Connect with us

Komentar

Ademi: Mi smo Knin oslobodili iz Bosne, što nitko nije očekivao

Objavljeno

on

…”Nakon obilaska oslobođenog terena u Sajkoviću, ministar obrane Gojko Šušak dao je generalu Anti Gotovini i meni zapovijed da osmislimo i pripremimo plan za oslobađanja Knina”. Sljedeća tri dana Gotovina i ja smo radili smo plan za oslobođenje Knina, rekao je Ademi i dodao:

“Operativni plan za oslobođenje Knina nazvali smo ‘Kozjak 95’, a general Gotovina ga je po zapovjedniku Vojne policije pukovniku Mihajlu Budimiru poslao u Zagreb Vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu i ministru obrane Šušku na odobrenje”. Tad još nije nosio ime “Oluja”.

“Operativni plan za Oluju nosio je naziv ‘Kozjak 95’, da neprijatelj misli da kad krene priprema operacije da ćemo mi sa glavnim snagama kao partizani 1945. krenuti iz pravca Vrljike preko Ploče na Knin. Tako da su oni cijelu svoju obranu okrenuli prema tom pravcu i prema Šibeniku i Zadru odakle su očekivali napad”, rekao je Ademi.

Tad smo mi iskoristili priliku i 4. kolovoza krenuli njima iza leđa iz smjera Bosanskog Grahova preko Dinare, makadamskom cestom, napali položaje pobunjenih Srba.

Dakle mi smo Knin oslobodili iz Bosne, što nitko nije očekivao. Srbi su očekivali da ćemo raditi one iste operacije koje su radili partizani i napasti s Kozjaka preko Vrljike prema Kninu…

od 3. kolovoza 2021. u prodaji je – u nakladi Večernjeg lista – opsežna knjiga hrvatskog generala Rahima Ademija „Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske“, u kojoj je detaljno opisao devet vojnih operacija u kojima je ili sudjelovao ili ih je planirao i vodio…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR