Connect with us

Gospodarstvo

Agencija Fitch zadržala dosadašnji kreditni rejting Hrvatske

Objavljeno

on

Agencija Fitch zadržala je dosadašnji kreditni rejting Hrvatske, no važnije od toga jest da je povećala izglede s negativnih na stabilne.

To je prvi pozitivni pomak koji je ta agencija objavila vezano uz naš rejting još od 2003. godine.

Mislim da vodimo dobru politiku i da nam ovakve ocjene, dakle ove dvije od tri ključne svjetske rejting agencije, idu u prilog. To je potvrda svemu onome što sada radimo i što ćemo nastaviti intenzivno u godinama koje su pred nama, komentrao je ocjenu Fitcha premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, povećanje izgleda Fitch je objasnio smanjenjem proračunskog deficita u prošloj godini na procijenjenih 1,8% BDP-a, popuštanjem političkih rizika nakon formiranja nove koalicijske vlade te ubrzanjem gospodarskog rasta u prošloj godini na procijenjenih 2,8%.

Fitch je druga rejtinška agencija koja je u posljednjih mjesec i pol poboljšala izglede za hrvatski rejting – Standard&Poor’s to je učinio u prosincu.

Sve tri vodeće agencije – Fitch, Standard&Poor’s i Moodys i dalje drže hrvatski kreditni rejting dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody’s prognozira negativne izglede.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari