Connect with us

Politika

Agresivno lice uglađenog gospodina nedovoljno za pobjedu u TV duelu

Objavljeno

-

sučeljavanje
Davor Gjenero, politički analitičar: 

Najbolja debata do sada. Sadržajna, otvorila je mogućnost kandidatima da pokušaju matirati jedan drugoga. Voditelj suzdržan, s podjednakom distancom prema oboje kandidata.

Kolinda Grabar Kitarović: Konzistentna i uvjerljiva

Uvjerljiva i samopouzdana, retorika joj je jednostavna i razumljiva, vrijednosno konzistentna. Pokazala je da je pripremljena za predsjednički posao, a uvjerljivo je branila političke odluke iz prošlosti. Umjerenost i inkluzivnost otvaraju joj politički prostor centra. Naglašeno je pristojna i u cijeloj je debati bila na razini standarda kakvi važe u stabilnim demokracijama. Ostavlja dojam uvjerenosti u program koji nudi. Ocjena: 9.

Ivo Josipović: Dociranje ”s visoka”

Ne može sakriti nervozu, vidno podcjenjuje protukandidatkinju, nekoliko puta ponovio sintagmu „kad bi slučajno postali predsjednicom“. Zajedljivost je vjerojatno izazvana nervozom i prikriva stvarnu nesigurnost. S visoka se odnosi i prema protukandidatkinji i prema glasačima i očekuje povjerenje u ono što je izrekao na osnovi „autoriteta“. Iako je jasno da je kvalitetno obrazovan, da razumije političke procese, ne uspijeva opravdati neuspješan mandat koji je iza njega. U završnoj riječi ostavlja dojam „naučenoga“, a neuvjerljiv je zbog eklektičke kompilacije različitih vrijednosti i nespojivih javnih politika. Ocjena: 7.

Dr. Zdravko Tomac, politički analitičar:

Josipović je napadao, ali Kolinda je izdržala

Za predsjedničku kandidatkinju HDZ-a smatra da je bila pretolerantna prema napadima protukandidata, dok je za Josipovića rekao kako ne želi imati predsjednika s karakterom kakav je večeras pokazao. Razočaran je i samim sučeljavanjem. ”Uopće nije bilo moguće govoriti o bitnim problemima u kojima se nalazi Hrvatska. Bago je to radio kao kviz, a ne sučeljavanje. Pitao je detalje koji nisu bitni. Ovo je više bio test karaktera. Ako su gledatelji izdržali do kraja, mogli su vidjeti kakvi su karakteri kandidata za predsjednika Republike”, rekao je Tomac. Posebno je kritičan prema nastupu još uvijek aktualnog predsjednika. ”Ivo Josipović pokazao je svoje pravo lice. Skinuo je zlatnu pozlatu o sebi kao čovjeku tolerancije, koji se ne služi podvalama. Pokazao je agresivnost koja je iritirala. Uspio je zbuniti Kolindu Grabar-Kitarović jer ona nije doživjela tu vrstu agresivnosti niti u NATO-u niti u SAD-u. Josipović ju je krivotvorinama i lažima pokušavao uvjeriti da laže. Stalno je ponavljao iste optužbe, iste mantre, stalno je lažnim optužbama pokušao prikazati da je bila u Ali Babinoj, odnosno Sanaderovoj bandi od 40 hajduka. Mislim da je Josipović time više izgubio”, rekao je Zdravko Tomac.  Dodao je da je Grabar-Kitarović s druge strane bila tolerantna i da nijednom riječju nije odgovorila na isti način. ”Bio je bahat, prema njoj se ponašao kao profesor prema studentici. Pokušao je dokazati da je samo on sposoban biti predsjednik. Mislim da je izgubio ovaj duel, bio je okrutan i bahat, kao da nije htio raspravljati, nego je išao na osobu. Mislim da neće dobiti simpatije, ali i da je izgubio neke. Kolinda je s druge strane damski podnijela napade, ostala je na nogama, nije se dala zbuniti. Inzistirala je na svom programu, bila je poštena i puna energije. Za moj ukus bilo bi bolje da je uzvratila, da je iznijela neke činjenice o tome kako je Josipović vodio krivu politiku, da ga primjerice pita kako to da je Vesna Teršelič savjest hrvatskog društva, a vukovarski branitelji ne.  Na prvi pogled Josipović je dominirao, ali je kandidatkinja HDZ-ove koalicije pokazala osjetljivost i toleranciju prema tim napadima koje bi rijetki izdržali. Kolinda Grabar Kitarović dobila je ocjenu 6, a Ivo Josipović 2.

Bruno Langer, građanski aktivist

Kolinda vodi 2:0

U večerašnjem je nastupu Kolinda Grabar Kitarović bila uvjerljivija, izuzetno pripremljena, dojmio me se njezin nastup. Ivo Josipović djelovao je uplašen, kao čovjek koji strahuje da će izgubiti, ona je svakako dobila prolaznu ocjenu, on baš i ne. No, obzirom i na prošlo sučeljavanje, očito je da ona vodi 2:0, jer je i na RTL-u bila bolja. Mi danas živimo u vremenu PR-a, a njezin PR odradio je posao vrlo ozbiljno, bila je besprijekorno spremna za svako pitanje, osjetio se touch američkog PR-a. S druge strane, Josipović je krivo instruiran, stalno je posezao u prošlost, vraćajući se na Kolindino sudjelovanje u vladi Ive Sanadera. Nije se držao državnički, već kao neka ”baba s placa”. Ponašao se kao da je prvi puta kandidat za predsjednika, a ne kao da je već pet godina predsjednik. Pokazao je nesigurnost, čak ne toliko u odgovorima, koliko u ponašanju. Čini mi se da su mu kola krenula nizbrdo od onog trenutka kada ga u Bijeloj kući nije primio američki predsjednik Obama, za razliku od srbijanskog predsjednika Nikolića, kojega je dva tjedna kasnije ugostio kao srpskog kralja. Mislim da je Josipoviću već to bila prva poruka. No, problem je i što su se ova sučeljavanja već ”istrošila”, sve smo to već čuli.

Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari