Pratite nas

Pregled

Admiral Davor Domazet Lošo: VULIN NE SMIJE U HRVATSKU!

Objavljeno

na

VIDEO: ADMIRAL DAVOR DOMAZET – PRVI INTERVJU NAKON SMJENE! LOŠO U BUJICI: “OPRAŠTAM PREDSJEDNICI, ONA JE IPAK MOJA VRHOVNA ZAPOVJEDNICA! Da postoji ozbiljan sustav sigurnosti, ne bi joj jugo-provokatori zviždali u Istri!”

Davor Domazet podržao je u Bujici i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju uoči povijesne utakmice protiv Ukrajine. Nakon što je Bujanec u znak potpore vatrenima pustio “U boj, u boj” i najavio pobjedu, admiral Lošo je rekao: – Nezamislivo je da se javno poziva na navijanje protiv reprezentacije naše države! Sjetimo se Francuske i ’98. Pa nije bilo plemena u Africi koje nije vidjelo Šukera i crveno – bijele kvadratiće!

Gost Bujice na Z1 i partnerskim televizijama bio je admiral Davor Domazet – Lošo. Požalio se da ga više nitko ne smije zvati na televiziju, nakon što je smijenjen iz predsjedničkog Vijeća za Domovinsku sigurnost.

“Opraštam Predsjednici, ona je moja vrhovna zapovjednica! Ona je institucija. Kakav bih ja bio admiral i bivši načelnik Glavnog stožera pobjedničke vojske da ne bih branio instituciju Predsjednice,“ komentirao je u Bujici svoju smjenu vodeći hrvatski geostrateg i geopolitičar. Smjena je došla nakon što je prije desetak dana javno izjavio da Slovenija Hrvatskoj nije prijetnja te da bi hrvatska pješadija mogla biti u Ljubljani za 48 sati. Većina medija prešutjela je dio u kojem je rekao da tenzije između dviju zemalja ipak ne treba podizati…

ZAR ĆE MENE ŽELJKA ANTUNOVIĆ PODUČAVATI O NACIONALNOJ SIGURNOSTI?!

Nju trebate pitati zašto sam smijenjen. To Vijeće ionako je samo pro forme i ne znam čemu služi. Nisam nazočio na posljednja četiri sastanka. Zamislite, SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović podučavala nas je što je to strategija nacionalne sigurnosti! Čak i mene, admirala! Ne znaju uopće koji su strateški nacionalni interesi Hrvatske i kad sam to vidio, više nisam htio tamo dolaziti. Izjava o Sloveniji bila je samo točka na “I” – rekao je admiral i dodatno pojasnio svoju izjavu: – Kad se iščita što je pjesnik htio reći, vidjet će se da pozivam na mir i da ne treba zaoštravati odnose. Ipak, ne može zasjedati Odbor za obranu nekog parlamenta u kojem je tema vojna potpora za implementaciju arbitražnog sporazuma, a da mi na to odšutimo! U slobodnom izričaju, u međunarodnom ratnom pravu to je objava rata. A mi uopće nismo reagirali.

Na konstataciju voditelja da je to bio spin slovenske ljevice, Lošo je odgovorio: “To je još gore jer onda to stav vlasti, dakle službene politike u koju su uključeni slovenski premijer Cerar i predsjednik Pahor! Jednostavno sam se zapitao čime oni to mogu nama prijetiti? Kučan i Milošević simulirali su rat u Sloveniji kako bi Hrvatska uskočila, što bi JNA dalo legitimitet za napad na Hrvatsku!“

VULINU TREBA ZABRANITI ULAZAK U HRVATSKU!

Domazet je komentirao i izjavu Aleksandra Vulina, notornog srpskog ministra obrane, poznatog i kao ‘ministra za Hrvatsku’, koji je u Šibeniku Domovinski rat nazvao građanskim i rekao da postoje dvije istine. Smatra da mu je potrebno zabraniti ulazak u Hrvatsku.

“Problem je jer su se sve naše vlade od 2000. počele ponašati sluganski, a prešutnim ponašanjem pristale i da se kriminalizira Domovinski rat, što je s naše strane bio jedan od najčistijih ratova u povijesti. Da ne kažem da smo jedini koji su spriječili genocid, onaj u Bihaću. Zaglavni temelj ove države je 05. kolovoza i pobjednička ‘Oluja’, a Srbija i međunarodna zajednica ne daju nam da ga slavimo! Srbima će politika uvijek biti velikosprpska. No, nama oni nisu problem, nego Jugoslaveni koji su pretežito u Hrvatskoj, a u Beogradu ih ima mnogo manje!“

U emisiji je pušten i isječak sa predavanja akademika Davorina Rudolfa, prvog hrvatskog ministra vanjskih poslova koji je prije nekoliko dana u Zagrebu rekao da je raspad Jugoslavije počeo i završio na Kosovu, a da su Hrvati prvo tražili konfederaciju zajedno sa Slovencima, no to Srbima nije padalo na pamet jer su htjeli Veliku Srbiju i da svi Srbi žive u jednoj državi, iz čeka je potpuno jasno tko je aggressor, a tko su sve žrtve.

Imali su potporu engleske geopolitike, uz potporu Francuske da se stvori Velika Srbija! Jugoslavija je bila njihova brana prema Rusiji na jednoj, a prema Njemačkoj na drugoj strani. Još godine 1848. Karl Marx je rekao što misli o nama Hrvatima; nakon što je ban Jelačić spasio Austrougarsku monarhiju pobijedivši Mađare, izjavio je: “Treba istrijebiti tu bljuvotinu od naroda!” Eto, na njega se i danas pozivaju komunisti – bio je rezolutan Lošo.

PORUKA STAZIĆU: ISTRU NIJE VRATIO TITO, NEGO HRVATSKO SVEĆENSTVO!

Admiral je komentirao i izjavu SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića koji uz potporu određenih portala, priziva neovisnost Istre po uzoru na Kataloniju.

“Nisu to ludosti,” odgovorio je Lošo voditelju Bujice i nastavio: “Hrvati uglavnom imaju simpatije prema Kataloniji. No, ipak moramo znati da je u španjolskom građanskom ratu Katalonija bila komunistička, uništavane su crkve i rađeni mnogi zločini protiv katolika i Španjolaca. U mnogočemu ovo podsjeća na ’39. godinu u kojoj je pobijedio Franco. Cilj je razbiti nacionalne države u Europi, a sve je dirigirano iz kule babilonkse – Bruxellesa. Odabrana je Španjolska kao jedna od najvećih katoličkih država, no to ne znači da Katalonija unutar Španjolske ne treba uživati najveću autonomiju. To je Pandorina kutija, slijedi razbijanje Italije, tu je i Poljska… Plan je da se Europa razbije na regije, a ne da bude savez suverenih država. Španjolski građanski rat, odnosno komunistička revolucija, bila je uvod u Drugi svjetski rat. Tako nešto ne smije se ponoviti,“ bio je jasan admiral i dodao:

“I sada vući paralele između Katalonije i Istre?! Nikakav Tito nije vratio Istru Hrvatskoj, nego hrvatsko svećenstvo na čelu s Božom Milanovićem koji je otišao na Parišku konferenciju gdje je odnio etničku kartu na kojoj se vidjelo da je Istra hrvatska i na temelju toga morali su je vratiti u sastav Hrvatske. Nikakav Tito nema zasluge za povratak Istre matici Hrvatskoj, – pa on nam je oduzeo sve; Srijem, Bačku i Banat, ostavio probleme s Neumom, oduzeo Boku Kotorsku, oduzeli su nam i Bosnu i Hercegovinu, hrvatsku djedovinu i naše povijesno kraljevstvo! To u Istri je sve jugoslavenština koja ne može podnijeti suverenu Hrvatsku, članicu EU-a i NATO-a koja je pobijedila u ratu. Njima je strašno buditi se u takvoj zemlji!”

Voditelj je postavio i pitanje kako se hrvatskim službama uopće moglo dogoditi da Predsjednica ode u Istru i da je tamo izvižde žene oficira KOS-a i simpatizeri jugo-diktatora Tita.

“Izviždali su je jugoslaveni u predvečerje Dana neovisnosti. To je još jedan dokaz onoga na što cijelo vrijeme upozoravam – mi nemamo sustav nacionalne sigurnosti i naše službe ne funkcioniraju. To se Tuđmanu u nemogućim i teškim ratnim uvjetima nije moglo dogoditi! Takvo ponašanje povampirenih jugoslavena posljedica je isticanja Istre kao posebnosti, što ona nije. Ma, po čemu je ona drukčija od bilo koje druge hrvatske regije?! Ako se sustavno zabranjuje Thompsonov koncert u Puli, ako traže da sve financije idu tamo, onda vidimo kuda to vodi… Stazić je mrzitelj svega hrvatskog i to je svima jasno, ali da se njegova protudržavna izjava ne postavi na dnevni red u Saboru i da ga netko ne pita – pa o čemu ti to pričaš?! To je sramota! General Krstičević jedini je shvatio, usprotivio se izjavi i shvaća da Hrvatska vojska mora biti raspoređena na cijelom teritoriju – pa tako i u Puli. Pogledajte požare, znamo dobro tko ih je podmetao, to je dio istog asimetričnog rata! Predsjednica kao Vrhovna zapovjednica i predsjednik Vlade trebaju nastaviti ovaj niz sa povratkom HV-a u gradove – Varaždin, Vukovar, Sinj i Ploče pa Istra! U Kninu već jesmo. To bi bio suverenistički potez!“

NEZAMISLIVO JE DA NETKO NAVIJA PROTIV HRVATSKE I CRVENO BIJELIH KVADRATIĆA!

Bujica je emitirana taman prije utakmice s Ukrajinom koju su naši sjajnom igrom pobijedili 2:0 i tako izborili dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Bujanec je prije početka utakmice najavio pobjedu i dao jasnu potporu Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji… U eter je pustio “U boj, u boj!”, isječak iz opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, izveden dan ranije na proslavi Dana neovisnosti na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

“Nezamislivo je da se javno poziva na navijanje protiv naše države! Sjetimo se Francuske i ’98. Pa nije bilo plemena u Africi koje nije vidjelo Šukera i crveno-bijele kvadratiće… Smeta im naš nacionalni identitet, ako skinete korijen na kojemu počiva temelj države, ruku sa srca koja im smeta kada se izvodi naša himna, krunicu sa vrata hrvatskog branitelja, to je onda također dio asimetričnog rata. Naravno da nisu pronađeni krivci za svastiku na Poljudu kada su je stavili pod njihovim patronatom! Znamo, tko je tada bio ministar unutarnjih poslova… Ranko Ostojić. No, kada govorimo o svemu tome što se događa i oko napada na reprezentaciju, pitanje je kako će se postaviti izvršna vlast. Problem je u vlasti koja ne reagira, a to traje od 2000. kada je počela detuđmanizacija. Nezamislivo je da netko zapali dva policijska auta u Splitu i da za to nitko do danas nije odgovarao. Zamislite što bi se takvima dogodilo u Americi, koliko je to godina zatvora?! Pa, napad na policajca ili vojnika je napad na državu,“ rekao je bez dlake na jeziku Davor Domazet Lošo.

Osvrnuo se i na američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je, kako je rekao voditelj, obrisao pod s onima koji nisu stajali mirno na američku himnu tijekom utakmica američkog nogometa.

“Dozlogrdilo mu je, mediji danas vrše mentalni i duhovni terorizam. To su medijski teroristi i Trump je potpuno u pravu! Tako trebaju reagirati i predsjednici vlade i države u Hrvatskoj,“ poručio je gost Bujice.

SA SUZOM U OKU LOŠO SE PRISJETIO POKOJNOG ANDRIJE MATIJAŠA PAUKA…

Voditelj Bujice se prisjetio i jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka, legende 4. gardijske brigade, poginulog u operaciji Južni potez kod Mrkonjić Grada. Pauku je u ponedjeljak bila 22. obljetnica smrti, a dan uoči pogibije Lošo i Matijaš bili su zajedno… Kada ga je spomenuo u Bujici, admiralu je zasuzilo oko.

“Sjedio je preko puta mene, samo dan ranije… Prošao je sva bojišta, jedinstven primjer ratnika koji se rijetko rađa. Kada planirate operaciju, Bogu se pomolite da bude što manje mrtvih, a gledate te ljude i znate da sutra nekoga više neće biti. Ujutro su mi javili, nije prošlo ni 10 sati – da je poginuo Pauk. Gledao sam ga samo 10 sati prije… Bogu hvala, predsjednik Vlade i ministar obrane sjetili su se otići na obljetnicu njegove smrti, tamo je bio i moj prijatelj general Gotovina. Svaka im čast,“ rekao je admiral Lošo i za kraj zaključio: “Vidite gdje je poginuo – u Mrkonjić Gradu, u Bosni. Tamo su ginuli i Međimurci i Zagorci, tamo se borilo za Hrvatsku. Trebali smo uči i u Banja Luku, ali…”

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Objavljeno

na

Objavio

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane. (Hina)

28. svibnja 1991. – Prva smotra Zbora narodne garde (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lauc: Južna Amerika odnosno južna polutka biti će upozorenje što će se nama dogoditi na jesen

Objavljeno

na

Objavio

Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– Mislim da smo svi zadovoljni, to su rezultati koje smo željeli, kazala je.

Naglasila je da je situacija za sada izvrsna.

– Nažalost danas je jedna osoba preminula, ali još uvijek imamo nizak postotak smrtnosti u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na većinu drugih zemalja. Iako svaki izgubljen život je nešto što je neprocjenjivo, ali virus je većinom napadao najosjetljiviju populaciju, dodala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

– Tajna uspjeha je bila što smo na vrijeme krenuli, što smo vrlo brzo shvatili da to što se događa u Wuhanu u Kini nije tako daleko i da se može proširiti, naglasila je.

Profesorica Markotić navela je da je bila važna i brzina uspostavljanja dijagnostike i što su epidemiolozi promptno bili na terenu za svaki novootkriveni slučaj.

Kazala je da je bilo bitno i zajedništvo između struke, medija, naroda, Vlade i svih ostalih.

– Svi smo bili kao jedno i zato imamo sjajne rezultate, kazala je Markotić.

Virus nije nestao, još uvijek je nepoznat

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti (HZJZ) kazao je da ne bi rekao da je virus nestao, ali ne cirkulira u populaciji u Hrvatskoj.

– Sada imamo samo oboljele, rekao je.

Ivan Christian Kurolt, molekularni virusolog, Odjel za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti ” Dr. Fran Mihaljević” rekao je da je virus još uvijek nepoznata priča.

– Dosta toga se još ne zna, neke viruse istražujete desetljećima i još uvijek niste sve otkrili. Ima tu još uvijek dosta stvari za raditi. Saznali smo da se ne širi respiratorno, a toga smo se na početku dosta bojali. To znači da se virus puno lakše širi kroz populaciju. To je nešto što olakšava rad. To je nešto što nama najviše znači, kazao je.

Gordan Lauc, molekularni biolog naglasio je da je općenito naše znanje u biologiji vrlo limitirano i da ovaj virus još uvijek ne razumijemo.

– Ne možemo nakon tri mjeseca tvrdit da puno znamo, rekao je.

Lauc je istaknuo da je najvažnije što smo do sada saznali da se virus počeo širiti puno ranije nego što se pokazalo.

– Proračuni koji se sada rade su zapravo ukupni proračuni, a čini se da virus ima stvarno sezonalni karakter na način, ne da se on ne širi ljeti, već da ljudi ljeti lakše izbore s tim virusom i nemamo toliko teških slučajeva, kazao je.

Molekularni virusolog Kurolt rekao je da je Željka Mačak Šafranko uspjela izolirati virus.

Luka Čičin-Šain, iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja kazao je da je prva stvar koju su napravili da su virus sekvencionirali, odredili su mu genetski kod, da ga mogu usporediti s virusom iz Wuhana ili iz drugih dijelova svijeta. Druga stvar koju su napravili da su ga uzgojili i napravili virusne šokove, te su ga počeli koristiti na eksperimentima.

Situacija se smiruje i u Njemačkoj

Čičin-Šain istaknuo je da Njemačka još uvijek ima više zaraženih osoba nego Hrvatska, ali da se situacija i u Njemačkoj smiruje. Rekao je da se sada pojavljuju i problemi, npr. za razvoj cjepiva u Njemačkoj problem je naći dovoljan broj novozaraženih kako bi klinička studija mogla potvrditi da je neko cjepivo stvarno bilo djelotvorno.

Serološka testiranja nisu optimalna

Bernard Kaić kazao je da se u Hrvatskoj serološki anketiralo oko 650 osoba, a da ne očekuje konkretne brojeve do kraja sljedećeg tjedna.

Profesorica Markotić kazala je da su pri kraju serološka testiranja za djelatnike Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Naglasila je da kod tih testova postoje i neki lažno pozitivni nalazi i lažno negativni. I da je sve skupa jako bitno interpretirati u sklopu s kliničkom slikom i epidemiološkim podacima.

Markotić je kazala je je već jedan odjel u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” pušten u “promet” prije dva tjedna te da se još dva velika odjela puštaju u normalu.

– Polako se vraćamo u početno stanje kad se COVID približio Hrvatskoj, istaknula je.

Dr. Kurolt kazao je da će serološka testiranja pokazati što je sa kolektivnim imunitetom. Naglasio je da je problem u serološkim testovima jer nisu optimalni.

Lauc je kazao da je teško očekivati da ćemo bez učinkovitog cjepiva uspjeti zaštiti populaciju stvaranjem kolektivnog imunitetna.

– Čak se ni sa cjepivima to ne događa tako lako, poručio je.

– Ako se ovaj virus vrati s istim karakteristikama kakav je bio u Wuhanu, Lombardiji, New Yorku na jesen, onda će sigurno populacija u New Yorku biti u nešto boljoj situaciji jer će velik dio ljudi već imati taj problem iza sebe, kazao je Lauc.

Dodao je da je ipak bolje doći u takvu situaciju što kasnije jer će i metode liječenja biti bolje i više će se znati o samom virusu.

Čičin-Šain smatra da su optimistične prognoze glede cjepiva te misli da će se za godinu, godinu i pol cjepivo naći na tržištu.

Što nas čeka na jesen?

Lauc je istaknuo da će Južna Amerika odnosno južna polutka biti upozorenje što će se nama dogoditi na jesen.

– Trenutno ono što je u Čileu je dosta zabrinjavajuće, jer oni usprkos dosta strogim mjerama društvenog udaljavanja i dalje imaju vrlo brz rast novih slučajeva i teško oboljelih. Treba još pratiti što će se dogoditi. Treba pratiti Australiju hoće li se virus tamo vratiti, pa ćemo znati puno bolje što možemo očekivati na jesen, kazao je.

Kaić je naglasio da mi ne možemo biti sigurni da nećemo u srpnju imati širenje bolesti u populaciji ako bude više unosa bolesti iz vana.

Markotić je kazala da drugi val može biti agresivniji, ali da smo spremniji jer znamo puno više.

Alemka Markotić: Nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati