Pratite nas

Istaknuto

AFERA NASILNIK – Nikola Kajkić u Bujici: Cvitan namjerno Borisa Lalovca nije podvrgnuo kaznenom progonu!

Objavljeno

na

DORH je opstruirao postupak, trebali su tražiti skidanje saborskog imuniteta Lalovcu, no onda bi se sve saznalo – izjavio je Kajkić.

Postupak je još uvijek u fazi izvida. Da bi se išlo u kazneni progon Borisa Laloca, morali su donijeti rješenje o istrazi. Bez toga Lalovac nije mogao ići u pritvor. Moja je pretpostavka da su namjerno izbjegli tu fazu postupka! Lalovac ima saborski imunitet pa su trebali tražiti od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta. To bi onda sigurno došlo u javnost pa pretpostavljam da su zato opstruirali cijelu stvar – izjavio je sinoć u Bujici Z1 televizije Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH.

To što govorim su samo pretpostavke, no s obzirom da Zakon o DORH-u jasno propisuje što se radi u ovakvim slučajevima, preostaje jedino zaključiti da je došlo do opstrukcije! Zamislite da policajac dođe na očevid tek šest sati nakon što se dogodi zločin ili da Hitna pruža prvu pomoć tek nakon nekoliko sati… Kakvi bi to bili žurni postupci?! Nikakvi! Državno odvjetništvo nije se u slučaju Lalovac držalo protokola i nije žurno postupalo. Nisu postupali po člancima 67. i 68. Zakona o DORH-u, gdje su rokovi jasno propisani, zato pretpostavljam da je došlo do opstrukcije kaznenog progona Borisa Lalovca. Namjerno ga nisu podvrgnuli kaznenom progonu kako ga ne bi izložili javnoj osudi i postupku skidanja imuniteta – pojasnio je Kajkić.

OPSTRUKCIJA KAZNENOG PROGONA BORISA LALOVCA

Na upit kakvi su žurni rokovi u sličnim situacijama, Kajkić je objasnio: – Policija se rokova strogo pridržava. Što se tiče DORH-a, nitko ih ne može prisiliti da stvari rješavaju ad hoc. No, ipak, 72 sata je sasvim dovoljan rok za odgovarajuće žurno postupanje. To je u skladu s protokolom. Ovdje jest riječ o složenom predmetu, no za utvrđivanje neospornih činjenica nije trebalo tako puno vremena; radi se o počinitelju Borisu Lalovcu i oštećenoj osobi – njegovoj supruzi. Postoje audio zapisi, postoji medicinska dokumentacija da je ona ozljeđena, postoje fotografije iz kojih se vidi da je razbijao po stanu, postoje njezine fotografije s masnicama, neosporno je da su ispunjeni svi elementi iz čl. 179. Kaznenog zakona i po meni je tu trebalo doći do početka kaznenog progona Borisa Lalovca.

Na pitanje je li moguće da je Lalovca zaštitio Cvitan, u dogovoru s Orsatom Miljenićem, Kajkić je odgovorio: – Znamo da je Lalovac bio ministar u Milanovićevoj Vladi i logično je da je njegov prijatelj Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, bio u dobrim odnosima sa Glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, kojeg je izabrala SDP-ova većina. S obzirom na brojne afere koje su se u zadnje vrijeme pripisivale Cvitanu, moj je zaključak da je ovdje sigurno bilo opstrukcija u pokretanju kaznenog progona!

CVITAN UVRIJEDIO PRAVOBRANITELJICU I DR. MARKIĆ!

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan novinarima Bujice dao je ekskluzivnu izjavu o slučaju Lalovac. U skandaloznom razgovoru izjavio je da Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova “priča gluparije”. Isto je rekao i za dr. Željku Markić, predsjednicu Udruge “U ime obitelji”. Obje su ga prozvale za sporo djelovanje i kršenje protokola koji podrazumijevaju žurnu reakciju DORH-a u slučajevima obiteljskog nasilja. Evo kako je tekao razgovor novinara Bujice Tomislava Radnića i Dinka Cvitana:

Novinar: – Jeste li pogodovali Lalovcu u ovom slučaju?

Cvitan: – Ma što vam pada na pamet?! Dajte, molim vas!

Novinar: – Četiri mjeseca su prošla od prijave policije…

Cvitan: – Koja četiri mjeseca?! Policijsko izvješće je došlo 26.10. I od tada se izvode radnje koje se po zakonu moraju provesti…

Novinar: – A pravobraniteljica za ravnopravnost…

Cvitan: – Pravobraniteljica može pričati kao i gospođa Markić, gluparije kojekakve! Dajte molim vas!

Novinar: – Jeste jučer (u subotu) bili u DORH-u zbog tog slučaja?

Cvitan: – Ja sam u DORH-u svaki dan!

KAJKIĆ: TO JE GOVOR MRŽNJE, CVITAN SE MORA ISPRIČATI!

Nikola Kajkić je u emisiji komentirao skandaloznu uvredu Glavnog državnog odvjetnika na račun Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i dr. Željke Markić: – Ovo smatram govorom mržnje i osuđujem najoštrije! Riječ „gluparija“ uputiti pravobraniteljici koju je izabrao Hrvatski sabor ili gospođi Markić je nedopustivo, prije svega jer je riječ o ženama koje dobro rade svoj posao. To nije jezik kojim bi se trebao služiti Glavni državni odvjetnik. Međutim, mi smo već u više navrata svjedočili neprimjerenoj komunikaciji Dinka Cvitana. To je za svaku osudu i zaslužuje najmanje ispriku.

Komentirao je i činjenicu da je Dinko Cvitan bio u DORH-u u subotu, kada inače ne radi i odjednom proučavao slučaj Lalovac: – Ja ga ne pratim i ne znam je li bio u DORH-u u subotu. Pretpostavljam da se tamo može doći i neradnim danom, posebno ako mu je netko postavio upit o tom predmetu. No, ja moram prvo demantirati Dinka Cvitana. Postoji točno propisano postupanje policijskog službenika po Zakonu o kaznenom postupku. Sukladno člancima 206. i 207. ZKP-a policijski službenik je dužan nadležnog Državnog odvjetnika upoznati o postupanju policije. Državni odvjetnik nakon toga daje upute… Znači, spis o slučaju Lalovac možda jest fizički 26. 10. došao u DORH, ali budite sigurni da je u trenutku prijave postojala komunikacija između policijskog službenika i nadležnog Općinskog državnog odvjetnika o svim poduzetim radnjama policije. Možda Cvitan, s obzirom na hierarhiju i to da je on jako visoko, nije bio upoznat sa slučajem, no čisto sumnjam. Riječ je ipak o Lalovcu. Cvitan nema pravo skretati pozornost i prozivati policijsku službu.

SANDRA PETRŽ, ŽRVTVA NASILJA U BUJICI: LALOVCU JE MJESTO U ZATVORU!

U Bujici je uz Kajkića, gostovala i Sandra Petrž, bivša supruga nekad poznatog pjevača Danijela Popovića i žrtva obiteljskog nasilja: – U potpunosti podržavam Tončiku Anastasiu Lalovac. Ljude ne dijelim na SDP-ovce ili HDZ-ovce, ako se radi o zlostavljaču, on je zlostavljač. Zna se gdje mu je mjesto…

Na pitanje gdje je mjesto Borisu Lalovcu, Sandra Petrž je odgovorila: – Mjesto mu je u zatvoru! Znači, zatvor, novčana kazna i pomoć psihijatra. Ako je suprugu udario rukom, onda mu treba odrezati ruku, ako ju je šutirao nogom, onda mu treba odrezati nogu! I tako dalje… I jezik mu treba odrezati, ako ženu vrijeđa jezikom! Ja sam to sve preživjela i dobro znam kako je sada gospođi Lalovac.

U knjizi „Sandročka zlostavljana“, Sandra Petrž je opisala kako su je zlostavljali otac, susjed pedofil, majčin dečko i na kraju suprug – Danijel Popović, bivši poznati pjevač. „Moji zlostavljači su zaslužili samo redne brojeve, a nikako ne imena,“ progovorila je Sandra o Danijelu Popoviću: „Još uvijek vodim tu bitku. U braku smo bili 2001. godine, a prije toga dugo u vezi. Ja sam mu bila treća žena po redu… Zlostavljao me je na sve moguće načine. Fizički, psihički i materijalno. Tukao me je, vukao, vrijeđao… Sve pred djetetom. Da, dijete je bilo prisutno kada me je tukao! Još i sada vodim borbu s njim jer ne plaća redovito alimentaciju. To traje punih 10 godina. Već je dva puta osuđen na kaznu zatvora, onda plati u zadnji tren… Mene će vjerojatno prije zatvoriti nego njega, jer sam ga sada i treći puta kazneno prijavila. Na Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici upozorili su me da ne smijem javno govoriti o tome.

BIVŠA SUPRUGA DANIJELA POPOVIĆA: U SLUČAJU LALOVAC PREPOZNAJEM ISTI OBRAZAC ZLOSTAVLJANJA!

Sandra Petrž komentirala je snimku Borisa Lalovca i njegove supruge, objavljenu u Bujici: – Na snimci sam vidjela kako se Lalovac razgovara sa suprugom. Žena je uspjela u cijeloj snimci reći tek riječ-dvije. Ni jednu rečenicu nije uspjela završiti! Toliko o njemu… Na snimci sam prepoznala obrazac koji sam i sama doživjela.

U emisiji je bilo riječi i o dvostrukim kriterijima u radu DORH-a. Spominjali su se i drugi slučajevi zataškavanja, poput Afere Madison u kojoj je Zoran Milanović umjesto statusa osumnjičenika dobio status svjedoka i mogućnost promptnog zatvaranja slučaja prije izbora. Prozvan je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji je u nekoliko slučajeva, navodno, upao u mjere i to u aferi protuzakonitih zapošljavanja u HEP-u, aferi s fondovima i aferi saniranja smeća nakon poplava u Gunji. U jednoj policijskoj akciji kodno ime Ivana Vrdoljaka navodno je bilo „Jabuka“, no DORH ga nikada nije procesuirao.

CIJELU BUJICU OD PONEDJELJKA 16. SIJEČNJA 2017. U KOJOJ SU GOSTOVALI SANDRA PETRŽ I NIKOLA KAJKIĆ, NA TEMU AFERE NASILNIK I ODGOVORNOSTI DORH-a, POGLEDAJTE OVDJE:

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari