Pratite nas

Kolumne

Agresija na Predsjednicu

Objavljeno

na

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prošlog je petka i na području Grada Zagreba obilježen kako priliči. Uz nazočnost državnog i gradskog vrha, dostojno čovjeka su pokopani posmrtni ostatci 294 žrtve poratnog komunističkog terora, od toga preko 20% maloljetnika, dobrim dijelom još djece. Napokon su žrtve, čiji su suvremenici još živi, tretirane kao ljudi, a ne tek kao arheološke iskopine, što je slučaj s većinom dosad pronađenih posmrtnih ostataka iz tog ne tako davnog vremena. Moglo se očekivati kako ovaj događaj ne će svi dočekati s dužnim pijetetom, ponajprije ne simpatizeri komunističkog totalitarizma, oni koji sve što posjeduju, a malo čega im manjka, i sve što jesu, a jesu dobro razmješteni na ključnim društvenim pozicijama, duguju upravo njemu. Stoga i ne čudi što je u središnjim tiskovinama događaj zadobio skroman prostor, ali i što je najdojmljivija rečenica iz govora predsjednice Grabar Kitarović u većini izvještaja izostavljena. To predstavlja ujedno i svojevrsno priznanje kako je Predsjednica nedvosmisleno pogodila bit ustvrdivši kako se komunizam u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete.

Udar na zvezdaše u korist petokrakaša

Međutim, krugovi koje taj zaključak žulja nisu se zadovoljili samo njegovim prešućivanjem. Njima neugodan događaj nisu iščekivali prekriženih ruku, nego su ga preventivnim djelovanjem nastojali zagušiti i potisnuti iz prvih minuta televizijskih vijesti. I, kako to obično bude, uspjeli su! Pokop žrtava komunizma zasjenjen je napadom na pripadnike srpske etničke zajednice koji se dogodio dva dana ranije u kasnim večernjim satima. Incident je to nesumnjivo idealnog profila, jer, em su prevladavajući mediji jače senzibilizirani na patnje lokalnih Srba nego na one bolesne male djece, em destabilizira vladajuću koaliciju. Navodno su Srbi u okolici Knina napadnuti zato što su gledali utakmicu Crvene Zvezde. Ako je tako, prvo što upada u oči je kako to sigurno nije bila prva utakmica Crvene Zvezde koju su gledali, pa dosad nikom ništa. Stoga bi bilo posve nerazborito motivaciju za taj nesvakidašnji napad tražiti zanemarujući tajming. Kako iskustvo uči kad su takva djela posrijedi, vrijeme počinjenja u najmanju je ruku jednako bitno kao i sâm sadržaj. Otprilike istovremeno, na dvije geografski bliske lokacije zbila su se dva po naravi posve različita događaja, s dvije namjene – prvo, kako bi se stekao dojam masovnosti (da nije riječ samo o izoliranom incidentu), i drugo, kako bi se stvorila opća zbrka i ispreplitanjem događaja prikrila očigledna razlika među njima. Naime, u slučaju napada u Đevrskama radilo se o ponovljenom verbalnom sukobu i prijetnjama alkoholiziranih osoba koje nisu bile maskirane i pritom nije bilo fizičkog napada. Taj slučaj je brzo formalno riješen, jedino se ne zna, i nije još vrijeme da se javno obznani, je li počinitelje netko potaknuo da baš na taj dan ponove izgred iz srpnja ili je tek riječ o pukoj podudarnosti.

Drugi slučaj, onaj u Uzdolju bliže Kninu, potpuno je drukčijeg tipa – napadači su bili maskirani, a uz verbalno maltretiranje, fizički su ozlijedili goste u kafiću. Napad je bio očito pomno planiran i organiziran budući su napadači automobile parkirali podalje kako ih se ne bi otkrilo po registraciji. Ma štogod mislili o napadnutom vlasniku kafića, bio on delija, zvezdaš, kriminalac, velikosrpski ekstremist, čuvar u zloglasnom kninskom zatvoru, vrijedi se zapitati je li doista došlo vrijeme da treba objašnjavati kako nije u redu da ga se maltretira na njegovom posjedu pred ženom i djecom. Očito treba, jer neki spremno prihvaćaju neumoljivu logiku srpskog patrijarha Pavla i današnjeg mu nasljednika Ireneja da se zlodjelo u sadašnjosti može opravdati osvetom za neki zločin u nikad dovoljno dalekoj prošlosti. A gdje li se samo u međuvremenu zagubila poruka kardinala Kuharića i ondašnjeg šibenskog biskupa Ivasa kako se takvo što ne smije činiti ni nakon kratkog vremenskog odmaka, kad su rane još svježe? Opravdavanje ovog očito insceniranog čina protiv hrvatske države posebno žalosti jer se time počinitelje štiti i implicira da su “naši”. Možda i jesu po krvi naši, ali sigurno nisu djelovali u službi hrvatskih interesa, nego nekih drugih, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje.

Već viđeno

Kako je modus operandi počinitelja napada u Uzdolju već otprije dobro poznat, to daje za pravo Predsjednici što se još nije izjasnila o ovome činu, unatoč medijskom pritisku i unaprijed serviranom kontekstu. A da je slučaj ocijenjen zanimljivim i s gledišta nacionalne sigurnosti, potvrđuje to što je predsjednik Vlade Plenković, uz ministra unutarnjih poslova, na rješavanju aktivirao i čelnika obavještajne zajednice. Naime, pojedinci prepoznatljivi po istom rukopisu, ovih dana u medijima etiketirani kao “zakrabuljeni šovinisti”, donedavno to još nisu bili. Primjerice, nakon zakrabuljenog divljanja u Milanu (na utakmici Italija – Hrvatska) za potrebe Josipovićeve predizborne kampanje, tadašnji predsjednik i medijski kartel upregnut u isušivanje nogometne močvare skoro su ih beatificirali. Maskirani izgrednici su izveli i napad u St. Etienneu (susret Hrvatska – Češka), nakon kojeg su sluge iste političke agenture, saborski huligani upirali prstom u “huligane u ložama”, opravdavajući tako neposredne počinitelje (zanimljivo je i kako su neki od tih vandala, s kojima su se nemaskirani hrvatski navijači tada na tribinama fizički obračunali, bili iz Šibenika). A pojedinci iz splitskog podzemlja povezani s tamošnjom navijačkom supkulturom nedavno su pokušali potaknuti nerede na beogradskim tribinama, ali se nisu dobro proveli. Pošteno prebijeni, ostavši samo u gaćama, neki su zaglavili i u zatvoru. Jesu li tamo i vrbovani? Ili su vrbovani već ovdje? U svakom slučaju, ne može se poreći kako je u ovom segmentu razvijena plodonosna prekogranična suradnja.

Ipak, djelo koje je ponajviše proslavilo neo-orjunašku kriminalnu školu zacijelo je znamenita “poljudska svastika”. Ne zna se, doduše, jesu li i tad počinitelji bili maskirani, ponajprije zato što su kamere bile maskirane. No, očito je kako se radilo o svojevrsnoj posveti paktu Molotov-Ribbentrop – nacističkom performansu na korist u demokraciju prokrijumčarenih postkomunističkih struktura, združenih u prljavoj raboti rušenja hrvatskog nogometa.

Pupovac prijeti Hrvatima, a Vučić Srbima

Očekivano, dežurni tužibabe Hrvatske su napade na Srbe u predvečerje jedinog dana u godini kad se smije i službeno štogod zucnuti protiv komunizma dočekali kao ozebli sunce. Nisu časa časili medijski ih i politički iskoristiti. Naglašavanjem kako su među gostima u napadnutom kafiću bili francuski i američki državljani htjelo se sugerirati kako je riječ o turistima, mada je očito da se radi o ljudima porijeklom iz tog kraja razasutim diljem svijeta. Naime, u tako zabačene krajeve osim njih zalaze eventualno još samo vukovi radi parenja, čemu takve sredine zahvaljuju naširoko korištenu živopisnu kovanicu. U svemu ipak ohrabruje kako se Srbi u Hrvatskoj, i nakon što su mučki napadnuti, ne osjećaju toliko ugroženima da bi se ustručavali govoriti srpski u izjavama za hrvatske medije. Svejedno, njihov lider Milorad Pupovac, koji se u obraćanju hrvatskoj javnosti sve upadljivije koristi srpskim jezikom, iskoristio je prigodu otići najdalje dosad – predviđajući Republici Hrvatskoj sudbinu NDH praktično je neuvijeno zaprijetio Hrvatima novim pogromom (reprizom Križnog puta), i to baš na dan sjećanja na žrtve zločinačkog režima kojeg ne propušta niti jednu prigodu častiti i slaviti. Čini se kako Pupovac u bjesomučnoj potrazi za uzrocima međunacionalne netrpeljivosti u Hrvatskoj, barem ako je suditi prema njegovu ne baš njegovanom, poprilično oronulom i naglo ostarjelom licu, već odavno nije svrnuo pogled na za to izrazito obećavajuću lokaciju  – u zrcalo! Ovako je u tom nalaženju jednako uspješan kao u kazivanju onoga što mu je na vrh jezika, u čemu, doduše, ima i olakotnu okolnost. Naime, račvasti jezici imaju više od jednog vrha pa se između njih nije tako lako odlučiti.

I dok Pupovac prijeti Hrvatima “do istrage vaše ili naše”, Aleksandar Vučić prijeti Srbima u Hrvatskoj. Opet će im pomoći, kaže, ne obazirući se na to što dok im on pomaže, Srbi obično zapomažu. A ni u Srbiji im nema neke veće vajde od njegove pomoći, čim u sve zamjetnijem broju idu trbuhom za kruhom u tu užasnu ustašku tvorevinu služiti tek za nijansu manje grozne kune.

Zašto je Zoki čistokrvni drug, a Bero to ipak nije

Začudo, baš na dan zastrašivanja Srba u šibenskom zaleđu, jutro uoči napada (a tajming je u politici gotovo sve), oglasio se Aleksandar Vučić. Odnekud, valjda iz dubine duše, osjetio je potrebu iznijeti u javnost detalje neformalnog dogovora s predsjednicom Grabar Kitarović za vrijeme susreta u veljači 2018. godine. Od nje je, reče, zatražio da ne koristi više toliko njemu osobno iritantan izraz “velikosrpska agresija”, dok je ona njega zauzvrat zamolila da se angažira na pronalaženju nestalih osoba. Ta izjava sigurno nije dana kako bi ojačala Predsjedničinu vjerodostojnost.

Vučićevu bombu su odmah prokomentirali šef SDP-a i kandidat s karakterom. Nesretnik Bernardić je usplahireno kolutajući očima, kao da nešto traži ili na nešto posebno pazi, uspio kritizirati Predsjednicu, a da izbjegne izreći riječ “velikosrpska”. Procijedio je tek da se dogodila agresija, bez nezgodnih popratnih atributa i, naravno, u pasivu, bez još nezgodnijeg subjekta. Inače, šef SDP-a ima jedan ogroman problem za vođu Partije pa vjerojatno zato i nije tako jednodušno prihvaćen. Kako je završio fiziku, egzaktnu znanost, ima velikih problema s laganjem. Teško mu je slagati, a da se to ne primijeti. Štoviše, čim nešto muti, vidi se iz aviona,… ovaj, rada očiju. A s takvom je falingom plivati u Partiji otprilike jednako teško kao raditi u spasilačkoj službi, a ne znati plivati. No, možda za njega još ima nade. Ako se fizičar Tesla onako preporodio ostavivši se poroka kartanja, kad bi se Bernardić riješio svog poroka (Partije), tko zna gdje bi mu bio kraj. Ovako se ne zna ni gdje mu je početak.

S druge strane, Zoran Milanović, u klasičnom smislu zacijelo ne inteligentniji čovjek od fizičara Bernardića, ne bere Berine brige. Taj slaže a da ni ne trepne. Napokon, kako bi drukčije priskrbio laskavu titulu najpoznatijeg krivotvoritelja povijesti među političarima? A najpoznatiji je ne zato što bi to radio uspješno, nego zato što je u falsificiranju često uhvaćen. Od benignog slučaja finskog građanskog rata do nimalo bezazlene tvrdnje kako su Hrvati prvi patentirali holokaust, da bi nacisti potom samo preuzeli taj izvorno hrvatski koncept. Ni sad nije izdržao Vučićevo nabacivanje na volej iskoristiti kako bi ponudio osebujno tumačenje izraza “velikosrpska agresija”. A na ruku mu je išlo i to što je u trenutku dok je davao izjavu prepad u okolici Knina već bio javno obznanjen. Naime, izraz velikosrpska agresija, poučava Milanović, je uveden upravo zato kako bi se beogradska čaršija koja je zamislila i provela agresiju razlikovala od običnih ljudi, malih Srba, koji niti su luk jeli niti su ga mirisali, a koje danas huligani tuku po Hrvatskoj. Ma da,… samo nekim je Hrvatima ipak još ostalo u sjećanju kako goloruki Srbi bacaju na tenkove cvijeće samo da ih spriječe u pohodu na bratski hrvatski narod. Kako u ono vrijeme još nije bilo lasera, srpski je narod nepokolebljivo dizao tri prsta u zrak kako bi zaslijepio vozače grdosija u oklopno-mehaniziranoj povorci. Konačno, očajničkim povicima “Srbija, Srbija” nevini su Srbi pokušali odvratiti ih od suludog pohoda na Hrvatsku kumeći ih da ostanu u Srbiji. Ali čaršija nije odustajala… i prisilila ih da u nacionalnu memoriju trajno pohrane poslovicu – tko na Hrvate tenkom nasrće, traktorom se vraća!

Komunističko-fašistička agresija

Kad već Vučić i Milanović tako slabo razumiju izraz “velikosrpska agresija”, možda bi im ipak donekle trebalo izaći ususret. Mada nije sporno da je taj izraz, čim Vučiću toliko smeta, dobro pogođen. No, kako bi im se smanjio prostor za manipulacije, a uzevši u obzir i da je stvari uobičajeno karakterizirati i prema počinitelju, ne samo svrsi, taj bi protuhrvatski pothvat možda prikladnije bilo nazvati – komunističko-fašistička agresija. Komunistička po glavnom izvođaču, a fašistička po cilju. Ta bi karakterizacija bila u potpunosti usklađena s činjenicama utvrđenim u presudi Međunarodnog suda pravde u Haagu u slučaju tužbe za genocid Hrvatske protiv Srbije. Naime, taj Sud vidi zločine počinjene nad Hrvatima ’91 kao obrazac genocidnih čina koje su provele JNA i srpske snage s ciljem stvaranja etnički homogene srpske države. Ukratko, Srbi su ’91 de facto kopirali pakt Molotov-Ribbentrop, koristeći vojsku komunističkog mentaliteta, strukture i doktrine, Titovu JNA, kako bi proveli klasičan fašistički cilj – stvaranje proširene etnički homogene srpske države.

Navedena kvalifikacija bi nesumnjivo beskrajno iritirala i medije srednje struje u Hrvatskoj budući oni na svaki način nastoje minimizirati ulogu komunističke JNA u agresiji. A da ona nije poslužila tek kao pripomoć nego kao udarna snaga, pokazao je istaknuti povjesničar Davor Marijan opisujući neuspjeh JNA “Operacije RAM” kao ključni događaj u obrambenoj fazi Domovinskog rata ’91. To, međutim, kako Marijan rezignirano reče u nedavno repriziranoj dokumentarnoj seriji “Rat protiv rata”, novinare u Hrvatskoj ne zanima. Uz JNA, u ulozi subjekta agresije lako se može nazrijeti i Srbija, nadasve kroz djelovanje njezinog MUP-a u obuci pobunjenika i organizaciji pobune (u Haagu je još nezavršen slučaj Stanišić i Simatović), dok su lokalni Srbi tu poslužili tek kao puko sredstvo, pomoćne postrojbe, baš kao i Osmanlijama u nešto daljoj prošlosti. Napokon, naglašavanje činjenice da vojska tzv. Republike Srpske Krajine nije bila samonikla, nego u biti tek preimenovana JNA kojom je kadrovski, financijski i logistički sve do Oluje upravljano iz Beograda, začepilo bi usta ustrajnim povijesnim krivotvoriteljima poput Zorana Milanovića. Taj je nedavno nastojao umanjiti značaj Oluje i hrvatske ratne pobjede, jer se njezinim slavljenjem navodno pridaje prevelik značaj vojsci “Krajine”, koja prema tima i takvima nije bila prelakirana JNA, nego neka bezvezna rulja koju bi pobijedili valjda i batinaši iz Uzdolja.

Otkud im pravo?

I prije Vučićevog oglašavanja na temu “velikosrpske agresije”, totalitarno glasilo prokrijumčareno u demokraciju, “Nacional”, objavilo je kako postoje neki e-mailovi iz kojih je vidljivo kako Predsjednica dvoji je li baš trebalo ukloniti Titovu bistu iz njezina Ureda. Osim što ju se time nastojalo prikazati neodlučnom i u paketu s oklijevanjem oko imenovanja “velikosrpske agresije” minirati vjerodostojnost njezinog istupa na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizama, usput je bačena i kost o mogućem izvoru tih informacija. Je li to učinila Predsjednica sama (zašto bi sama sebi štetila?) ili njezin bivši savjetnik Mate Radeljić? On se, naime, nametao kao logičan izvor budući je u veljači, tek dva mjeseca poslije degažiranja iz Ureda, pustio u javnost pisani dokaz kako je Predsjednica u jednom govoru izbjegla spomenuti velikosrpsku agresiju zamijenivši ju Domovinskim ratom, da bi se na to u pomno izabranom trenutku nadovezao Aleksandar Vučić. I dok Radeljić ne želi javno priznati za koga radi, jasno je protiv koga radi. Protiv Predsjednice, a time posredno i za njezine protukandidate. Iako se često spominje da je u službi tzv. desnog protukandidata, karakterom je, čini se, ipak nešto bliži kandidatu s karakterom. Jer za koga god radio, od Radeljićeva rada upravo taj ima najviše koristi. I dok je sama operacija u “Nacionalu” izgledno koordinirana iz uskog kruga kandidata s karakterom, a drugi nek’ se glođu i mrko pogledavaju, bit svega je u tome da prostor koji je otvorio “desni” Radeljić sad nemilice koriste Vučić i Milanović.

Mada zapravo uopće nije jasno u čemu je problem oko toga što je Predsjednica pokušala rješavati bolno pitanje nestalih i pod cijenu prilagodbe verbalnog izričaja. Štoviše, njezin dio u dogovoru s Vučićem, koji je očito prava adresa za rješavanje tog problema, bilo je jednostavnije provesti nego njegov. S druge strane, time hoće li on svoje napraviti, testirala se i njegova dobra volja. Napravi li štogod, a to se unaprijed nije moglo pouzdano znati nego tek pretpostavljati, to bi mnogo značilo rodbini nestalih, a ako ne, Vučić će samog sebe prokazati nepouzdanim. Stoga je razložno zaključiti kako je tzv. desnica neformalni dogovor sotonizirala, jer joj i nije baš nešto posebno stalo do rješavanja sudbine nestalih. Stalo joj je do žrtava, baš kao Srbima do jasenovačkih, samo za korištenje u usko politikantske svrhe. No, u ovom slučaju taj je angažman ipak urodio i krupnijim posljedicama. Granatiranje Predsjednice zdesna poslužilo je kao svojevrsna topnička priprema lako moguće i koordiniranim akcijama Vučića, Milanovićevog kruga i prevladavajućih medija s ciljem dezavuiranja Predsjednice.

Naime, današnji rašete i babići, baš kao i prezimenjaci im angažirani na rušenju Hrvatske devedesetih, optimalno porazmješteni u medijima koji sada imaju istu funkciju kao kasarne JNA tada, dobro su prepoznali tko im je glavna smetnja. I odatle ta silna agresija na Predsjednicu. A da je ona opet komunističko (Milanović) – fašističke (Vučić) naravi, to, izgleda, još ne prepoznaju samo oni kojima su usta toliko puna Hrvatske da ne stignu primijetiti kako u toj agresiji i sami svesrdno sudjeluju.

Zato što se osjećaju izdanima. A jednako su izdani kao što su bili izdani ’91. Onda kad su ti isti i njihovi mentalni prethodnici na valu istovjetnog osjećaja izdaje “Vukovarskom optužnicom” rušili tadašnje hrvatsko vodstvo, a Tuđmanu prijetili kako će mu odsjeći glavu, nabiti ju na kolac i uokolo nosati. Onda kad su plodove goleme, nepojmljive i neizrecive žrtve Vukovara htjeli potpuno poništiti nerazumnim poimanjem solidarnosti, što je trebalo baciti na koljena čitavu Hrvatsku. Taman i da jesu izdani, to im – baš kao i sve ono dobro što su za Hrvatsku učinili, a neki među njima su za nju doista stavili glavu na panj u doba kad nisu svi odgovorili SAD na pitanje: SAD ili NIKAD? – ne daje pravo da SAD izdaju. Odluče li, unatoč tome, to pravo iskoristiti, neka znaju kako u tome nisu ni prvi ni zadnji, jer povijest je prepuna junaka, naposljetku upamćenih kao izdajnika.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

HITREC: Ako Vučić i ne dođe, doći će Irinej

Objavljeno

na

Objavio

Vlažno, mokro, sklisko, magla, niski oblaci, niski udarci, mučno, osim toga moje računalo iz vremena pada berlinskoga zida malo se preračunalo pa krepalo iza plota. Zato sada na brzinu improviziram, uklapajući se tako u hrvatsku tradiciju improvizacije, koja nam ide bolje od svake sustavnosti, pa nam sustav zato tako i izgleda.

Neveselo doba godine i inače, od Svih svetih iliti Sisveta nadalje sjećanja na hrvatske tragedije, ali ne samo naša sjećanja nego i srbijanska koja podižu ploču generalu razaratelju Vukovara, a kada mi šaljemo u Beograd lake note onda odgovaraju da je sve bilo legalno, osim toga u Hrvatskoj neke ulice imaju nazive po Mili Budaku.

Tako se farsa ponavlja, uvijek je isto: čim se nađu pod paljbom za devedesete, Srbijanci potegnu četrdesete, nastojeći zabašuriti neospornu činjenicu da su bili poslušni vazali nacističke Njemačke i revni progonitelji Židova. Na ruku im idu krivotvorine koje su nam prodavali za vrijeme komunizma, a radosno opažaju da se u Hrvatskoj i nadalje kupuju jer su strukture uglavnom orjunaški nastrojene pa čuvaju tekovine revolucije.

Glede devedesetih, vide da je u Hrvatskoj došlo do radikalnog prevrata, te se sve više piše u tiskovinama o obrani Vukovara u izvedbi ako ne baš ustaša a onda – hrvatske desnice, a „znamo kakva je“. Ako želite ilustraciju, dajem vam ju: u dnevnim novinama od 6. studenoga, pogodite u kojim novinama, na str. 7 pišu neki likovi o vozaču predsjedničkog kandidata (onoga koji prekida kampanju za Martinje), te se o tom vozaču kaže da je „jedan od junaka desnice zbog činjenice da je bio suborac Blage Zadre.“ Znači, vukovarski branitelji su za desnicu junaci, a što su za srednjicu, ljevicu i stražnjicu? I što su toj klateži hrvatski branitelji uopće? Razaratelji njezinih snova.

Pa kada sam u zadnjoj kolumni pisao da zaplotnjaci usidreni u institucijama koje kontroliraju medije ponekad bivaju konsternirani što ih neoprezni kolumnisti otkrivaju do gola, eto vam dobar primjer koji sam naveo, a ima ih još. U jednim drugim novinama ili istim, a sve su iste, kvazinovinar se doslovce izruguje mladićima koji su pošli u obranu domovine, umjesto da se bave stvarima primjerenim njihovoj dobi, ljubavnim i ostalima.

Takvi i slični komentari objavljuju se obično na drugoj stranici dnevnoga lista, baš kao i u olovnim vremenima kada je stupac na str. 2 bio rezerviran za poruke Centralnog komiteta, posredstvom malo pismenijeg partijskog pisca. Još jedna ilustracija: u dnevnom listu osvrće se partijski pisac na ploču Bratiću, nije mu drago navodno, ali odmah nastavlja u Vučićevu stilu i (u stvari) kaže da četnik u nečemu ima pravo, da je u Hrvatskoj nekakva puzajuća ustašizacija.

Ništa se u Hrvatskoj nije promijenilo, osim njezina naziva. Nije više SRH nego samo RH, orjuna i slične misaone skupine čvrsto su se održale u sedlu, devedesete nastoje zaboraviti kao tužno razdoblje kada nisu mogli posve slobodno raditi protiv Hrvatske, razdoblje koje će se pamtiti, vele oni, po korupciji s Tuđmanom na čelu. Ostalo što je učinio nije važno, ako je još nešto uradio, bolje je o tome ne govoriti, bolje po njega.

Usporedno s orjunom u Hrvatskoj, vide se dostojni napori iz Srbije koja ne bi toliko u Europu koliko bi opet u Hrvatsku. Doduše, Vučić se ukrcao u europske pučane, pa silno želi u Zagreb da razgleda teren, možda kaže koju u Hrvatskom saboru ili barem Areni, s tim da bi sljedeći put rado došao s tenkovima, ruskim i inim.

Četnik čeka priliku da napokon izvrši što je obećao 1995. u Glini. Ako dođe u Zagreb kao što se govori da hoće, a neki da ne će, bit će predstavljen kao dio velike pučke obitelji, doduše kao mlada pučanka koja sjedi na dva stolca.

Ako Vučić i ne dođe, doći će Irinej, kojemu bi trebalo zabraniti da prijeđe nametnutu granicu kod Bajakova, ali tko će mu zabraniti? A zašto dolazi u Hrvatsku? Navodno zato da svečano otvori centar u rodnom selu pokojnog patrijarha Pavla, kamo će onda hrliti hodočasnici. Mjesto se nalazi u Slavoniji, znači ne u Hrvatskoj, po Irineju, koji poštuje granicu Virovitica-Karlobag pa Dalmaciju i Slavoniju amputira gdje stigne. Tako će SPC usred Hrvatske (ipak) odavati počast patrijarhu Pavlu, koji je 1991. munjevito zaposjedao teritorij već okupiran.

Novinari u Hrvatskoj ne pamte tako dugo, pa su stvar prikazali neutralno. Ja pamtim, ali kako se meni ne vjeruje, ispisujem citat iz knjige „Ranjena Hrvatska“, a iz pera biskupa Antuna Škvorčevića koji govori o (jednom, a bilo ih je više) susretu predstavnika Katoličke crkve i SPC-a: „Ovom susretu prethodili su neki mučni događaji koji su vodstvo Srpske pravoslavne crkve stavili u nezgodno svjetlo.

Naime, ta je Crkva osnovala novu eparhiju, osječko-poljsko-baranjsku, sa sjedištem u Dalju, i to neposredno nakon srpskog osvajanja tog prostora i pokolja nesrpskih nedužnih civila u Dalju, a na čelo joj stavila episkopa Lukijana koji je već ranije nakon pokolja u Borovu Selu ondje blagoslivljao naoružane osobe a u Dalju izjavljivao o oslobođenju i pripajanju toga mjesta Srbiji.“ Moram li dalje? Mislim da ne. Sve ste razumjeli. Ali je neugodna činjenica da bi zabrana dolaska sadašnjeg patrijarha u spomen na ondašnjeg patrijarha pod čijim je vodstvom SPC širila svoj teritorij zajedno s jugovojskom i četnicima, izazvao prosvjed pape Franje i novu pljusku hrvatskom narodu. Jer, rimski i srpski patrijarh vole se kak golupčeka dva.

Dobro, napuštam tu temu, za danas. U Hrvatsku, uostalom dolaze svakakvi tipovi, recimo ovih dana hrvatski iseljenici koji mračno pitaju srami li ih se Hrvatska, a strukture im, zatečene, govore da nije točno, da su ponosne na njih. I uopće, čak i na mlade iseljenike koji ponosno odlaze u Irsku, Njemačku i druge zemlje. Sve pršti od ponosa. A gdje je istina? Glede starih iseljenika, odnosno njihovih potomaka, sve je vrlo jednostavno: duboka država koja je isplivala na površinu ne želi da joj se tamo neki Hrvati iz daljina miješaju u posao, ni politički ni gospodarski, o ideološkoj dimenziji da ne govorimo, jer su svi iseljenici za orjunu ustaše, potomci možda u soft formi, i nemaju što tražiti u demokratskoj Hrvatskoj, štoviše ugrožavati oligarhiju mučno stvaranu u nezgodnim okolnostima od druge polovice devedesetih. Osim toga ne plaćaju porez u Hrvatskoj, a htjeli bi glasovati, znači utjecati na izbore njima sklonih, to jest ustaša u samoj Hrvatskoj.

Neka iseljenici ostanu u svojim novim, sada već starim, domovinama, i tamo larmaju. Oni su ondje, gdje god bili, manjina, a tako je lijepo kada su Hrvati manjina kao što su bili u nezaboravnoj Jugoslaviji. Ima pravde. Doduše, mogli bi u manjem opsegu utjecati na izbore za recimo neki kongres, pa ih ne treba previše srditi.

U svezi s tim (opet se vraćam na temu a obećao sam da ne ću) jako ih je rasrdilo, a i mene, kada su čuli da veleposlanik velesile daje šakom i kapom šake dolara za plemeniti centar u Srbu (eto još jedan, da ne bude samo Slavonija) budući da mu u Hrvatskoj nitko nije rastumačio kako financira uspomenu na pokolj Hrvata, to jest zamotali ga pupovčani čim je sišao iz zrakoplova. Srditi mu pišu pisma, spominju Boričevac, obitelj Ivezić, Gračac, Bunić, Rudopolje, Korenicu, Drvar, Bosansko Grahovo, ali molim vas, pa kako bi strani diplomat mogao pohvatati sve te podatke. Na srdita pisma ne odgovara, ni na ona na engleskom, ni na ona na hrvatskom.

Jesam li već podsjetio na zgodnu činjenicu, mislim da nisam: naime, prije nekoliko godina a možda i više, u godišnjem izvješću Sigurnosno obavještajne službe (SOA) stajalo je crno na bijelo da se opažaju pojačane velikosrpske aktivnosti. Vjerojatno je nastala konsternacija, u sljedećim godinama taj je „podatak“ nestao u izvješćima, valjda usporedo s novouspostavljenom koalicijom.

Istodobno, vode se bitke na nekoliko fronta o državnim blagdanima i spomen-danima. Odbor koji je donio odluku da se antifašistički dan pretvori u spomen-dan, dobio je po gubici. Vlast je poslušala oporbu, a bilo joj je lako jer je i inače sve više oporba samoj sebi. Oporba je galamila da je odluka kukavička, domobranska, što je uvrjedljivo za domobrane i njihove potomke, a ima ih puno više od onih drugih. Rečeni odbor suočio se ne s prošlošću nego sa sadašnjošću.

To me je podsjetilo da bi među državne spomen-dane trebalo uvrstiti i jedan koji je spomen na domobrane. Ne će proći, ali neka bude zabilježeno. I obrazloženje: u Hrvatskoj je u vrijeme Drugoga rata bio i „lokalni“ građanski rat. Jedna je strana pobijedila, a znamo i kako, drugu je zatrla, ali je prošlo dovoljno vremena da imamo povijesnu distancu prema vremenu kada je Hrvat išao na Hrvata, pa da se i Hrvata na domobranskoj strani sjećamo na isti način kao i onih drugih. Bio bi to doista civilizacijski iskorak i znak da smo barem malo izašli iz nametnutih hipoteka i jednoumnog tumačenja povijesti.

Kolektivna odgovornost

U svemu, u svakom području života, odgovornost ne može biti kolektivna, treba imati ime i prezime. Da je kolektiv, međutim, zamijenio pojedince (jedinke) pokazuje državni sustav stimuliranja književnih djela (plus prevoditelji). Za one koji ne znaju kako se to radi, objašnjavam: umjesto povjerenstva u kojemu sjede više ili manje dobri poznavatelji književnosti s imenom i prezimenom, o stimulacijama odlučuje cijela kobasica društava, udruga, fakulteta, njih najmanje osamnaest koliko sam uspio pokupiti.

Bilo bi lijepo saznati kako to oni uopće rade, okupljaju li se u Areni i nekom sličnom većem zdanju, imaju li neki kongres s večerom i tulumom ili ubacuju svoje opaske u kutije. Sudjeluju li baš svi iz tih društava, udruga i fakulteta ili delegiraju po dvadesetak umova svaki? Na kraju se proglase dobitnici, a ne zna se tko ih je, kako i zašto izabrao. I jesu li i koliko njih kolektivno ili pojedinačno pročitali odabranu knjigu, naravno da nisu.

Pogledaju, ako uopće i to, korice, naslov i posebno ime autora. I prezime. Ako im se prezime ne sviđa prezime, odmah otpada. U prvom krugu. Imali smo poslije četrdeset pete kolektivizaciju sela, pa je ideja propala i u staljinističkoj Jugoslaviji. Sada imamo kolektivizaciju odlučivanja o dobrim i lošim knjigama. Idemo naprijed.

Lutrija

Ne mogu ne spomenuti, jer mi već dugo ide na živce, naime Lutriju i njezino reklamiranje na televiziji. Jako me zanima „profil kadra“ koji izmišlja priglupe reklame „Volite kuglice“ recimo s nekim ubogim statistom koji stražnjicom odbacuje kuglu a ne kuglicu. Kako vizualno, tako i tekstualno: u reklamu se ubacuju izvanzemaljci, ali ih se naziva – vanzemaljcima. No, kad je novac od reklama u pitanju, televizije ne paze na jezik ni na ostale dijelove. A Lutrija ima novaca. Samo nema ukusa i ne zna hrvatski.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

HODAK: Kako je krenulo, još će i Šljivančanin dobiti spomen-ploču, a silovatelji svoju kolonu

Objavljeno

na

Objavio

Život u dvije paralelne Hrvatske teče dalje, mirno i idilično. “K’o Sava uzvodno” kako je to ljupko prorekao nezaboravni bravar.

Mentalna “6. lička”, ugrađena u mozgove naše lijeve medijske falange, “prekomjerno” nas granatira svojom ideološkom isključivošću iz sata u sat, iz dana u dan. Uporna je i nadmoćna kako joj to i priliči kao superiornom pobjedniku hrvatske tranzicije.

No naši se Hrvateki ipak mogu utješiti spoznajom kako je riješena četrdesetpetogodišnja dilema (ili kako bi rekli moji Ličani – “delima”) – socijalizam ili kapitalizam? U Lijepoj našoj propao je socijalizam, a propada i kapitalizam. Tko to može platiti? “Oba su pala”. Parafrazirat ću mog prijatelja Bindera: “Teško nam ide u životu, ali se lako zajebemo”.

Umjesto da noviju hrvatsku povijest predaju Lozo, Vukić, Ljeljak, Jurčević, Pilić, Nazor i slični, mlade generacije indoktriniraju Kasapovićka, Goldstein, Klasić, Jakovina, Markovina…

Službena srpska politika s jedne strane te mentalni komunistički recidivisti u Hrvatskoj s druge strane, žalosni i ogorčeni zbog propasti njihove Juge lažiraju povijest gdje god im se pruži prilika. A prilika ima koliko ti srce želi.

Dok se mučim s ovim depresivnim štivom pada mi na pamet da je danas godišnjica pada “Antifašističkog obrambenog zida” kako su komunjare tepale Berlinskom zidu. I dok se pred trideset godina čitav svijet iznenađen i sretan veselio nestanku tog perverznog komunističkog čuda, danas hrvatska politička elita “prosto ne može da veruje” kako se itko usuđuje javno predložiti da se “Dan antifašističke borbe” pretvori iz praznika u spomen dan.

Riječ je, naime, o danu koji se još slavi samo u državama bivše Juge i bivšeg SSSR-a. Cijela Europa slavi “Dan pobjede” mada ostaje otvoreno pitanje kakvu smo mi Hrvati pobjedu dočekali 8. svibnja 1945. Međutim, Odbor za ratne veterane je hitno povukao svoj prijedlog kojim je predložio ukidanje praznika “Dan antifašističke borbe” i uvođenje spomen dana. Odbor je snažno demokratski i hrabro, čim se s tim prijedlogom nije složio premijer Plenković, povukao svoju inicijativu i postao “Odbor za ratne baletane”.

Hrvatska mora jačati vlastitu oružanu silu

U isto vrijeme novinar Večernjeg Davor Ivanković “nediplomatski” je usporedio vojni potencijal RH i Srbije te hrvatskoj političkoj eliti uputio ozbiljno pitanje: “Tko će SAD-u ukazati da za nas nije ‘ravnoteža’ kad smo vojno slabiji od Srbije?”. Naime, nedavno je američka vladina agencija DSCA predložila Kongresu da Hrvatskoj odobri nabavu transportnih helikoptera UH-60 Black Hawk uz obrazloženje da ta prodaja neće narušiti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji. “Regija” u prijevodu znači ravnotežu sa Srbijom.

Ivanković sasvim logično zaključuje: “Sad je jasno zašto Hrvatska već godinama ne može nabaviti jače vojne sustave, a bez problema dobiva kamione, izviđačke helikoptere Kiowa Warriose, rakete kratkog dometa itd. Tko je zaustavio prodaju izraelskih F-16 Baraka Hrvatskoj? SAD… S druge strane “miroljubiva“ Srbija kupuje dalekometne raketne projektile, dobila je od Bjelorusa jednu i pol operativnu eskadrilu MIG-ova 29, najmoderniji protuavionski sustav Pancir S1…” itd.

Netko će reći: “Pa mi smo pod kišobranom NATO-a”. Jesmo, ali francuski predsjednik Macron ovih dana baš upozorava: “NATO  je mrtav i ne štiti više suverenitet Europe”. Sad se već postavlja pitanje: Vrijedi li još uopće u stvarnosti čl. 5. NATO-a o kolektivnoj obrani? Usput, taj čl. 5. nije Francuskoj ni potreban jer je naoružana “do zuba”.

Izgleda da to Plenkovića i njegovu kamarilu u Vladi i HDZ-u uopće ne zanima, ali zanima i zabrinjava Tomislava Karamarka koji je ovih dana javno najavio svoj povratak u aktivnu politiku te je na fejsu podsjetio na jednu pastoralnu poruku najpoznatijeg ideologa srpskog nacionalizma Vase Čubrilovića izgovorenu još davne 1939. u Banja Luci: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprečavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to, uslijed povijesnih okolnosti i dogodi pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji  takve države”.

Na tom valjda tragu i Igor Mandić još uvijek vjeruje kako smo Srbi i mi braća. Kako se takve ideje našeg Vase ostvaruju mogli smo vidjeti 27. srpnja 1941. u epskoj klaonici zvanoj Srb. Stoga bi hrvatska vlast trebala pokazati puno više brige za snaženje hrvatske oružane sile kako bismo mogli u vojnoj ravnoteži barem parirati Srbiji. Smatram to krajnje ozbiljnim zadatkom jer poruka Vase Čubrilovića iz 1939., uz ovakav NATO savez, postaje sve opasnija.

Dobro, moramo uvažiti da se hrvatska vlast bavi i “drugim ozbiljnijim problemima” kao što su proglašenje bivšeg ministra milicije Pavla Gažija počasnim građaninom slobodarske Koprivnice, pa proglašenjem “crvenim svecem” i državnikom legendarnog Mike Špiljka, slikanjem s Jelenom Veljačom, strahom i kažnjavanjem neistomišljenika u vlastitoj stranci itd. Malo smo iznenađeni i uvrijeđeni spomen pločom generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa koji je 2. studenog 1991. u napadu na Vukovar poginuo (a zbog kojeg Igor Mandić i danas vjeruje da smo braća).

Zahvaljujući tom “heroju” poginulo je 2717 Vukovaraca, ali za njih su danas rezervirane neke druge ploče – one ćirilične. Iako nas ne treba biti previše briga što rade naše komšije kod sebe doma, ipak je zanimljivo spomenuti kako Draža Mihailović nije dobio spomen ploču u Kragujevcu, ali je zato dobio ulicu.

Povodom spomen ploče Mladenu Bratiću dobru je usporedbu povukao premijer Vučić kad je izjavio: “Oni” se kao nešto bune, a Mile Budak ima ulicu u Lepoj njihovoj”. U pravu je kao i inače. Obzirom na to koliko je književnik Budak klao, palio, rušio i ubijao po “vasceloj Srbiji” nije po Vučiću zaslužio ni nadgrobnu ploču. Na našu žalost i nema je. Ali to je druga priča. Priča o poltronskom i sluganskom mentalitetu jednog naroda koji u nacionalnom zanosu nadmaši sam sebe, pobijedi vojno nadmoćnog neprijatelja, stvori nakon 700 godina državu i onda se ritne k’o ćudljiva krava i prolije sve što je izmuzla u četiri godine pobjedonosnog rata.

Usred štrajka prosvjetara navodno se dogodila grozna afera u visokom školstvu: studentica je htjela raskrinkati korupciju na stomatološkom fakultetu, ali joj profesori nisu dali da otvori usta.

Postoje dvije Hrvatske, svjetonazorski i socijalno

Hajmo mi sad malo u kulturu. Sjećate li se vi malo stariji iz komunizma onih parola “kultura narodu”,  “tehnika narodu” pa “svi na dobrovoljne radne akcije” na koje su svi morali ići, valjda opet da bi dali nešto narodu. Kazalište Gavella je hrvatski kulturni brend. Sprema se slavljenička predstava  Krleženih  “Gospoda Glembajevi”.

Zlatko Vitez je, za pedeset godina svog glumljenja, trebao igrati Ignjata Glembaja. Iz nekih razloga Vitez je navodno istegao “masonsku” ložu pa nije mogao istrčati na teren. Miro Međimorac, kao head coach morao je naći rezervnog igrača iliti novog Ignjata. I što mislite gdje? Na lijevom krilu. U žestokoj konkurenciji glumačkih velikana coach se odlučio za mladog i perspektivnog Darka Stazića, brata blizanca legendarnog Nenada Stazića.

Nenad je zastupnik SDP-a u Saboru i ušao je u sve enciklopedije kulturno-političkog života u Lijepoj našoj. Voli Breone, pansion po sedam kuna dnevno, Radu i familiju. Realan i izbalansiran, “doživotni” je borac u Saboru za bolju prošlost. Ušao u “istoriju” izjavom da su “naši ‘falili’ ’45. jer su ‘šlampavo’ odradili posao”. Kao slabo je bilo očišćeno sve što je trebalo nestati s lica zemlje ili tako nekako. Zapravo, malo zamjera bravaru da je zbrisao s lica zemlje samo  568.000 ljudi, a mogao je to odraditi i malo življe i pedantnije…

Brat, “pljunuti” blizanac, Darko bio je višestruko talentiran. Hoćeš glumac, hoćeš direktor. Ali jednog ga je dana smijenilo te je ostao samo glumac. Sad ga je nekim čudom Međimorac uzeo ulogu Ignjata Glembaja. Ako slučajno njemu rikne neka loža brat Nenad, isti Darko, čeka k’o zapeta puška da i on upadne u predstavu. Ionako godinama u Saboru glumi liberalnog demokratu kojem je 568.000 pobijenih ljudi malo. Šlampavo.

Šuška se također da ako zadnja loža zakaže nedajbože Nataši Janjić onda će taktičku prednost pred Anjom Šovagović za ulogu barunice Castelli dobiti opet svestrani Nenad Stazić. Sad mi se čini da će nakon ovakvog izbora glumaca Miro Međimorec sigurno potpisati novi unosni petogodišnji ugovor s Gavellom. Dva brata u prvih 11.  Evo nama Naci-Ignjata Glembaya, Barunice  Castelli, dr. Phil.Leona, sestre Angelike i ostalih u Ligi prvaka.. Kako je napisao Krleža “ni med cvetjem ni pravice…”.

Glumica i režiserka u Gavelli Titova unuka Saša Broz izjavila je da joj ime Saša nije ni malo pomoglo u karijeri.

Gojko Drljača  u Jutarnjem šalje upozorenje koje bi naše političke elite trebale shvatiti krajnje ozbiljno: “Hrvatski bi političari pozorno trebali pratiti prosvjede u Čileu”. Čile je ekonomski i vojno najjača zemlja Latinske Amerike. S druge strane stvoren je veliki broj umirovljenika koji žive gotovo bez ičega. Nejednakost je zamaglila sve dobro što je Čile postigao u tzv. makroekonomiji.

Sad su kao rezultat te nejednakosti tenkovi na ulicama Santiago de Chilea. Sve je planulo jer je javni prijevoz poskupio oko 50 lipa! Naše elite se u pravilu brane statistikom. Ona podsjeća na sarmu. Jedni jedu meso, a drugi samo zelje. Statistički jedni i drugi jedu sarmu.

Postoje dvije Hrvatske. Ne samo svjetonazorski nego i socijalno. I kad oni koji nemaju shvate koliko oni drugi imaju to će biti kraj lažnog mira. Ustaše i partizani postat će drugorazredne teme. Ako se mogu doslovno milijarde izdvajati za parazitske i razne nevladine udruge onda se tu treba tražiti rješenje i za učitelje, profesore, medicinske sestre i liječnike. Tko to prvi shvati taj će iz male bare pune korokodila izaći kao pobjednik. Oni drugi suočit će se s gladnim krokodilima.

I da parafraziram scenarista Enia Flaiania: Politička situacija u Hrvatskoj je teška, ali nije ozbiljna.

Pad Vukovara ne može biti državni praznik

Potpisujem ono što je rekao akademik Davorin Rudolf: “Pad Vukovara ne može biti državni praznik”. Taj dan može biti dan sjećanja, spomendan, a ne praznik. Može se slaviti samo junačka obrana grada, a ne njegov pad. Kome to nije jasno i logično? Iz istih razloga sam uvijek bio protiv obnove legendarnog Vodotornja. Ono što su agresori napravili od njega mora ostati kao vječni spomenik na braću Igora Mandića, jugozombije, orjunaše, senilne partizane koji još danas vjeruju da je 18. studenoga Vukovar oslobodio Veselin Šljivančanin. I njemu će uskoro biti otkrivena neka ploča. Barem šperploča.

Ako je nešto državni praznik onda se tu nešto slavi. Za razliku od naših lijevih i ultralijevih režisera, Ameri su snimili oko dvadeset filmova o bitci za Alamo koja je trajala od 23. veljače do 6. ožujka 1836. godine.  Meksički general Santa Ana je sa 1500 vojnika osvojio grad i pobio svih 200 branitelja. Ostalo je živo desetak žena i djece. Simetrija s Vukovarom je očita, osim što se u Vukovaru nisu štedjeli ni žene ni djeca. I danas na lokaciji San Antonio živi većinsko meksičko stanovništvo. Bez ploča na španjolskom jeziku… Alamo je samo grad sjećanja na hrabre branitelje. A Vukovar?

Dvije kolone, lijeva i desna, još bi i abolirani silovatelji mogli formirati svoju kolonu. Umjesto da gradu u kojem se formirala čvrsta svijest o vlastitoj državi pomognemo da, ponosan na svoju žrtvu, žali za svim poginulim i nestalima, mi bi taj tragični dan pretvorili u blagdan. Usput, mala poduka: blagdani su vjerska, a praznici državna slavlja. Slaviti Ovčaru, Velepromet, Bolnicu…? To se ne slavi. Njih se samo s tugom i suzama u očima možemo sjećati i biti ponosni na njih…

Za vrijeme Domovinskog rata Rade Šerbedžija povukao se na rezervni položaj u Vukovar gdje je snimao film. Danas se čudi što ga primamo s rezervom.

Moj splitski “dopisnik” Tonči Jelavić poslao mi je zanimljivo razmišljanje pape Urbana II. koji je umro 1099. :”Raznolikost je dovela do nemira, milijuna smrtnih slučajeva, silovanja, napada i sveukupni kaos u nekad mirnim društvima. Uništeni su gradovi, naselja, zajednice i nacije. U ovom trenutku, svatko tko proglašava  raznolikost “snagom” je ili zlo ili opasan isprani mozak.”. Amen. Pitanje je da li papa Urban II i papa Franjo pripadaju različitim katoličkim crkvama?

Zvonimir Hodak / direktno.hr

 

HODAK: Pobjednička Tuđmanova Hrvatska oboljela je od Stockholmskog sindroma

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari