Pratite nas

Magazin

ADMIRAL Domazet Lošo U BUJICI: Mediji kod nas lažu, Orban je pobijedio na referendumu!

Objavljeno

na

Manipuliraju isto kao i sa predizbornim anketama, Orban je sa osvojenih 98 posto, apsolutni pobjednik mađarskog referenduma protiv migranata – izjavio je u jučerašnjoj Bujici admiral Davor Domazet – Lošo, član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH.

Bujica je jučer raskrinkala još jednu veliku laž ljevičarskih medija u Hrvatskoj. Većina njih bezočno je lagala javnost o tobožnjem „velikom neuspjehu“ mađarskog anti-migrantskog referenduma. Međutim, puna je istina, da je mađarski premijer Viktor Orban iz cijele priče izašao kao veliki pobjednik. Brojke koje su iznijete u emisiji dovoljno govore same za sebe, a nismo ih imali prilike vidjeti nigdje drugdje. Mađari su na referendumu prije tjedan dana odgovarali na pitanje „Jeste li za to da Europska komisija bez suglasnosti mađarskog parlamenta može rasporediti migrante na području Mađarske?“ i protiv je bilo čak 98,36 posto građana. Lijevo-liberalni mediji „neuspjehom“ smatraju činjenicu da je na referendum izašlo manje od 50 posto mađarskih birača, točnije 44 posto, a istim tim medijima nije smetalo kada je na referendum oko ulaska Hrvatske u EU izašlo svega 43 posto građana naše zemlje! U Hrvatskoj je zbog ulaska u EU čak promijenjen Zakon o referendumu, a protiv ulaska je bilo 33 posto građana. S druge strane, u Mađarskoj je za ulazak u EU glasovalo 3.057.000 glasača, a sada protiv migranata, čak 250.000 glasača više, što je velika satisfakcija za Orbana. Protiv nametanja migrantskih kvota glasovalo je točno 3.417.982 Mađara, od ukupnog broja građana s pravom glasa koji iznosi 8.272.525.

Viktoru Orbanu nije padalo na pamet mijenjati mađarski Zakon o referendumu, iako u parlamentu ima čak dvije trećine zastupnika i mogao je to učiniti. To je razlika imeđu Orbana i hrvatskih političara, koji ne gledaju na stvari dugoročno i nemaju nikakvu ozbiljnu strategiju, s izuzetkom predsjednice – izjavio je u Bujici admiral Domazet Lošo i dodao: – Nedvojbeno, ovaj je referendum veliki uspjeh Viktora Orbana, kod nas se stalno manipulira pa to mediji nisu tako vidjeli. Sjetite se samo manipulacija anketama u predizborno vrijeme, pa i ovih sada, kada govore da predsjednica nije najpopularnija, a svi znamo da jest. To se čini radi raznih partikularnih interesa… Manipulacija anketama uobičajena je stvar u Hrvatskoj i dio je priče o unutarnjoj agresiji. Neki stvari naprosto ne razumiju, a drugi kao da ne žele razumijeti.

ORBAN: EUROPSKO RJEŠENJE PROTIVNO JE MAĐARSKIM NACIONALNIM INTERESIMA!

U Bujici je ekskluzivno puštena snimka govora mađarskog premijera Orbana, u parlamentu u Budimpešti, dan poslije referenduma, 03. listopada. Viktor Orban, je između ostaloga, mađarskim socijalistima poručio: – Vi potićete europsko rješenje. To nije iznenađenje. Činjenica je da ste vi oduvijek zastupali ulazak Mađarske u Europsku uniju i sprovođenje njezine politike u Mađarskoj. To ste radili prelazeći granicu naših nacionalnih inateresa. Nitko ne može dovoditi u pitanje da je MSZP uvijek bila pro-europska stranka i da zastupa europska rješenja. Pitanje je, je li europsko rješenje dobro za Mađarsku u ovom konkretnom slučaju. Tu ne mislim na općeniti, filozofski ili povijesni način, već mislim na konkretan problem koji se sada, u ovom trenutku događa. Postoji europska politika i europska rješenja. A europsko rješenje danas je da pustimo ilegalne migrante u Europu! Europska unija je odlučila da će ih primiti. Postoji samo jedna zemlja koja je odlučila braniti svoje granice, a to je Mađarska! Na svim ostalim Unijinim granicama migranti se puštaju na područje Europe. To je prva osnova europskog rješenja. Druga osnova je da kažu kako svi migranti žele ići u Njemačku, Austriju i Švedsku, pa bi onda sve migrante koji su tamo, podijelili po svim članicama Europske unije. Sadašnji prijedlog, protiv kojeg smo raspisali referendum, govori o tome da sve buduće pristigle migrante, bez obzira na njihov broj, u Europsku uniju primamo bez ikakvih ograničenja! Ako neka od članica pomisli kako ih je primila previše, kao što je to u slučaju Njemačke, tada se jednom briselskom odlukom određuje obvezujuća kvota putem koje bi se oni trebali rasporediti po zemljama članicama Europske unije. To je europsko rješenje. Ne dovodeći u pitanje europsku predanost mađarskih socijalista, želio bih vam obratiti pozornost na to da je europsko rješenje koje se provodi iz dana u dan – loše za Mađarsku! Protivno je mađarskim interesima. Nastanjivanje ilegalnih migranata u Mađarsku, protivno je nacionalnim interesima Mađarske! I tu dolazimo do ključnog pitanja, jer po mišljenju socijalista, nastanjivanje ilegalnih migranata nije protivno mađarskim interesima, a po našem mišljenju – tko tako misli, on misli protivno mađarskim nacionalnim interesima!

LOŠO: – Orban se ponovo potvrdio i to na demokratski način, na referendumu. Legitimitet ima, a sada je potražio i legalitet za svoje stavove. Njemu su najvažniji mađarski nacionalni interesi i sada je pitao svoj narod što misli o njihovoj zaštiti. I narod, koji je jedini mjerodavan, rekao je svoje. Podržao ga je s 98 posto! A pogledajte što se događa kod nas: od 2000-te godine do danas niti jedan političar nije se potrudio niti definirati barem jedan nacionalni interes!

Orban je na anti-migrantskom referendumu dobio fantastičnih milijun glasova više, nego što je njegov Fides osvojio na zadnjim izborima 2014. godine, kada je u parlamentu osvojio dvotrećinsku većinu.

ADMIRAL DOMAZET: S MIGRANTIMA RUŠE KRŠĆANSKI IDENTITET EUROPE I ORBAN TO JEDINI RAZUMIJE!

LOŠO: – Migranti su operecija velikih razmjera, kojoj je cilj srušiti kršćanski integritet Europe. Priču o migrantima u Europskoj uniji shvatio je jedino Orban. On dobro zna što se iza brda valja, iako ispada da je usamljen. A mediji su na drugoj strani i služe samo za ispiranje mozga. Čak i predstavnici Europske unije više ne komentiraju mađarski referendum, jer su svjesni da je 250.000 ljudi više glasovalo protiv migranata, nego za ulazak Mađarske u Uniju. Izjavili su tek da poštuju volju mađarskog naroda. U Mađarskoj postoji i Jobbik koji po zadnjim anketama ima 20 posto, a njihove stavove znamo, Fides ima 47 posto i svima je potpuno jasno kakav je mađarski nacionalni stav o migrantima. Za razliku od Hrvatske, Mađari konzumiraju svoju nacionalnu suverenost. Oni u važnim pitanjima pitaju narod, a mi ne. Velika većina Mađara ne želi mijenjati svoj kršćanski identitet i to su definirali kao svoj nacionalni prioritet. To je pitanje opstanka. Naši analitičari to ne razumiju ili namjerno pokušavaju relativizirati.

ORBAN: KOFI ANNAN JE JOŠ 2004. NAJAVIO MIGRANTSKU INVAZIJU EUROPE!

ORBAN U MAĐARSKOM PARLAMENTU: – Cijela Europa misli kao i mađarski socijalisti. Misle da je migracija dobra. Misle da je korisna, samo treba bolje upravljati njome! Istovremeno, želim naglasiti da je ova rasprava više od jedne aktualnopolitičke rasprave u Europskoj uniji. Ako ćemo raspravljati ozbiljno, ne smijemo zaboraviti da je ovakva politika pokrenuta ranije. Nije započela sada, iako je tek odnedavno postala vidljiva. Volio bih vas podsjetiti kako je uz veliku potporu europske ljevice, Kofi Annan još 2004. godine u ime UN-a, održao govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, u kojem je razglabao o tome kakva bi trebala biti migrantska politika Europske unije. Dakle, došao je iz UN-a i sve lijepo izrekao, iznio ozbiljne „argumente“. A oni su bili „većeg standarda“ nego što možemo čuti i od mađarskih socijalista. Annan je rekao: „Izazov proširene Europske unije u sljedećim desetljećima biti će rješavanje pitanja migracije“. Izjavio je kako nema dvojbi u tome da je europskom društvu potrebna migracija. „Europljani sve duže žive i imaju sve manje djece,“ kaže Annan i nastavlja: „Bez migracije radna mjesta bi ostala nepopunjena, usluge bi zakazale, gospodarstvo bi opalo, a društvo stagniralo!“ Rekao je kako migracija ne bi sama po sebi riješila sve te probleme, ali bi predstavljala jedan veliki udio u pokušaju njihovog rješavanja. Annan je na kraju završio: „U 21. stoljeću migrantima je potrebna Europa, ali i Europi su potrebni migranti!“ To je današnji duhovni stav europske ljevice. To je jedan ozbiljni stav. Stav, koji je potkrijepljen ozbiljnim „argumentima“. Ovo je europsko rješenje, kako ga nazivaju socijalisti, zagovaratelji stava „pustimo ih u Uniju pa ih onda rasporedimo okolo“. Provedba ovog koncepta je program europske ljevice. Postoji samo jedan problem. Takvo rješenje ne odgovara nama Mađarima i mi ne želimo državu kakva bi europskoj ljevici trebala biti Europa! Mi ne želimo državu koja će raditi ono što joj je Kofi Annan predložio! I to je bit problema, dame i gospodo, predlažem da igramo otvorenih karata!

LOŠO: LJEVICA ZNA DA SU MIGRANTI NJIHOVO BIRAČKO TIJELO!

Orbanove riječi komentirao je admiral Lošo: – Važno je igrati otvorenih karata. Ljevica dobro zna da su migranti i njihovi budući potomci, danas sutra, njihovo biračko tijelo! Nalazimo se pred velikim ratom i Orban to razumije. To je davno postavljen projekt. Annan je karte otvorio 2004. godine, a cijeli projekt je osmišljen još 1991. Sve je krenulo s Pustinjskom olujom, a pravi temelji udareni su 2001. godine napadom na Afganistan. Nastavljeno je napadom na Irak, a Kofi Annan je u svom govoru 2004. godine najavio operacionalizaciju onoga što će se dogoditi desetljeće kasnije. Militantni liberali i ljevičari isprali su mozgove mnogim Europljanima. Sve zlo Europe je krenulo od Francuske revolucije. Još je tada krenulo uništavenje kršćanskog identiteta Europe. Iduće godine je 100 godina Oktobarske revolucije i 300 godina ujedinjenja masonske lože Engleske. Oni žele izazvati krizu da potuku još ono malo kršćanstva i kršćanskih vrednota što je ostalo u Europi. A Mađarska je srce katoličke i kršćanske Europe. Migranti žele u Njemačku, Austriju i Švedsku. Napadaju Njemačku, koja je središte Europe, a onda bi ih obvezujućim kvotama rasporedili po cijelom kontinentu.

LOŠO: – Tko nam to dolazi? Dolaze potpuno drukčiji ljudi. Liberalizam je napravio kod nas da nema više brakova, ima sve manje djece, genetskim inženjeringom neki muškarci su sve manje muškarci, a žene sve manje žene… Orban i politika koju vodi Mađarska je ono što su nekada bile Mađarska i Hrvatska zajedno – „antemurale christianitatis“, predziđe kršćanstva. To je danas zadaća Orbana, a nadam se da će i nova Vlada Hrvatske barem nešto od toga razumijevati, a neće trčati u Bruxelles po mišljenje.

Od ukupno 199 mjesta u mađarskom parlamentu Fides Viktora Orbana ima čak 132, Jobbik 24, a socijalisti 29. LMP ima 5 mjesta, dok je tu i 9 nezavsnih zastupnika. Orban je dvotrećinsku većinu osvojio i 2010. i 2014. godine, a nakon anti-migrantskog referenduma popularnost mu je još više porasla, jer po zadnjim anketama ima čak 47 posto glasova.

JANKOVICS: MAĐARE VRIJEĐA PISANJE INDEXA I JUTARNJEG LISTA!

Situaciju u Mađarskoj, ali i odijeke anti-migrantskog referenduma u Hrvatskoj, komentirao je u Bujici Robert Jankovics, izabrani saborski zastupnik mađarkse nacionalne manjine, koji se u emisiju javio iz Belog Manastira: –  I jako puno Mađara koji žive izvan Mađarske glasovalo je na referendumu. Na tome nam je zahvalio i gospodin Orban. Glasovali smo protiv ugroze mađarske nacionalne sigurnosti. Viktor Orban će u budućnosti biti sve manje usamljen u zaštiti državnih nacionalnih interesa, jer će se politika Amerike i Europske unije morati mijenjati. U prosincu su predsjednički izbori u Austriji, u studenom u SAD-u, 2017. su parlamentarni i predsjednički izbori u Francuskoj, dolaze i izbori u Njemačkoj, pa ćemo vidjeti kako će na svim tim izborima proći oni koji zagovaraju ulazak migranata u Europu. Aktualne političke vladajuće garniture u svim tim zemljama protivnici su politike Viktora Orbana, no veliko je pitanje hoće li ostati na svojim pozicijama i dalje, s obzirom da je raspoloženje njihovih građana slično raspoloženju mađarskog naroda. Mislim da će svi ti čelnici europskih država koji su protiv Orbana, uskoro biti prošlost! Ja se u emisiju javljam iz Belog Manastira i mi smo imali prilike vidjeti kako to izgleda kada vam u jednoj noći u grad dođe 15.000 migranata. Pa ljudi od straha nisu izlazili iz svojih kuća, a iza migranata je ostao kaos. Milanovićeva vlada potpuno je nespremno dočekala migrante, a da smo imali mađarsko rješenje, problema uopće ne bi niti bilo.

Jankovics je u javljanju u Bujici napao i neke medije te njihovo ksenofobno anti-mađarsko pisanje. Spomenuo je Index koji Josip Radeljak naziva „Imbex“ i Jutarnji list: – Index je donio naslov „Orban popušio“, Jutarnji kaže „Sramotni poraz Viktora Orbana“, a tri milijuna i četristo tisuća Mađara ga je podržalo! To je najuvjerljivija potpora koju je u povijesti Mađarske dobio neki političar. Volio bih da i u Hrvatskoj postoji takvo jedinstvo oko bilo koje teme. To što je Orban dobio u Mađarskoj, bilo bi kao da u Hrvatskoj  za nešto glasuje na referendumu 2 milijuna ljudi. Medijski naslovi koji su se pojavili nakon referenduma, ne dobrinose boljitku hrvatskog društva i demonstriraju jedan izrazito anti-mađarski stav pojedinih urednika.

JANKOVICS: GRAĐANE JE STRAH! MIGRANTI NAROČITO NE POŠTUJU ŽENE, SILUJU IH I SMATRAJU MANJE VRIJEDNIMA!

Jankovics  je dao svoj potpis mandataru Plenkoviću, ali očekuje da se po mišljenje o migrantima neće ići u Bruxelles: – Vjerujem da će nova vlast predvođena premijerom Plenkovićem uvažiti mišljenje većine građana. A nas je strah. Dovoljna je bila jedna dramatična noć u Belom Manastiru da shvatimo s kime imamo posla. Naročito je problematičan njihov odnos prema ženama. On je neuskladiv s europskim vrijednostima. Žene tretiraju kao ljudski rod nižeg ranga. To, uostalom, mogu potvrditi i žene u Koelnu koje su bile grupno silovane. Nešto slično dogodilo se i nedvno u Subotici. Ja se zaista nadam da će buduća hrvatska politika, koju i ja podržavam u iduće četiri godine, biti usklađena sa stvarnim stanjem stvari, što je jako bitno, posebno za jednu malu zemlju kao što je Hrvatska.

Admiral Domazet Lošo nadovezao se na riječi Roberta Jankovicsa: – Svi trebamo imati povjerenje u budući hrvatsku Vladu. No, neće se promijeniti nikakva politika, ako se odmah, u prvih mjesec dana u Hrvatskom saboru ne iskristalizira i odredi koji su to naši nacionalni interesi i prioriteti u godinama koje dolaze. Europske države čekuju izbori i u mnogima od njih dogodit će se velike promjene, što daje nadu da bi se Europa mogla osvijestiti. Militantni liberalilzam i ljevica su toliko isprali mozgove europskom čovjeku da on više ne zna što je. To s migrantima je sotonski projekt. Već sam rekao; cilj je razrušiti kršćanski identitet Europe. U tome sudjeluju ljevičari i anacionalni elementi, netko namjerno, a većina njih ipak to ne razumije i živi u zabludi multikulturalizma koji negira baš svaku kulturu. Sjedište Unije u Bruxellesu je kao Kula babilonska. Europom vlada „nadvlada“ i ona određuje suverenim državama kako će se ponašati. Bogatstvo europskih nacija je bogatsvo cijeloga svijeta i zato trebamo biti protiv federalizacije Europe i zalagati se za Europu nacija. Neki anglo-saksonski krugovi žele Europu gurnuti u treći veliki sukob, a to se vidi po geo-strateškim pokazateljima, koji su slični onima pred Prvi svjetski rat.

 CIJELU EMISIJU S DOMAZETOM LOŠOM, POGLEDAJTE OVDJE:

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Izvadak iz nove knjiga Višnje Starešine: “Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda”

Objavljeno

na

Objavio

Donosimo izvatke nove knjige Višnje Starešine “Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda” koje je objavio Jutarnji list.

Svrgnutog predsjednika Srbije i zaštitno lice velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića je nova vlada srpskog premijera Zorana Đinđića na Vidovdan 2001. godine isporučila u Haag. Ali optužnica za Hrvatsku i BiH nije bilo, iako je prošlo već gotovo šest godina od okončanja rata u Hrvatskoj i BiH. Postojala je tek optužnica za zločine na Kosovu iz 1999. godine, koju je usred rata podnijela Louise Arbour. Glavni operativac tužiteljstva, njezin zamjenik Graham Blewitt i njegov krug u tužiteljstvu opstruirali su cijelo vrijeme istragu protiv Miloševića za zločine u Hrvatskoj i BiH. O tome glasnogovornica glavne tužiteljice Carle Del Ponte, Florence Hartmann, u svojoj knjizi “Mir i kazna” piše:

– Carli Del Ponte je trebalo više mjeseci da procijeni koliki je nemar njezina zamjenika, unatoč upozorenjima Louise Arbour pri predaji dužnosti. Kad je Milošević u listopadu 2000. godine pao, ona otkriva da se njezine upute iz prethodne godine nisu slijedile. Dodatna istraga protiv Miloševića još je na mrtvoj točki. Blewitt se opire i navodi iste razloge: ‘Nema ni vremena niti osoblja, na tome ćemo raditi poslije, ako Milošević jednoga dana bude izručen’. Između Carle Del Ponte i australskog tima u jednom trenutku dolazi do svađe. Milošević je u centru spora.

Početkom 2001. tužiteljica poziva Grahama Blewitta i voditelja Odjela za istrage Johna Ralstona, australskog policajca vrlo skromnih sposobnosti, kojega je Blewitt postavio na to odgovorno mjesto. Želi vidjeti dokaze koji su dosad skupljeni o dijelu istrage koji se odnosi na Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Graham Blewitt joj je tada pokazao red registratora postavljenih na policu. Dvadesetak registratora u kojima su, bez reda, nabacane informacije koje upućuju na upletenost snaga iz Srbije u zločine počinjene na drugoj strani granice. Smještene u jednom kutu nikada nisu bile analizirane… Do tada formalno nije otvorena nikakva istraga protiv Miloševića ni bilo kojeg drugog dužnosnika iz Beograda.” (F. Hartmann, “Mir i kazna”, 2007., str. 59‒60.).

Nabacane informacije

Slično o tome piše i sama Carla Del Ponte u svojoj autobiografiji:

– Moj tadašnji zamjenik Graham Blewitt i šef istražiteljskog tima John Ralston nisu smatrali Miloševićev slučaj prioritetom, čak ni nakon mojih naputaka iz jeseni 1999.” (C. Del Ponte, “Gospođa tužiteljica”,2008., str. 98.)

– Deset od sedamnaest odgovornih mjesta u istražnom odjelu tužiteljstva zauzimaju građani triju zemalja: Australije, Novog Zelanda i Velike Britanije. Mnogi među njima su Australci, koje u njihovom munjevitom usponu ohrabruje sunarodnjak, zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt, koji je u Haagu od 1994. godine” (F. Hartmann, “Mir i kazna”, 2007., str. 47.).

Florence Hartmann podsjeća na to da je istog sadržaja bila i pritužba američkog tužitelja Clinta Williamsona u travnju 2001. godine, nakon koje je on ubrzo napustio tužiteljstvo. Williamson je bio osobito angažiran na istrazi srpskih zločina u Vukovaru i u Dubrovniku.

Zahtjevi Carle Del Ponte

No unatoč protivljenju svog zamjenika, Carla Del Ponte i dalje je inzistirala na tome da se Miloševića optuži i za zločine počinjene u Hrvatskoj i u BiH. Zahtjeve je ponovila na sastanku s istražiteljima i tužiteljima koji su radili na slučaju Milošević. Nedugo prije, vodstvo istražiteljskog tima br. 4, koji se bavio istragama srpskih zločina u Hrvatskoj, preuzeo je agent CIA-e John Cencich. U svojoj knjizi “The Devil’s Garden”, piše kako je izgledao taj presudni sastanak u uredu glavne tužiteljice na kojem se odlučivalo o podizanju optužnice protiv Miloševića za zločine u Hrvatskoj.

– Sudjelovao sam na sastanku s glavnom tužiteljicom, Carlom Del Ponte. Postavila je nekoliko poentiranih pitanja koja su se ticala optužnice protiv Slobodana Miloševića, odnosno njezinog nepostojanja za zločine počinjene u Hrvatskoj. Izvijestio sam je kratko, kako prije nego što sam ja preuzeo tim br. 4, nije bilo apsolutno nikakvog istražiteljskog napora u tom smjeru. Ipak, imao sam i plan:

‘Gospođo tužiteljice, ako mi date rok do 1. listopada, osobno ću vam isporučiti optužnicu.’

‘A ako to ne učinite?’

‘Onda ću podnijeti ostavku.’

‘Dogovoreno’, rekla je kimnuvši glavom uz nešto što se možda moglo protumačiti kao izvjestan osmijeh.

Graham Blewitt, zamjenik tužiteljice, okrenuo se prema meni prošaptavši sa svojim tipičnim australskim naglaskom: ‘To je vrlo hrabar potez, John.’” (J. Cencich, “The Devil’s Garden”, 2013. godine, str. 146).

Prema Cencichu, njegov je istražiteljski tim u prikupljanju dokaza imao svu potporu CIA-e, ali i obavještajnih agencija drugih država. Iz njegove je knjige vidljivo da je važan dio istrage posvetio i KOS-u te da je dvojicu insajderskih svjedoka – suradnika KOS-a Slobodana Lazarevića i oficira KOS-a Mustafu Čandića – smatrao vrlo važnima za rasvjetljavanje uloga i odgovornosti u zločinima. U sklopu svoje istrage susreo se u Beogradu u sigurnoj kući i s generalom Aleksandrom Vasiljevićem. I, dan prije isteka obećanog roka, 30. rujna 2001. godine, Cencichev je istražiteljski tim u uredu glavne tužiteljice prezentirao nacrt optužnice protiv Slobodana Miloševića za zločine u Hrvatskoj. Tužiteljica ga je u cijelosti prihvatila, a sud potvrdio optužnicu.

Udruženi zločinački pothvat

Bilo je to prvi put da je Haški sud primijenio koncept udruženog zločinačkog pothvata. Osim optuženog Slobodana Miloševića kao pripadnici udruženog zločinačkog pothvata imenovani su: Borisav Jović, Branko Kostić, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Milan Babić, Milan Martić, Goran Hadžić, Jovica Stanišić, Franko Šimatović Frenki, Tomislav Simović, Vojislav Šešelj, Momir Bulatović, Aleksandar Vasiljević, Radovan Stojičić Badža, Željko Ražnatović Arkan i drugi znani te neznani počinitelji. U udruženom zločinačkom pothvatu bili su svi koje je realno trebalo optužiti: politički vrh krnje SFRJ, vrh JNA, sigurnosno-policijski sektor Srbije i vođe srpskih paravojski i politički vođe srpskih pobunjenika u Hrvatskoj.

KOS i Ovčara

U optužnici protiv Miloševića za zločine u Hrvatskoj general Aleksandar Vasiljević izrijekom je imenovan kao jedan od sudionika udruženoga zločinačkog pothvata. U točki 13. piše da je general Vasiljević “na dužnosti šefa Uprave bezbednosti JNA do 8. svibnja 1992. godine, osobito vojne kontraobavještajne službe (KOS), sudjelovao u aktivnostima usmjerenim ka raspirivanju mržnje, straha i nasilja, koje su u značajnoj mjeri pridonijele ostvarenju ukupnih ciljeva zajedničkog zločinačkog pothvata”.

Za Vasiljevića je slijedila vrlo neugodna optužba: “Agenti KOS-a upravljali su političkim vođama lokalnih Srba, policije i vojnih snaga uključujući i snage Teritorijalne obrane i dobrovoljce iz Srbije i podupirali ih”. Kada bi kojim slučajem svi članovi udruženoga zločinačkog pothvata bili zajedno izvedeni na optuženičku klupu, vidjelo bi se da je velik broj tih ratnih i političkih lokalnih vođa (Martić, Hadžić, Arkan…) bio u suradničkom odnosu s KOS-om.

U toj su optužnici za Vasiljevića vrlo neugodne bile i optužbe za zločine u srpskim logorima za hrvatske ratne zarobljenike i civile u Srbiji (Stajićevo, Begejci, Zrenjanin, Srijemska Mitrovica), Crnoj Gori (Morinje, Kumbor), BiH (Bileća) i na okupiranim područjima Hrvatske (Knin, Dalj, Lovas, Erdut). Osobito su za njega bile neugodne optužbe koje su se odnosile na vukovarsku bolnicu jer su na svim točkama odlučivanja o sudbini ranjenika i ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice, koji su pogubljeni na Ovčari, bili njegovi oficiri KOS-a. A i on je osobno bio noć uoči evakuacije bolnice u njihovu zapovjedništvu u Negoslavcima, u vrijeme kada se dogovaralo razvrstavanje i evakuacija.

Optužnica protiv Miloševića za Bosnu i Hercegovinu za Vasiljevića je bila manje opasna jer je formalno bio smijenjen s dužnosti na samom početku rata u BiH, iako je bio iznimno angažiran u njegovoj pripremi.

Vasiljevićeva mreža

Izvući se iz takve omče za Srbiju je bio pravi pothvat. Da bi uklonila odgovornost od vrha SFRJ, JNA i Srbije, bilo je važno da u sljedećim haškim optužnicama i sudskim procesima razbije kontinuitet rata za veliku Srbiju u Hrvatskoj i BiH te da se oni prikažu kao dva odvojena rata. Ta dva rata trebalo je svesti na unutarnje građanske ratove i lokalne pobune, a u optužnici protiv Miloševića već su bili kvalificirani kao međunarodni oružani sukobi. Posebno je važno bilo da se u oba zločinačka pothvata – i u onome za Hrvatsku i u onome za BiH – njihovi članovi nikad ne dovedu zajedno na optuženičku klupu.

Najambiciozniji je cilj službenog Beograda bio da se haške optužnice za zločine u Hrvatskoj i BiH, ako je moguće, zaustave na Slobodanu Miloševiću i srpskim paravojskama u BiH. Te kasne jeseni 2001. godine, kada su protiv Miloševića podnesene optužnice za Hrvatsku i BiH, ovi su srpski ciljevi djelovali gotovo neostvarivo. No Aleksandar Vasiljević i službeni Beograd nisu se predavali lako.

Nova srpska vlast više se nije ponašala kao ona Miloševićeva koja uopće nije puštala glavne haške tužitelje, Richarda Goldstonea i Louise Arbour, a ni bilo kojeg drugog dužnosnika Haškog suda da stupe na tlo Srbije. Nova je komunikacija s tužiteljstvom bila bitno drukčija od one u proljeće 2000. godine, kada je savezni ministar pravosuđa SR Jugoslavije iz Šešeljeve kvote, Petar Jojić, naslovio službeni dopis glavnoj tužiteljici s: “Kurvi Del Ponte, samoproglašenoj tužiteljici Zločinačkog suda u Haagu” (Carla Del Ponte, “Gospođa tužiteljica”, str. 67.).

Nove srpske vlasti sada su primale glavnu tužiteljicu, među ostalim i kako bi joj objasnili zašto ne mogu izručiti optuženike. Pa tako Carla Del Ponte u svojoj autobiografiji (“Gospođa tužiteljica”, str. 158‒159.) navodi kako joj je novi ministar pravosuđa Sava Marković objašnjavao zašto ne može izručiti optuženike za slučaj vukovarska bolnica:

– … da je Veselin Šljivančanin, bivši major JNA, koji je sudjelovao u smaknućima ranjenika i ostalih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice, obznanio da se neće živ predati; da je Mile Mrkšić, bivši pukovnik JNA koji je također upleten u smaknuća u Vukovaru bolestan, da je bivši kapetan jugoslavenske vojske Miroslav Radić, također umiješan u pogubljenja u Vukovaru, oženjen sutkinjom suda u Beogradu… (Carla Del Ponte, “Gospođa tužiteljica”, str. 67.).

Milošević pred sudom

Nakon svih dotad odigranih političkih uloga, u Haagu je Miloševića čekala posljednja i jedina preostala uloga: pretvoriti vlastiti poraz u mitsku žrtvu za Srbiju. I on je bio spreman prihvatiti izazov… Suđenje je započelo u veljači 2002. godine. Kako su dokazi bili u Beogradu, a ni nove beogradske vlasti nisu bile spremne dati ih na raspolaganje Haškom sudu, otvorio se prostor za djelovanje generala Vasiljevića i njegove mreže, ugrađene i u nove srpske institucije, koja je zapravo kontrolirala dokaze i svjedoke važne za proces: od vojnih arhiva JNA i srpskih vojski koje su bile njezine sljednice do vlastite bogate kontraobavještajne dokumentacije.

Potreba tužiteljstva za dokazima, naklonost Grahama Blewitta, ali i površnost i bahatost tužiteljice Carle Del Ponte, kojoj su svjetla pozornice bila važnija od postupka u sudnici, učinili su Aleksandra Vasiljevića i njegovu mrežu privilegiranim suradnicima Haškog tužiteljstva u procesu protiv Slobodana Miloševića. To je bila najveća groteska ovog suđenja…

Jedan od prvih proaktivnih poteza Vasiljevića i srpske države bilo je uklanjanje odgovornosti za likvidaciju ranjenika i ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice te delegiranje odgovornosti paravojskama i lokalnim vlastima. U sklopu navodne nove spremnosti za suradnju i suočavanje sa zločinima koju je iskazivala nova vlast u Beogradu, organizirano je suđenje za počinitelje zločina nad ranjenicima i ratnim zarobljenicima odvedenim iz vukovarske bolnice pred beogradskim sudom. Taj će postupak posve ukloniti odgovornost od JNA i KOS-a i prenijeti je na lokalnu srpsku vlast i paravojne postrojbe.

Potom je trebalo ishoditi da Haški sud preuzme beogradski model ako se i kada se jednog dana ipak bude sudilo Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću. Nadležnost, upravljanje i potpunu kontrolu nad srpskim teritorijalcima i paravojnim postrojbama trebalo je adresirati srpskoj državnoj “bezbednosti” i maknuti je od KOS-a. A odgovornost će SDB-a Srbije, kada bude suđenja, ionako zbog nedostatka službenih nadležnosti SDB-a Srbije i zbog teritorijalnog diskontinuiteta biti teško dokazati. Osobito ako se nikada ne nađu ključni sudionici zločinačkog pothvata na istoj optuženičkoj klupi.

Glavna se tužiteljica uglavnom prilagodila srpskim molbama, zahtjevima i uvjetima. General Vasiljević postao je vrijedni suradnik Haškog tužiteljstva. Potom se kao svjedok tužitelja našao i oči u oči s optuženim Slobodanom Miloševićem u sudnici Haškog suda. Tužitelj Geoffrey Nice nije skrivao ponos što je mogao dovesti u sudnicu tako važnog svjedoka, čovjeka koji toliko mnogo zna o zbivanjima na području bivše Jugoslavije.

Iako je u trenutku kada je i osobno sjeo na stolicu za svjedoke, kao svjedok tužitelja, general Vasiljević bio imenovani pripadnik zločinačkog pothvata s iste optužnice, kojeg je dio tužiteljstva želio optužiti s Miloševićem, tijekom cijelog je svjedočenja bio pošteđen bilo kojeg neugodnog pitanja. Čak su benevolentno prešli i preko onoga klasika KOS-ove propagande: da JNA nije granatirala Dubrovnik, već su Dubrovčani krivotvorili rat paljenjem automobilskih guma.

Važne su se promjene dogodile i izvan sudnice. Mjesec dana prije nego što je Aleksandar Vasiljević došao svjedočiti pred Haški sud kao svjedok tužitelja, Haško je tužiteljstvo podnijelo novu, proširenu optužnicu protiv Milana Martića, jednog od vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj. Među imenovanim sudionicima zločinačkog pothvata više se nije nalazilo ime generala Vasiljevića. Uz to, rat u Hrvatskoj u toj novoj, proširenoj optužnici više nije bio kvalificiran kao međunarodni oružani sukob, već tek kao – oružani sukob. Što se može prevesti i kao građanski rat.

No svim kompromisima unatoč, nakon četiri godine suđenja, koje je Milošević nastojao pretvoriti u svoj politički šou, bilo je vrlo vjerojatno da će biti osuđen ne samo za zločine na Kosovu, već i u Hrvatskoj te BiH. A to je bilo ono što je službeni Beograd nastojao izbjeći pod svaku cijenu. Kako se bližio trenutak presude, rasla je nervoza, presudu su nastojali unaprijed diskreditirati.

Milošević je pronađen mrtav u subotu 11. ožujka 2006. godine, u svojoj pritvorskoj ćeliji. Njegovom iznenadnom smrću zaustavljena je još jedna vrlo važna presuda koja je mogla potencijalno biti neugodna za Srbiju.

Vukovarska travestija

Slučaj Vukovar imao je potencijal krunskog slučaja za sankcioniranje odgovornih za ratne zločine na najvišim razinama JNA, bivše SFRJ i Srbije. Tromjesečna opsada i topničko razaranje grada do temelja, u uvjetima potpunog nerazmjera u snazi JNA i Hrvatske vojske u nastajanju, bila je osnova za optužnicu protiv cijelog vrha JNA i krnjeg Predsjedništva SFRJ.

Zločini nad ratnim zarobljenicima, od likvidacije ranjenika, pacijenata i ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice na Ovčari, likvidacije ranjenika i pacijenata iz medicinskog stacionara Borovo-Commerce, preko ciljanih likvidacija u sabirnim centrima poput Veleprometa do tortura i likvidacija u zatočeničkim logorima u Srbiji – bili su osnova za optužnicu protiv cijele hijerarhije Kontraobavještajne službe JNA, protiv zapovjednika srpske teritorijalne obrane i srpskih paravojnih jedinica koji su imali ulogu provoditelja plana i počinitelja zločina, do samog Slobodana Miloševića i šefova srpske državne “bezbednosti” i policije, čiju je kaznenu odgovornost bilo najlakše dokazati upravo na zatočeničkim logorima u Srbiji.

No golemu potencijalu unatoč ili upravo zbog njega, slučaj Vukovar postao je najveća travestija i najveće moralno posrnuće Haškog suda. Više razloga i više aktera zaslužno je za takav rezultat.

Prvo, glavna tužiteljica Carla Del Ponte nije bila istinski zainteresirana optužiti vrh bivše JNA, a kamoli pripadnike njegova KOS-a… Ne treba zaboraviti da je presudnu ulogu u imenovanju Carle Del Ponte glavnom tužiteljicom Haškog suda u Vijeću sigurnosti UN-a imala Rusija… Ali u to vrijeme, između 2000. i 2004. godine, kada su bile podnesene najvažnije optužnice, ni zapadne države, članice Vijeća sigurnosti, baš nisu gorjele od želje da se zapovjedni vrh JNA i krnje Predsjedništvo SFRJ izvedu pred Haški sud.

Još je jedan razlog zbog kojeg glavnoj tužiteljici nije uopće padalo na pamet optužiti vrh JNA, a osobito vrh KOS-a: oni su postali najvažniji suradnici tužiteljstva u procesu protiv Slobodana Miloševića, uključujući i generala Aleksandra Vasiljevića.

To se najbolje može vidjeti upravo u slučaju Vukovar.

Beogradski proces

Nakon uvodnog skretanja slučaja Vukovar u sklopu suđenja Slobodanu Miloševiću sljedeća važna epizoda odigrana je u Beogradu… U Haagu je predmet vođen pod nazivom “Vukovarska bolnica”. Pred beogradskim je sudom predmet dobio naziv – “Ovčara”. Beogradski predmet “Ovčara” bio je koncipiran tako da završi na jami i u jami.

Ključna je značajka beogradskog suđenja bila da su bivši oficiri KOS-a, oni koji su upravljali sustavom likvidacija u Vukovaru: general Aleksandar Vasiljević, umirovljeni pukovnik Bogdan Vujić, potpukovnik Miodrag Panić, kapetani Ljubiša Vukašinović i Borčo Karanfilov kao svjedoci tužitelja, “pakirali” odgovornost Kontraobavještajne službe JNA za planiranje i organizaciju likvidacija pripadnicima teritorijalne obrane i četničkih jedinica, koji su, uz to, velikim dijelom bili njihovi agenti-suradnici.

Haško se suđenje pokazalo kao repriza beogradskog. Tužiteljstvo je vrlo benevolentno puštalo oficire KOS-a da im pričaju priču o tome kako su JNA i njezini “bezbednjaci” bili nemoćni pred četnicima i teritorijalcima i kako su svi oni zajedno primali zapovijedi od svojeg agenta -suradnika Gorana Hadžića…

Prvostupanjska je presuda bila potpuna pobjeda Aleksandra Vasiljevića. Suci raspravnog vijeća pod predsjedanjem australskog suca Kevina Parkera prihvatili su sve teze Kontraobavještajne službe JNA. Presudili su kako u likvidaciji ranjenika i ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice nije bilo elemenata udruženog zločinačkog pothvata. Prihvatili su svjedočenje pukovnika KOS-a Bogdana Vujića kako je on bio samo prestrašeni i ugroženi promatrač u sabirnom logoru Veleprometu, koji je izvijestio majora Šljivančanina da u Veleprometu ima zlostavljanja zatočenika. Suci su zaključili da je nakon takve spoznaje major Šljivančanin poslao ljude iz bolnice na Ovčaru kako bi ih – spasio.

Oslobađajuća presuda (Radiću) i niska kazna (Šljivančaninu) bile su samo logične posljedice takve presude.

Rekonstrukcija

Iako je Haški sud u postupku “Vukovarska bolnica” zapečatio KOS-ove laži i konstrukcije kao sudsku istinu, u sudskim je spisima, kako haškim, tako i beogradskim, ostalo sasvim dovoljno dokaza, a i dovoljno živih svjedoka, da se može pouzdano rekonstruirati kako se zapravo odvijala likvidacija ranjenika i ratnih zarobljenika na Ovčari.

Namjera o likvidaciji dijela muškaraca iz vukovarske bolnice, pripremljenih za evakuaciju, vjerojatno je utvrđena ranije. No plan likvidacije posve je sigurno operacionaliziran u noći između 19. i 20. studenoga, u krugu beogradskog vrha i terenskog zapovjedništva KOS-a u Negoslavcima. Tu su podijeljene uloge, dogovoren prijevoz, preciziran popis ljudi iz bolnice koji će biti kriomice izvedeni iz bolnice prije početka evakuacije dogovorene Sporazumom o evakuaciji bolnice i odvedeni u posebnim autobusima u smrt.

Kako su imali i popis za evakuaciju i bolničke knjige, imali su cijelu bolnicu na dlanu… S obzirom na to da je cijeli vrh KOS-a na čelu s generalom Vasiljevićem te noći bio u Negoslavcima, logično je pretpostaviti da je glavna zapovijed za likvidaciju bila njegova. Izbor ljudi za likvidaciju vjerojatno je, u skladu s njegovom kontraobavještajnom specijalizacijom, prepušten kapetanu Mladenu Karanu, koji se cijelo vrijeme bavio “neprijateljem”, a mogao mu je savjetom pomoći stariji stručnjak za neprijatelje, pukovnik Bogdan Vujić.

Kapetan Miroslav Radić je, kako je vidljivo i iz svjedočenja pred Haškim sudom, bio vezan uz srpske teritorijalce i vjerojatno bio glavna spona oficira KOS-a i njihovih suradnika u srpskoj Teritorijalnoj obrani i četničkim jedinicama. Organizacija posebnog transporta za one koji su razvrstani za smrt povjerena je Šljivančaninovu pomoćniku, kapetanu KOS-a Ljubiši Vukašinoviću, koji je za tu svrhu nabavio iz Srbije pet civilnih i jedan vojni autobus, za oko 260 izabranih. Organizacija neposredne likvidacije, sudeći prema mjestima kretanja i javno poznatim zadaćama u predmetnom razdoblju (kasarna JNA, hangar, stratište), vjerojatno je povjerena kapetanu KOS-a Borču Karanfilovu, koordinacija na terenu majoru Veselinu Šljivančaninu. A operaciju je nadzirao Mrkšićev zamjenik za obavještajne poslove, tzv. organ bezbednosti 1. gardijske brigade, potpukovnik Miodrag Panić, najviši aktivni oficir KOS-a na terenu.

Srebrenički genocid

KOS-ov stroj za likvidaciju prepoznat je i osuđen na Haškom sudu u suđenjima za srpski pokolj Muslimana/Bošnjaka u Srebrenici. Bio je to isti model ubijanja koji je primijenjen na ranjenicima i ratnim zarobljenicima iz vukovarske bolnice, samo u mnogo većim, genocidnim razmjerima.

VRS 11. srpnja 1995. godine zauzima Srebrenicu. Muslimansko stanovništvo u Srebrenici bilo je posve neorganizirano i iznenađeno. Srebreničko zapovjedništvo ABiH još je prije završne ofenzive srpskih snaga napustilo grad. Na njegovu je čelu bila još jedna kontroverzna ličnost – Naser Orić, koji je prije rata bio vojni i policijski specijalac u Beogradu, pripadnik jedinice koja je osiguravala i samog Slobodana Miloševića.

Muslimansko stanovništvo iz Srebrenice spontano je bježalo prema obližnjim Potočarima, u kojima je bila baza UNPROFOR-a s nizozemskim bataljunom plavih kaciga. Ondje se do navečer 11. srpnja okupilo oko 20.000 muslimanskih izbjeglica: žena, djece, muškaraca svih uzrasta. Dan kasnije, ujutro 12. srpnja, zapovjednik nizozemskog bataljuna UNPROFOR-a – pukovnik Karremans – kapitulirao je pred generalom Ratkom Mladićem, koji mu je argumentima sile objasnio da muškarci između 16 i 60 godina moraju proći ispitivanje zbog sudjelovanja u ratnim zločinima.

Kako je posvjedočio šef sigurnosti Zvorničke brigade Drago Nikolić u vlastitoj obrani pred Haškim sudom, njemu je nadređeni šef “bezbjednosti” Drinskoga korpusa potpukovnik Vujadin Popović rekao da “svi balije moraju biti ubijeni”. Istog dana “bezbednjaci” Ljubiša Beara, Vujadin Popović i Drago Nikolić održavaju niz sastanaka s lokalnim srpskim vlastima u okolnim naseljima kako bi osigurali privremeni smještaj za zarobljenike iz UNPROFOR-ove baze Potočari, ali i one koji su zarobljeni u kolonama u pokušaju bijega. U Bratuncu 13. i 14. srpnja šef sigurnosti Glavnog štaba VRS-a pukovnik Ljubiša Beara održava niz sastanaka na kojima dogovara cjelokupnu organizaciju egzekucije i pokapanja zarobljenih Muslimana/Bošnjaka. Pukovnik Beara upravlja cijelom operacijom ubijanja.

Sljedećeg dana, 14. srpnja, autobusi sa zarobljenicima krenuli su iz Bratunca prema općini Zvornik. Najmanje deset autobusa punih zarobljenika stiglo je u osnovnu školu u Grbavcima. Ondje je i “bezbednjak” Zvorničke brigade Drago Nikolić. Došao je i “bezbednjak” Drinskoga korpusa Vujadin Popović i “bezbednjak” Glavnog štaba Ljubiša Beara. U jednom trenutku do škole je svratio i glavni zapovjednik VRS-a general Ratko Mladić. Za egzekuciju su već pripremljene dvije lokacije na polju Orahovcu.

Poslijepodne su malim vojnim TAM-ovim kamionima počeli odvoziti zarobljenike iz škole u Grabovcima prema Orahovcu. Za kamionima je na Orahovac otišao i “bezbednjak” Zvorničke brigade Drago Nikolić. Ubijali su ih s leđa, automatskim oružjem, a potom bi one preživjele jedan vojnik “ovjerio” iz pištolja.

Jezivi prizor

Zaštićeni svjedok tužitelja na suđenju u predmetu Popović i ostali – PW-101, kombijem je razvozio hranu i sokove vojnicima koji su sudjelovali u operaciji likvidacije ratnih zarobljenika na području općine Zvornik. Na Orahovcu je vidio prizor, koji će ga, kako je rekao, pratiti cijeli život i koji je sledio hašku sudnicu:

– Iz te hrpe, iz te mase mrtvih tijela koja više uopće nije podsjećala na ljude, bila je to samo gomila od komada mesa, odjednom se pojavilo ljudsko biće. Kažem ljudsko biće, a bio je to zapravo dječačić od kojih pet-šest godina. To je nevjerojatno. Nevjerojatno. Izranja ljudsko biće, izlazi i kreće prema stazi, prema stazi na kojoj stoje muškarci s automatskim oružjem i rade svoj posao… U tom trenutku oni spuštaju oružje, svi do jednoga i stoje kao skamenjeni. Pred njima je stajalo dijete. Bilo bi strašno da je to bio starac od 70-80 godina, ali to je bilo samo slatko, nedužno dijete. Dječak je bio prekriven mrljama krvi i komadićima crijeva drugih ljudi. Kako se pojavio iz one gomile ubijenih zazvao je ‘babu’. Tako oni nazivaju oca. Dozivao je: ‘Babo, gdje si?’ (Prvostupanjska presuda, Popović i ostali, čl. 487‒488.).

Prema svjedočenju PW-101, egzekuciji je u to vrijeme prisustvovao šef sigurnosti Zvorničke brigade Drago Nikolić, u čijoj je pratnji bio jedan “potpukovnik ili pukovnik”. Bio je “visok, s brkovima, zgodan muškarac, dobro građen, u oficirskoj uniformi, s činom i pištoljem”. Kad je dječak počeo dozivati “babu”, a vojnici iz streljačkog voda spustili oružje, (pot)pukovnik im je naredio: “Riješite ga”. Vojnici su i dalje stajali skamenjeni spuštenog oružja. Nitko nije želio pucati. “I ti imaš pištolj, zašto ga ti ne riješiš? Ubij ga ti, mi to ne možemo”, rekao je netko iz streljačkog voda tom “potpukovniku ili pukovniku”. (Pot)pukovnik je tada naredio da dječaka odvezu natrag i vrate na egzekuciju s drugom grupom. (Predmet Srebrenica, Popović i ostali, T, p 7580.).

Iznenadni alibi

Svjedok PW-101 odvezao je dječaka razmišljajući gdje da ga skloni. Zaključio je da će biti najsigurniji ako ga odveze u bolnicu u Zvorniku, u kojoj će biti upisan kao pacijent. Tako je i učinio. Pred sudom je utvrđeno da je dječak upisan i spašen kao pacijent zvorničke bolnice. Također je utvrđeno da je “potpukovnik ili pukovnik”, koji je tražio da ubiju dječaka, bio Vujadin Popović, “bezbednjak” Drinskoga korpusa.

Presuda koja je prvi put utvrdila ključnu koordinacijsku i organizacijsku ulogu “bezbednjaka” VRS-a – Ljubiše Beare, Vujadina Popovića i Drage Nikolića – u operaciji likvidacija ratnih zarobljenika u Srebrenici donesena je u lipnju 2010. godine. Glavni “bezbednjak” Glavnog štaba VRS Ljubiša Beara i “bezbednjak” Drinskog korpusa Vujadin Popović osuđeni su za zločin genocida na doživotnu kaznu zatvora, a Drago Nikolić, zbog suradnje sa sudom, osuđen je za pomaganje u genocidu na 35 godina zatvora.

Nekoliko mjeseci kasnije, “bezbednjaku” zapovjedne zone Jug u Vukovaru Veselinu Šljivančaninu je u izvanrednoj reviziji pravomoćne presude kazna smanjena na deset godina zatvora, što je značilo puštanje iz pritvora za nekoliko mjeseci. Kazna mu je smanjena jer je sud poklonio vjeru “dokazu” da Šljivančanin nije znao kako će ranjenici iz bolnice biti na Ovčari prepušteni srpskim teritorijalcima. Taj iznenadni alibi dao mu je Miodrag Panić, bivši “bezbednjak” Prve motorizirane gardijske brigade JNA, koja je srušila Vukovar i provela evakuaciju.

Po srebreničkom i realnom modelu odgovornosti Miodrag Panić je trebao na optužnici za Vukovarsku bolnicu biti jedno mjesto ispred Šljivančanina. Prevedeno na srebrenički slučaj to bi izgledalo kao da je “bezbednjak” Drinskog korpusa i glavni upravitelj stroja za ubijanje u Srebrenici Vujadin Popović, sa slobode, nikada dotaknut bilo kakvom optužbom, dao alibi “bezbednjaku” Zvorničke brigade Dragi Nikoliću rekavši – bio je dobar dečko, on to nikada ne bi uradio. I da je sud u to povjerovao. To je bila haška pravda.

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

Osječko-baranjska županija biti će vrhunska turistička destinacija 365 dana u godini

Objavljeno

na

Objavio

Pod predsjedanjem župana Ivana Anušića danas (22. studenoga 2017. godine) održana je 11. sjednica Turističkog vijeća Osječko-baranjske županije, a na dnevnom redu bio je Prijedlog Plana i programa rada s financijskim planom ove Turističke zajednice za 2018. godinu. Predsjednik Turističkog ureda TZ OBŽ Antonio Sobol naglasio je kako je Turistička zajednica u 2017. godini provodila niz aktivnosti sukladno Planu i programu rada. Organizirane su i podržane brojne manifestacije, studijska putovanja domaćih i stranih novinara i turoperatora, nastupi na sajmovima i prezentacijama u zemlji i inozemstvu, EU projekt Wine tour te druge aktivnosti.

– Razvoj kontinentalnog turizma je strateško opredjeljenje županijske uprave. Između ostalih aktivnosti, u tom cilju osnivamo i Upravni odjel za turizam koji će svojom savjetodavnom, organizacijskom i koordinacijskom ulogom potaknuti snažniji razvoj turizma na našem području te osigurati turističku ponudu tijekom cijele godine. Osječko-baranjska županija je druga županija po proizvodnji vina u Hrvatskoj, imamo četiri vinogorja, vinare koji su puno uložili u tehnologiju, nove ugostiteljske i smještajne kapacitete, nove sadržaje i ponudu, no većina tih aktivnosti je rezultat inicijative entuzijasta koji su se upustili u tu djelatnost, a ne osmišljenog i sustavnog stvaranja turističke destinacije.

Zbog bogate prirodne i kulturne baštine, gasto i enološke ponude, lovnog, ribolovnog i drugih kapaciteta naša županija ima iznimnu mogućnost da izraste u vrhunsku turističku destinaciju. Uz sinergiju županije, turističkih ureda i zajednica, pružatelja turističkih usluga i agencija te resornih ministarstava i ustanova, kao i uz korištenje vlastitih, nacionalnih te osobito europskih fondova u tomu možemo uspjeti već u narednom srednjoročnom razdoblju – kaže župan Ivan Anušić te najavljuje mjere kojima će Županija poticati turističku djelatnost. Vjeruje da će se manifestacija Dani hrvatskog turizma 2018. godine održati upravo na području Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija, što će biti dodatna potvrda i poticaj razvoju turizma.

Članovi Turističke zajednice posebno naglašavaju uspjehe u 2017. godini, osobito nagrade Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore kojima je Grad Osijek proglašen za najuspješniju turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske, a Turističke zajednice Baranje, Bilja i Draža za najbolju ruralnu destinaciju na kontinentu, dok je Richard Apel iz OPG „Tri mudraca“ iz Karanca najbolji domaćin turističkog OPG-a.

Turistička zajednica OBŽ u 2018. godini planira veće prihode od boravišne pristojbe za 14,29 %, i to osobito zbog kontinuiranog povećanja turističkih sadržaja te bolje naplate boravišne pristojbe. Povećanje prihoda očekuje se i zbog apliciranja projekata na fondove Europske unije.

Prema sadašnjoj projekciji prihodi su planirani u ukupnom iznosu od 2.730.000,00 kuna. Uz administrativne troškove, rashodi će se rasporediti na organizaciju manifestacija kao što su 10. Dani vina i turizma, Sajam SALORI, Večer vina i umjetnosti te Zlatna penkala, odnosno za potpore manifestacijama kao Đakovački bušari, Baranjski bećarac, Aljmaška ribarska noć, Moto susreti u Osijeku, Osječko ljeto kulture, Grahijada u Baranji, Miholjačko sijelo, Ljeto valpovačko, Pannonian Folk Festival, Kiparska kolonija Ernestinovo, Olimpijada starih športova u Brođancima, Wine & Bike Tour Erdut, Dani slavonske šume u Našicama, Belišćanska zlatna jesen, Ribarski dani u Kopačevu, Tour of Croatia…

Turistička zajednica će poticati aktivnosti i sudjelovati u programima zaštite okoliša, akciji „Volim Hrvatsku“ i Projektu Hrvatska 365, brinuti o postavljanju smeđe signalizacije, pripremi suvenira i promotivnih materijala, organizirati studijska putovanja, prezentacije, sudjelovati na manifestacijama kao Dani vina otoka Krka u Vrbniku, a osobito poticati i pomagati razvoj turizma na područjima koja nisu turistički razvijena.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari