Connect with us

Čačićev povratak noćna mora vladajućih

Objavljeno

-

Za manje od dvije i pol godine mandata Kukuriku koalicija je od gotovine, koju su joj na izborima dali hrvatski birači. napravila veresiju, a sad im se, nesretnicima, u političku arenu vraća i Ratko Čačić. Ovoga puta, međutim, ne kao partner nego kao arhitekt izvan njihove kontrole, koji je u stanju razdrmati i ono malo koalicijske strukture što se još drži na okupu.
Godinama već nijedan izborni pobjednik nije imao tako komotnu situaciju u parlamentu kao što ju je na izborima koncem 2011. dobila Kukuriku koalicija. Nakon razdoblja u kojemu je HDZ promovirao korupciju i mafijašenje kao glavni stimulans političkog djelovanja, zbog čega je ta stranka i nepravomoćno osuđena, koalicija predvođena Zoranom Milanovićem dobila je golemu biračku potporu da provede reforme koje će izvući Hrvatsku iz krize i recesiju zamijeniti napretkom. Parlamentarna većina, koju su u tom trenutku imali, omogućavala im je da poduzmu sve što je potrebno, a da pri tom ne moraju trgovati i kokošariti po Saboru ne bi li među takozvanim neovisnim lovcima prikupili dovoljno ruku za reformističke mjere. Tu gotovinu, međutim, Milanovićev tim je u rekordnom roku pretvorio u skupi kredit, koji na kraju neće biti moguće vratiti. Tijekom tog lutanja od jedne neosmišljene politike do druge, izgubili su jedinog člana Vlade kojega su hrvatski građani doživljavali kao operativca koji zna političku ideju pretočiti u život.
Politička karijera prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića prekinuta je jednog jutra, na maglom prekrivenoj mađarskoj prometnici, gdje je u sudaru smrtno stradalo dvoje ljudi. Čačiću je za to suđeno i presuđeno. Zbog odgovornosti za nesreću morao je odležati 11 mjeseci zatvora prije nego što se odlučivalo o njegovu uvjetnom izlasku na slobodu. I sad je došao taj trenutak. U petak Čačić izlazi, i, kao što je najavio kad je odlazio u zatvor, vraća se u politiku. I to potpuno slobodan, slobodan od HNS-a, koji ga je izbacio iz svojih redova, slobodan od Vesne Pusić i odnosa u kojemu se uvijek postavljalo pitanje tko je zapravo vođa narodnjaka, slobodan od neuspjeha Kukuriku politike, slobodan od obzira i obveza prema bilo kome…
Kad se pogleda situacija u kojoj se danas nalazi Kukuriku koalicija, kad se mjeri intenzitet prijezira prema neuspješnoj vlasti koja je nekompetencijom zarobila Hrvatsku, nameće se pomalo perverzan zaključak kako je za Čačića zatvor bio spas. Ili sklonište. Osuđen je jer je dvoje ljudi izgubilo život. To će ga pratiti zauvijek. Na izdržavanje kazne otišao je kao najomraženiji član Milanovićeve vlade. Nikoga Hrvati nisu toliko pljuvali kao njega. Riječi kojima su ga tada opisivali bile su bahat, arogantan, svađalica, ljutit… Bio je Milanovićev gromobran. Munje su zaobilazile premijera i udarale ravno u Čačića. U godinu dana, otkako u Vladi nema Čačića, gromovi su promijenili smjer i meta im je isključivo premijerska glava. Čačić je platio ceh za svoj dio odgovornosti za prometnu nesreću u Mađarskoj. Ali, život kroji apsurde, pa tako zahvaljujući upravo tom udarcu sudbine, on danas izlazi na slobodu bez imalo odgovornosti za katastrofalno stanje u zemlji, za vojsku nezaposlenih, za izostanak investicija, za nesposobnost vlasti da osigura zadovoljavajuću konzumaciju novca iz europskih fondova, za blamažu u vezi lex Perković, za pad rejtinga Kukuriku koalicije… Na njemu nema odgovornosti za neuspjeh u upravljanju Hrvatskom i s tim kapitalom Čačić može osvajati novi politički prostor. Da nije bilo nesreće i zatvora, Čačića bi danas mrzili svi, a on bi pucao po šavovima i svađao se sa svima svakog sata u danu. U nesposobnoj Vladi, opredijeljenoj za to da spriječi svaku ozbiljnu reformu, ne bi uspio realizirati nijedan projekt o kojemu je govorio i na kraju bi se i sam utopio u neuspješnosti. Da nije završio u zatvoru, Čačić bi danas bio hrvatski Pedro, kojega bi svatko htio objesiti na banderu u susjedstvu.
Radimir Čačić na političku scenu dolazi mršaviji nego ikad, smireniji nego prije i vjerojatno ambiciozniji nego ikad. HNS i Vesna Pusić imaju razloga za brigu. Čačića su nemilosrdno nogirali kako bi ga spriječili da se politički aktivira. Nisu se čak ni trudili odglumiti neku kvazidemokratsku predstavu. U međuvremenu HNS je pao na niske grane i daleko je od izbornog praga. Treća izborna jedinica, sa sjedištem u Varaždinu, uvijek je bila narodnjačka baza. Ali, na žalost Vesne Pusić, ne HNS-ova, nego Čačićeva. Već sljedeći parlamentarni izbori, bili prijevremeni ili redoviti, to će potvrditi. U trećoj izbornoj jedinici HNS je Čačić. HNS bez Čačića ne vrijedi ondje ni šupljega groša. Uspije li pripremiti stranku koju osniva za izlazak na izbore, makar samo u trećoj izbornoj jedinici, Radimir Čačić mogao bi biti važan kotačić u komponiranju buduće vlasti, pa bilo to i u kombinaciji s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom. A HNS, stranka koju je osnivao i iz koje je izbačen bez milosti, u takvom će se zapletu boriti za opstanak negdje na rubu političke margine.
Mladenka Šarić, T Portal

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari