prvi hrvatski predsjednik bio “vrhovnik, organiziran, čovjek koji je volio saslušati različita mišljenja, demokratičan i uvijek je donosio odluke samostalno i neovisno, u najboljem interesu za Republiku Hrvatsku”.

– Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je vrhovnik, organiziran, pedantan, čovjek koji je volio saslušati različita mišljenja, demokratičan i uvijek je donosio odluke samostalno i neovisno, u najboljem interesu za RH, rekao je Stjepan Adanić, bliski suradnik Franje Tuđmana.

Njegova ga je politika privukla 1989. kada je vidio njegov program političke doktrine, gdje je uzeo u obzir sve pozitivne sastavnice hrvatske povijesti, ponajprije, rekao je, državotvorstvo Ante Starčevića, mirotvorstvo Stjepana Radića i pozitivne tradicije hrvatske ljevice.

– Provodio ju je kroz nacionalnu pomirbu svih Hrvata i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, rekao je.

Naglašava da je Tuđmanova veličina u tome da su Hrvati prvi put u svojoj povijesti vodili rat s jednom vojskom, jednim zapovjednikom i pod jednom zastavom.

– Tuđman je bio posvećen izgradnji i uspostavi hrvatske države, kazao je.

Dana 7. listopada 1991., kada su raketirani Banski dvori, Adanić je dobio punomoć za pregovore s generalom JNA Andrijom Rašetom, a na njegovo pitanje Tuđmanu kako će razgovarati s ratnim zločincem koji je gotovo likvidirao sve koji su bili u Banskim dvorima, odgovorio mu je: “Štef, ako treba, za Hrvatsku i s crnim vragom razgovarati”.

– Nakon njegove smrti nastupila je detuđmanizacija, protiv stvaranja hrvatske države, pomirbe, zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske, koja je išla direktno na temelje hrvatske države. Trajala je 10-ak godina, bila je žestoka, više propaganda nego realna, ali znali smo da ne može dugo trajati. Tuđman je stup hrvatske države, ponos hrvatskog naroda, on nije bio diktator, izabran na demokratski način, nije forsirao 200 bogatih obitelji, vodio je razboritu i demokratsku politiku u interesu svih Hrvata i građana Republike Hrvatske, što je dokazao mirnom reintegracijom istočne Slavonije, zaključio je.   (Hina/HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari