Connect with us

Pregled

Admiral Hranj: Američka donacija vozila HV-u velik doprinos oružanim snagama

Objavljeno

on

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj izjavio je u ponedjeljak da američka donacija vozila HV-u predstavlja velik doprinos sposobnosti oružanih snaga, kopnene vojske i specijalnih snaga te da se najveći dio vozila nalazi u postrojbama.

Najveći dio vozila nalazi se u postrojbama – u bojni Vukovi, Specijalnim snagama, vojnoj policiji i Zapovjedništvu za potporu, izjavio je Hranj za Dnevnik TV Nova nakon što su se pojavili napisi u medijima da vozila iz američke donacije Hrvatskoj propadaju u Remontnom zavodu.

Načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zahvalio je SAD-u na donaciji te ocijenio kako vozila predstavljaju velik doprinos sposobnosti oružanih snaga, kopnene vojske i specijalnih snaga. Dio tih vozila ići će s našim kontingentom u operaciju KAFOR na Kosovu, istaknuo je.
Dio vozila, nakon što su primljena po viđenju, nalaze se u Remontnom zavodu i u različitim su fazama pripreme za uporabu, odnosno nalaze se na remontu, rekao je Hranj i dodao kako su vozila koja se nalaze u postrojbama potpuno ispravna i u redovitoj su uporabi.
Posebno je to važno, naglasio je, za specijalne snage i za bojnu Vukovi, jer su to temeljna vozila u obavljanju njihovih zadaća.

Istaknuo je čvrstu namjeru da se sva vozila osposobe i budu u uporabi u postrojbama Hrvatske vojske.

“Vozila su izuzetno dobra, kvalitetna i odgovaraju našim potrebama, a vozila ćemo osposobljavati u skladu s raspoloživim sredstvima i mogućnošću dobavljanja pričuvnih dijelova koji dolaze iz SAD-a te s raspoloživim vremenom i kapacitetima Remontnoga zavoda”, rekao je načelnik Glavnoga stožera.

“U ovoj godini planiramo osposobiti osam vozila iz kontingenta koji se nalazi u Remontnom zavodu”, najavio je Hranj i dodao kako su u početku uspjeli osposobljavati 40 pa 20 pa onda 10 vozila.

Sve je to, napomenuo je, ovisilo o potrebama i raspoloživim kapacitetima u Remontnom zavodu.
Izrazio je uvjerenost kako se u sljedećih dvije-tri podine za dvadesetak milijuna kuna može osposobiti preostali kontingent vozila.

“Vozilima je potreban remont motora i sustava jer su vozila bila u uporabi, a došla su nam u različitim stanjima ispravnosti”, rekao je Hranj i dodao kako im još treba ugraditi strojnice 12,7 i komunikacijske sustave, a po potrebi se mijenjaju i balistička stakla te ih treba i obojiti u naše boje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari