Connect with us

Pregled

Afera Uljanik: 11 odgovornih prijavljeni za milijardu i pol kuna štete

Objavljeno

-

Policija je nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, za koje sumnja da su s čak 26 kaznenih djela, na teret 3. maja i države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna.

U priopćenju Ravnateljstva policije se ne navodi o kojim je tvrtkama ili osobama riječ, ali ističu da je riječ o istrazi koja se nastavlja nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019.

Kako stoji u priopćenju, sada su provedena dva dodatna kriminalistička istraživanja – o postupku restrukturiranja te o obračunu troškova za ugovorene radove u 3. maju, a proveo ih je antikorupcijski odjel po naloga riječkog Županijskog državnog odvjetništva.

“Kriminalističkim istraživanjem restrukturiranja u 3. maju utvrđena je osnovana sumnja da je 11 odgovornih osoba iz trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci te korporativnog tijela koje koordinira nastup hrvatske brodogradnje na međunarodnom tržištu (52, 65, 73, 54, 53, 47, 45, 66, 67, 59 i 63), počinilo ukupno 26 kaznenih djela”.

Subvencijske prijevare, zlouporaba povjerenje i položaja

Riječ je o raznim oblicima zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, subvencijskih prijevara u smislu korištenja državne potpore velikih razmjera suprotno njihovoj namjeni te o zlouporabi položaja i ovlasti.

Sumnja se da su ta kaznena djela počinili prilikom organizacije, provođenja i naplate raznih oblika zaposlenika riječkog brodogradilišta i drugih društava iz grupe, angažiranja i plaćanja konzultanata za potrebe grupe, a na teret 3. maja, izvršenja po programu restrukturiranja obveznih dokapitalizacija i utroška sredstava dokapitalizacije, prilikom nabave, plaćanja i davanja na korištenje računalne opreme i licenci te implementacije informacijskog sustava grupe u riječko brodogradilište.

Također se sumnja da su kaznena djela počinili prilikom davanja pozajmica od strane 3. maja, kao korisnika državne potpore, društvima unutar grupe i potom, prilikom izuzimanja sredstava 3. maja i stvaranja depozita za osiguranje obveza grupe te ugovaranja i plaćanja izrade projektne i radioničke dokumentacije za gradnje, iako je prethodno većim dijelom ili u cijelosti izrađena i plaćena kroz paušalno mjesečno plaćanje takvih usluga od strane 3. maja.

U policiji navode da je tako brodogradilištu 3. maju, kao subjektu u restrukturiranju, nanesena materijalna šteta veća od 900 milijuna kuna. Državi , kao davateljici potpore za restrukturiranje, počinjena je šteta izravnim nenamjenskim trošenjem uplaćene potpore za restrukturiranje veća od 100 milijuna kuna.

Uz to, Republici Hrvatskoj je, kao nositeljici 60 posto ukupnih troškova restrukturiranja 3. maja, pričinjena šteta i lažnim prikazivanjem izvršenja vlastitog doprinosa Uljanik grupe, koji su trebali sudjelovali s 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja.

Policija sumnja i da su odgovorne osobe Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda zlouporabile svoj položaj i ovlasti jer po provedenom nadzoru Ministarstvu gospodarstva kao naručitelju nisu dostavili stručna mišljenja o sukladnosti troškova brodogradilišta podmirenih državnim potporama za restrukturiranje s troškovima koji su odobreni programom restrukturiranja. Osim toga osumnjičeni su i da su zlouporabili položaj kod praćenja izvršenja ugovornih obveza tvrtke u sastavu Uljanik grupe kao kupca dionica.

Ukupna šteta pričinjena kaznenim djelima veća je od 1,5 milijarde kuna, na teret 3. maja i Republike Hrvatske.

Drugo dodatno kriminalističko istraživanju povezano je s obračunom troškova za ugovorene radove. Iz policije, također ne navodeći o kojim je osobama ili tvrtkama riječ, ističu da su 73-godišnjak, u svojstvu predsjednika uprave 3. maja, 67-godišnjak kao direktor tvrtke iz Pule te 49-godišnji direktor druge pulske tvrtke počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da su, nakon što su u 3. maju za Uljanik potkraj 2014. izvedeni ugovoreni radovi na uređenju novogradnji, dogovorili da se za izvedene radove od strane 3. maja, Uljaniku ispostave računi samo u sumi koja je navedena u osnovnom ugovoru o završetku izgradnje, bez obračuna dodatnih sati rada i dodatno utrošenog materijala, iako je to, zbog povećanog obima posla, naknadno zaključenim dodatkom ugovora bilo ugovoreno.

Tako za jednu od gradnji nisu obračunati dodatno utrošeni sati rada i materijal, a za drugu gradnju dodatni sati rada i dodatni materijal u ukupnom iznosu od oko 14,5 milijuna kuna. Za tu je sumu oštećen 3. maj, a protupravnu imovinsku korist je stekao Uljanik.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja, sve osumnjičene osobe policija je kazneno prijavila mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Prva optužnica u slučaju Uljanik podignuta početkom ožujka

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je potkraj ožujka optužnicu u “slučaju Uljanik” – protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci trebalo je na sjednici u početku rujna odlučivati o osnovanosti te optužnice, ali to nije učinjeno jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa. Nekoliko je zahtjeva prihvaćeno, o žalbama na na odluku suda odlučit će Vrhovni sud, a sjednica optužnog vijeća bit će nastavljena kad odluka suda o izuzeću dijela dokaza postane pravomoćna.

Suđenje u “slučaju Uljanik” bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer Vrhovni sud nije prihvaćen prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu. Vrhovni sud ocijenio kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.

Prema toj optužnici, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossannda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 sada optuženih osoba. Istražni zatvor od 30 dana bio je određen za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari