Afera Patria: Na redu je istraga u Hrvatskoj, DORH mora provjeriti optužbe o mitu za Mesića!

1
No nakon što su finski i austrijski istražitelji u mjesecima koji su slijedili raspetljali klupko velike afere, ni slovenski istražitelji nisu mogli više ignorirati ozbiljne optužbe. Kao što neće moći ni hrvatski. Dakle, nakon Austrije, Slovenije i Finske, na redu je hrvatsko pravosuđe.
Hrvatsko pravosuđe bit će prisiljeno do kraja istražiti sporni posao opremanja HV-a finskim oklopnjacima jer osumnjičeni šefovi Patrie terete se da su obećali ili dali mito bivšem hrvatskom predsjedniku

Nakon što su protagonisti velike korupcijske afere Patria osuđeni u Austriji i Sloveniji, danas će u Finskoj početi suđenje šestorici nekadašnjih šefova Patrije, finske kompanije za proizvodnju oružja, koji će odgovarati za davanje ili obećavanje potkupnina slovenskim dužnosnicima u poslu opremanja Slovenske vojske Patrijinim oklopnjacima, nakon čega će im suditi i za spornu prodaju oklopnjaka Hrvatskoj. 

Tužitelj u tom predmetu Jukka Rappe očekuje da će im nakon toga biti izrečena zajednička presuda i za slovenski i za hrvatski dio afere, ali ne prije proljeća sljedeće godine. Na optuženičku klupu okružnog suda u Hämeenlinnu, gdje je i sjedište Patrije, sjest će tako Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo, koji su sudjelovali u prodaji Patrijinih oklopnjaka Sloveniji i Hrvatskoj.

Slovenski akteri afere, među njima i bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je na okružnom sudu u Ljubljani osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja mita u toj aferi, pojavit će se pred finskim sudom kao svjedok, i to u listopadu. Svjedočit će i Ivan Črnkovič i Tone Krkovič, koji su u Ljubljani osuđeni na po 22 mjeseca zatvora.

Finsko suđenje za aferu Patrija predstavlja dodatan pritisak na hrvatsko pravosuđe da do kraja istraži sporni posao opremanja Hrvatske vojske finskim oklopnjacima, u kojem je Hrvatska kupila 84 oklopnjaka za 112 milijuna eura.Kao što je poznato, optuženici u Finskoj optuženi su da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću i bivšem direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću, što oni poriču.

U Sloveniji je istraga mutnog posla u kojem je Ljubljana 135 oklopnjaka platila 278 milijuna eura provedena tek nakon što je Interpolova depeša o sumnji u pranje novca više od godinu dana bila »zaboravljena« u policijskoj ladici u Ljubljani. U depeši je iz Beča zatražena provjera jedne bankovne doznake kojom je Patria u veljači 2007. svom austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu doznačila 3,6 milijuna eura, a Riedl je sljedeći dan dio te svote doznačio svom slovensko-austrijskom partneru Walteru Wolfu.

No nakon što su finski i austrijski istražitelji u mjesecima koji su slijedili raspetljali klupko velike afere, ni slovenski istražitelji nisu mogli više ignorirati ozbiljne optužbe. Kao što neće moći ni hrvatski. Dakle, nakon Austrije, Slovenije i Finske, na redu je hrvatsko pravosuđe.

Izvor: Novi list

facebook komentari

  • peppermintt

    sprem se meski spremi :)))
    neće ti se sve “zaboraviti ” kao ona lovuša iz dijaspore