Pratite nas

Iz Svijeta

Afganistanska vlada zabrinuta nacrtom sporazuma SAD-talibani

Objavljeno

na

Afganistanska vlada je u srijedu izrazila zabrinutosti planom sporazuma između Sjedinjenih Država i talibanskog pokreta i tražila je objašnjenja o opasnostima koje on donosi.

Američki specijalni izaslanik je ovog tjedna bio u Kabulu gdje je s afganistanskim dužnosnicima razgovarao o načelnom sporazumu, dogovaranom s talibanima.

On bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih postrojbi s afganistanskog teritorija, u zamjenu za jamstva talibana da će spriječiti da se u zemlji skrivaju ekstremističke skupine poput al-Qaede.

Ali brojni Afganci strahuju da Washington žrtvuje njihove interese u zamjenu za povlačenje kojim bi završio 18-godišnji sukob. Strahuju da će talibani ograničiti stečene građanske slobode i da će odbiti dijeliti vlast sa sadašnjom vladom.

Kabul je “zabrinut i tražimo objašnjenja o tom dokumentu kako bi precizno analizirali opasnosti i posljedice i izbjegli svaku opasnost koju bi mogao izazvati”, objasnio je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija.

To je prva službena reakcije Kabula na plan koji mu je u ponedjeljak obznanio glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad. Ghani i njegova vlada ne sudjeluju u pregovorima između Sjedinjenih Država i talibana, koji afganistanskog predsjednika smatraju nelegitimnim.

Sediqqi je objasnio da je njegova vlada zabrinuta planom sporazuma, koji su dan ranije predstavili bivši američki dužnosnici, a sadašnji pregovarači s talibanima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Samit EU-a završen bez dogovora o proračunu

Objavljeno

na

Objavio

EPA

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.

Ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika.

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon što je napokon pripremljen novi prijedlog s malim preinakama ranijeg prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici EU-a su se ponovno okupili, ali su se brzo razišli bez dogovora, prenosi  Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sljedbenica IS-a priznala planiranje napada na londonsku katedralu

Objavljeno

na

Objavio

Safija Amira Shaikh, 36-godišnjakinja koja se zaklela na odanost Islamskoj državi, u petak je priznala sudjelovanje u zavjeri da se izvrši bombaški napad na poznatu londonsku katedralu St. Paul i obližnji hotel.

Ona je priznala krivicu na londonskom Središnjem kaznenom sudu, a presuda za “pripremanje terorističkih akcija” i raspačavanje terorističkih publikacija bit će izrečena 11. svibnja.

Shaikh, rođena kao Michelle Ramsden koja je prešla na islam 2007., uhićena je nakon što je o postavljanju eksploziva razgovarala s dvoje tajnih agenata ubačenih u redove islamskih ekstremista.

Kako je objavila policija, ona je “istražila metode i osmislila plan kako izvršiti teroristički napad (…) te je doputovala u London i odsjela u hotelu u blizini katedrale kako bi napravila izvide”.

Na sudu je kazala da je oduvijek željela učiniti nešto spektakularno (…) “a ubiti samo jednog kafira – nevjernika, za mene nije dovoljno”.

Prema vlastitim riječima, kao metu je željela crkvu ili nešto drugo od “povijesne važnosti” i to na Božić ili Uskrs kako bi “ubila što više ljudi”.

Sudac je obrani naložio da, ukoliko to žele, psihijatrijsko vještačenje moraju podnijeti najkasnije do 3. travnja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari