Connect with us

Kultura

Admiral Davor Domazet-Lošo objavio knjigu ‘Hrvat jest ratnik’

Objavljeno

-

Hrvat jest ratnik/isječak

Prvi primjerci nove knjige admirala Davora Domazeta-Loše danas su izišli iz tiska. Knjiga se zove “Hrvat jest ratnik”, a naslov je dobila po citatu iz Nepolonova govora Hrvatima.

“Hrvat jest ratnik” opsežna je knjiga, ima 550 stranica i obrađuje znamenite Hrvate koji su obilježile povijest ratova u Hrvatskoj i svijetu, a koji su javnosti manje poznati.

Među njima većina su admirali i generali ili visoki vojni zapovjednici koji su obilježili svoje vrijeme. Među prvima je admiral Matija Zmajević, hrvatski pomorac, admiral pomorske flote Carske Rusije.

Admiral Zmajević rođen je u  Perastu, u Boki kotorskoj, 1680. godine, koju mnogi s razlogom nazivaju i Zaljevom hrvatskih svetaca. Rodom je iz stare hrvatske, katoličke pomorske obitelji koja je dala mnoge uglednike, nadbiskupe i velike trgovce.

Prvi je i jedini stranac koji je u ruskoj floti ponio admiralski čin, a koji mu je osobno uručio Petar Veliki smatrajući ga ocem ruske mornarice.

Admiral Domazet u velike hrvatske ratnike uključuje i Sv. Jeronima, koji nema izravnu vezu s Hrvatima ( živio u 4.i 5. stoljeću) ali je cijeli svoj život sam sebe nazivao Dalmatincem, a u narodu je poznatija njegova slavna izreka: “Oprosti mi, Bože, što sam Dalmatinac.”

Objavljena je i pričao Petru Snačiču, posljednjem kralju narodne krvi (autor objašnjava zašto nije Petar Svačić nego Petar Snačić),  zatim o Nikoli Jurišiću koji je potukao vojsku Sulejmana Veličanstvenog kod Kisega na austrijsko-mađarskoj granici i spasio Beč.

Posebno je zanimljiva priča o obitelj Knežević, ocu Marinu i četiri sina, hrvatskim ratnicima čije su potomke partizani pobili u Borićevcu 1941. godine.

Preko Alekse Tomislav Dundića, ratnog heroja iz Oktobarske revolucije, Imoćanina rođenjem, o kojem  su Rusi snimili filmove ( a Srbi ga svojataju) dolazimo do priče o generalu Marku Slivariću, Slavoncu iz Pleternice, koji je Napoleonovu vojsku uveo u Moskvu.

Napoleona su nakon poraza svi napustili, a imao 600.000 vojnika. Vjerni su mu ostali samo Hrvati. Kad su izvukli na sigurno, piše Domazet, Napoleon ih je postrojio i rekao:

“Hrvati, jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost. Stekli ste slavu i neumrlu čast. Nikada nisam imao hrabrijih i boljih vojnika. Hrvati, to su najbolji vojnici svijeta Kada bih imao samo sto tisuća Hrvata osvojio bih cijeli svijet. Hrvat ne treba biti ratnik, Hrvat jest ratnik”, rekao je Napoleon.

Posebno uzbudljiva priča o Ivanu Antonu Kumbatu, sargent general Mletačke republike. Rođen je  Kaštelima 1684., kao mladić Turcima  je ukrao tele pa motao bježati  u Mletke. I postao general nakon što se istakao u osvajanju Krfa, ključne točke na Otrantu.

Kad je Senat odlučivao o njegovu imenovanju vjerovali su da neće proći jer je bio nepismen i ne snalazi se na pomorskim kartama.  Kumbat je pred mletačkim senatorima rastrgao odjeću, pokazao prsa puna ožiljaka i rekao: Mač je moje pero, krv je moje crnilo, a prsi su moja karta.

Naravno tu je priča o Lavu sa Soče admiralu Svetozaru Borojeviću. Ljubitelji nacionalne povijesti  posebno će se dojmiti admiralska čast Janko Vuković plemenitog potkapelskog koji je 1918. potonuo sa svojim brodom  Viribus Unitis. Admiral je bio samo 15 minuta, na brodu je svirana Lijepa naša, a kao kapetan broda ostao je s mornarima i potonuo u hrvatskom moru kraj Pule.

Filmski je zanimljiva priča o Vjekoslavu Luji Čukeli (Louis Cukela) najodlikovanijem časniku američke vojske. Kao marinac US army, odlikovan je Medaljom časti od Američke vojske i Američke mornarice za isto djelo tijekom Prvog svjetskog rata u bitci za Soissons (1918).

Hrvatskog porijekla je i Normand Cota, general američke vojske, jedan od zaslužnijih za Dan D, savezničko iskrcavanje u Normandiju u lipnju 1944. godine. Besmrtnim ga je učinio Robert Mitchum u filmu ‘Najduži dan’ iz 1962. godine.

U prikazu onih iz NDH navodi se da je srž vojske činilo domobranstvo koje  je imalo 131 generala među kojima je bilo 18 Židova, 13 Srba i tri Muslimana.  Generali u ustašama zvali su se krilnici i bilo ih je ukupno šest.

U knjizi su zastupljeni i partizanski generali, a posebno je zanimljiva priča o generalu i narodnom heroju Ljubi Iliću, arhitektu po obrazovanju i kasnijem Titovom veleposlaniku u nekoliko država.

Poseban prikaz zaslužio je generala Ivan Šibl, zapovjednik 10. zagrebačkog korpusa kojem je, uz važne biografske podatke objavljeno i  više zanimljivih i pikantih angdota iz života.

Na kraju, Zucker kommt zuletzt, je dr. Franjo Tuđman kojeg admiral Domazet -Lošo nazva “majstor strategije”

Nakladnik je “Udruga sv. Juraj” koju je utemeljio danas preminuli dr. Miroslav Tuđman, pa ju  admiral Domazet upravo njemu posvećuje.

O novoj knjizi admiral Domazet govorit će u ponedjeljak 8. veljače 2021. u emisiji “Budnica” na Osječkoj televiziji, doznaje Maxportal.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari