Connect with us

Gospodarstvo

Afera teška 120 mlrd. dolara potresa švicarsku podružnicu britanske banke HSBC

Objavljeno

-

Velika afera potresa HSBC, švicarsku podružnicu britanske banke, koja je od 2005. do 2007. imala  više od 30.000 ‘crnih’ računa na kojima je bilo čak 120 mlrd. dolara.

Švicarska podružnica britanske banke HSBC pomogla je svojim bogatim klijentima izbjeći plaćanje poreza i ‘zamračiti’ milijune dolara izdajući im novac kojem nije moguće ući u trag, pokazuju dokumenti o tajnim računima koji su procurili u javnost- prenose svjetski mediji. Podaci do kojih su došli Guardian, Le Monde, BBC i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), otkrivaju kako je HSBC svojim klijentima omogućavao podizanje velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj.

Također, prodavali su im financijske sheme kojima su izbjegavali plaćanje europskih poreza i pomagali im u prikrivanju neprijavljenih “crnih” računa. Novinari navode da prisutnost nekih imena na popisu ne znači automatski da su počinili kazneno djelo. Među njima je i nekoliko građana BiH, ili osoba koje su povezane sa našom zemljom. Naime, kako se navodi ,sedam osoba iz BiH, ili koje vode podrijetlo iz naše zemlje, poslovalo je sa švicarskom podružnicom banke HSBC. Na tajnim bankovnim računima, 4,3 miliona pripada osobama iz BiH ili su na bilo koji način povezane sa našom zemljom. Pojedinačno, navodi se u izvještaju koji je uzdrmao svijet, najveća svota koja se povezuje sa jednom od sedam osoba je 3,8 milijuna. Na popisu je i 40 računa klijenata iz Hrvatske koji su povezani s dodatnih 77 bankovnih računa. Hrvati se nalaze na 128. mjestu (od ukupno 200) po količini sumnjivih računa. Hrvatski udio iznosi približno 33,2 milijuna dolara dok je 10,7 milijuna dolara najveća pojedinačna količina novca koja se povezuje s klijentom iz Hrvatske.  HSBC se suočava i s optužbama da su otvarali račune kriminalcima i korumpiranim poduzetnicima. Dokumenti pokazuju i postojanje privatnih računa slavnih iz svijeta sporta, glazbe, Hollywooda, politike, aristokracije i mnogih drugih. Bivši zaposlenik banke i ‘zviždač’ Hervé Falciani francuskim je vlastima dostaviopopis od 3000 ljudi koji su utajili porez u toj zemlji. Među njima su glumci John Malkovich i Gad Elmaleh, marokanski kralj Muhamed VI., jordanski kralj Abdulah II., pjevači Phil Collins i Tina Turner, vozači Fernando Alonso i Valentino Rossi, talijanski milijarder Flavio Briatore, dizajner Valentino, glumica Joan Collins, modelElle McPherson i mnogi drugi.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas