Connect with us

BiH

Agencije provjeravaju jesu li se u vojarni kod Mostara obučavale vehabije

Objavljeno

-

U bosanskohercegovačkim medijima pojavila se informacija da su državljani drugih zemalja, koje se dovode u vezu s vehabijskim pokretom, vježbali gađanje u vojarni u sjevernom dijelu Mostara. U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine pokrenuta je istraga u koju su se uključile sigurnosne službe te zemlje.

Fotografija mladih djevojaka na vojnom poligonu za gađanje, snimljena je slučajno. Poligon u to vrijeme nije bio u uporabi.

– Stražar koji tog dana nije trebao biti na smjeni, a očigledno je se radilo o nekoj shemi da se obučavaju ti ljudi kada nema pripadnika, uvjetno rečeno, drugih nacionalnosti, drugih naroda, je napravio fotografiju i tada je zapravo pokrenuta cijela istraga, ispričao je Zoran Krešić, novinar i analitičar.

Činjenica, da je netko neovlašten ulazio u vojni objekt, sama po sebi zabrinjava. To je narušavanje sigurnosti sustava obrane, tvrde analitičari.

Oni su na strelište koje se nalazi u okviru vojarne dolazili uz odobrenje ministarstva obrane BiH koje je dozvolu za korištenje strelišta izdalo Streljačkome klubu Velež iz Mostara.

– Došlo je do kršenja sigurnosnih procedura kada je u pitanju ulazak civilnih osoba na vojnu lokaciju. Cijeli slučaj se ispituje od strane zajedničkog stožera Oružanih snaga i Ministarstvo obrane, a isto tako s obzirom da se radi o civilnim osobama u istragu se uključila i agencija za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine, izjavio je Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH.

Galić pojašnjava kako je ministarstvo nedavno poništilo raniju odluku o privremenom ustupanju na korištenju strelišta na ovoj vojnoj lokaciji Streljačkom klubu Velež, što “znači da im se zabranjuje ulazak na lokaciju”.

– Mi još čekamo izvještaje SIPA-e i OSA-e. Sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije, povodom medijske informacije da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe, rekao je Galić za medije u Mostaru.

Prema riječima ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, nema informacija da je riječ o organiziranim skupinama.

– Ono što mi imamo s terena, obaveštajno-sigurnosne agencije i druge agencije govore o tome da takvih informacija o organiziranim pokretima u BiH nema. Oni su pod punim nadzorom. Ima li negdje netko tko bi se s time identificirao, sigurno ima takvih na svim stranama koje se mogu povezivati s različitim pokretima, rekao je Konaković.

SIPA u potrazi za identitetom osoba koje su koristile strelište

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu, potvrdili su kako njihovi djelatnici rade na ovom slučaju.

Policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu su identificirali određene osobe, utvrdili činjenično stanje i napravili izvještaj o podzetim mjerama i radnjama. To je dostavljeno tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost i postupanje, navode iz agencije.

Tužiteljstvo BiH nije potvrdilo niti demantiralo da vodi istragu o ovome incidentu navodeći da “prati sve pojave i događaje u medijima i javnosti, koje mogu biti zanimljive s aspekta prikupljanja dokaza i informacija o potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti”.

– Prema informacijama koje ja imam, obuke su se događale od kolovoza prošle godine do veljače ove godine i tu nisu dolazili samo državljani BiH nego su dolazili državljani Francuske, dvojnog državljanstva Danske i BiH, rekao je novinar Krešić.

Čudna praksa u mostarskoj vojarni otkrivena je slučajno. Sigurnosne službe BiH su alarmirane, a događaj je već sada izazvao, veliku pozornost medija. Iz Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su kako vode istragu kako bi se utvrdio identitet osoba koje su koristile ovo strelište. HRT/Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas