Connect with us

Gospodarstvo

Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatske

Objavljeno

on

Fitch Ratings danas je podignuo kreditni rejting Hrvatske.

Agencija Fitch podigla je večeras kreditni rejting Hrvatske iz špekulativnog, s ocjenom BB+, na investicijski rejting BBB-, s pozitivnim izgledima, prenosi Jutarnji list.

Prethodno je Agencija Moody’s potvrdila špekulativni rejting Hrvatske ‘Ba2’ te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Moody’s-ova procjena uslijedila je nakon što je Standard & Poor’s krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, ‘BBB-/A+’, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Da će se povećanje rejtinga i dogoditi, sugerirala je i činjenica da postojeći rejting ima pozitivne izglede što je inače znak skorog povećanja ocjene. Ipak, ministar financija Zdravko Marić nije u četvrtak htio komentirati eventualno popravljanje rejtinga niti otkriti svoja očekivanja, već je najavio da će sve prokomentirati nakon objave Fitchova izvještaja.

Podizanje rejtinga kod Fitcha zacementiralo bi bolju poziciju Hrvatske na tržištima novca na kojima smo godinama plaćali ogromne kamate, što je utjecalo i na proračun, ali i na konkurentnost hrvatske ekonomije pa nas je tako još dublje zakopalo u krizu.

Naime, Ministarstvo financija priprema još jedno izdanje euroobveznice od oko 1,25 milijardi eura, pa bi podizanje rejtinga bio dobar termin za puštanje tog papira na tržište

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari