Connect with us

Šport

Ajmooooo Dinamo, sretno!

Objavljeno

-

Večeras hrvatski prvak Dinamo, ujedno i bez dvojbe uvjerljivo najbolji i najuspješniji hrvatski klub, igra četvrtfinale UEFA Europske lige. Na dotrajalom, neprimjerenom stadionu Maksimir, narušene statike, već ozbiljno nagriženom od zuba vremena, ali i snažnog prošlogodišnjeg zagrebačkog potresa. Na stadionu čiju istočnu tribinu su moji kolege građevinari, statičari već proglasili trajno neuporabljivom, prikladnom jedino za rušenje.

Dakle, na tom stadionu Dinamo igra, već sada možemo reći – povijesnu europsku utakmicu protiv sjajnog, bogatog španjolskog kluba iz regije Valencije (Comunidad Valenciana). Comunidad Valenciana je inače predivna regija na obali Sredozemnog mora, koju sam prošao uzduž i poprijeko još kao student građevinarstva na međunarodnoj razmjeni studenata, prije puno, puno godina.
Usporedimo sad dva suparnika u četvrtfinalnom dvoboju Europske lige, Dinamo i Villarreal, s obzirom na stadione na kojima igraju, s obzirom na gradove iz kojih dolaze, s obzirom na njihovu povijest, tradiciju, uspjehe, rezultate i značaj koji imaju u svojim državama.

Sam grad Villarreal (u prijevodu – Kraljevski grad) je gradić veličine cca. 50 000 stanovnika. Povijesno je bio važan zbog blizine Sredozemlja i grada Valencije, a danas je Villarreal najpoznatiji po istoimenom španjolskom nogometnom prvoligašu. Veličinom, odnosno brojem stanovnika, to vam je grad u rangu, primjerice – Siska, Varaždina, Šibenika, Bjelovara… Manji je od Zadra, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Pule, Karlovca itd.

U tom gradiću se nalazi nogometni stadion El Madrigal, koji je 2017. preimenovan u Estadio de la Ceramica, kapaciteta oko 25 000 gledatelja. Dakle, može teoretski primiti 50% cjelokupne populacije grada. Iako nije baš za usporedbu i jasno je da se to ne može tako gledati, ali ipak, da budem slikovitiji – to vam je, s obzirom na broj stanovnika, otprilike kao da u Zagrebu imamo stadion SF kapaciteta od 400 tisuća gledatelja.

Stadion El Madrigal, iako otvoren davne 1923., renoviran je, obnavljan i rekonstruiran u više navrata, a zadnji put detaljno i opsežno konstruktivno je obnovljen 2005. Danas je to lijepi, moderan europski stadion koji zadovoljava sve najviše uvjete UEFA-e za sve međunarodne utakmice, uključujući naravno i Ligu prvaka. Ima i 30 VIP loža koje su klimatizirane, s direktnim TV prijenosom uživo utakmica, uslugom cateringa i zasebnim, nezavisnim pristupom s tri dizala.

Reći ćete sad možda – pa Villarreal CF vjerojatno ima veću i dužu tradiciju, više uspjeha i trofeja, bogatiju povijest, bolje rezultate od našeg Dinama. Pa pogledajte sami sljedeće podatke. Od svog osnutka, 32 sezone su igrali u lokalnoj, regionalnoj ligi, 23 sezone u četvrtoj ligi, 4 sezone u trećoj ligi, 10 sezona u drugoj ligi i 21 sezonu u prvoj ligi. Prvi put su ušli u prvu španjolsku ligu tek 1998., da bi odmah sljedeće sezone ispali opet u drugu ligu. Vratili su se u elitni rang već sljedeće sezone, 2000., te su od tada redoviti članovi prve španjolske lige, s iznimkom 2012, kad su ponovo ispali na jednu sezonu u drugu ligu. Nikada nisu osvojili niti jedan nacionalni, a ni europski trofej. Najveći uspjeh su ostvarili 2008., kad su osvojili drugo mjesto u španjolskom prvenstvu, iza Real Madrida, a ispred Barcelone, Atletica i Seville.

S druge strane, Dinamo je osvojio čak 31 nacionalno prvenstvo, 22 nacionalna kupa, 6 superkupova, te šlag na tortu – europski trofej Kup velesajamskih gradova (danas UEFA Europa liga), ujedno i jedini europski trofej od svih hrvatskih klubova.

Najbolji i najuspješniji hrvatski klub, jedan od simbola grada Zagreba, hrvatski nacionalni ponos, u hrvatskoj metropoli, gospodarskom središtu Hrvatske, najvećem i najbogatijem gradu države, s više od 800 000 stanovnika, u kojem živi gotovo četvrtina populacije države, u gradu koji ima veću gospodarsku aktivnost od prosjeka EU, u kojem se obrne svaka treća kuna u domaćoj ekonomiji – igra na stadionu na kojem je svakog trenutka upitno i zaista neizvjesno daljnje dobivanje UEFA-ine licence za odigravanje međunarodnih utakmica bilo koje kategorije. I unatoč tome, već godinama se Dinamo sudara sa snažnim javnim otporom, ignoriranjem, pa i sabotiranjem bilo kojeg pokušaja da se izbori za mogućnost da si sam isfinancira i izgradi novi nogometni stadion.
A rješenje je relativno jednostavno, GNK Dinamo ga stalno nudi, sve je razradio i pripremio do u detalje, ne traži nikakve novce poreznih obveznika, potrebna je samo dobra volja nadležnih u Zagrebu. Potrebna je samo odluka o pravu građenja ili dugotrajna koncesija, rješenja koja smo već vidjeli čak i u našoj državi – u Rijeci, Splitu… Pravo je pitanje – zašto to nije još napravljeno u glavnom gradu Hrvatske?

Je li normalna ova trenutna situacija sa stadionskom infrastrukturom koju imamo u Zagrebu? Hoće li i kada netko od odgovornih napokon reagirati? Nije li ovo sramota za hrvatsku metropolu, civilizacijsko pitanje po kojem su daleko ispred Zagreba i gradovi poput Tirane, Skopja, Sofije, Bukurešta, Budimpešte, Ljubljane, Bratislave, Tbilisija, Astane, Kišinjeva, Bakua, Erevana, Minska… Na samom dnu Europe smo po ovom pitanju.

Zaključak izvucite sami, uz pogled na fotografije stadiona večerašnjih suparnika u četvrtfinalu Europske lige. S jedne strane, stadion trofejnog, najuspješnijeg kluba bogate tradicije iz gotovo milijunske metropole države aktualnih svjetskih nogometnih viceprvaka, a s druge strane, stadion kluba bez značajne tradicije koji nikad nije osvojio niti jedan trofej, iz gradića od samo 50 000 stanovnika.

U svakom slučaju – NEMA PREDAJE!

A vi, dečki u plavom, osvjetlajte nam i večeras obraze, dajte sve od sebe, pokažite kako kucaju hrabra plava srca, pokažite svoju izuzetnu nogometnu kvalitetu na travnjaku najdražeg stadiona, stadiona o kojem je legendarni sportski novinar i Dinamov kroničar, pokojni Tomislav Židak još davne 2009. pisao kao o ‘’najružnijem stadionu na svijetu, koji treba što prije srušiti’’. Već ste napravili fantastičan europski uspjeh ove sezone, pružili nam puno veselja, ovo je bonus, nagrada za sve nas, ali svi znamo da možete još i više. Bez obzira što su vam neki potpuno neutemeljeno i zločesto predbacivali kako za razliku od njih ne igrate sa srcem nego s novcima, bez obzira što igrate na ‘’najružnijem stadionu na svijetu’’ (nama ipak najdražem), bez obzira što su vaši suparnici nominalno skoro 3 puta skuplji na nogometnom tržištu i imaju više love, bez obzira što igraju na ljepšem i boljem stadionu…
Bez obzira na sve to ili baš zato, svi smo večeras uz vas – čitava velika Dinamova plava obitelj, a rekao bih i cijela Hrvatska, Herceg Bosna, te brojni Hrvati diljem svijeta. Uz Božju pomoć i sreću junačku! Ajmooooo Dinamo, sretno!

Tomislav Zbožinek

Halilhodžić prognozira: Dinamo ima šanse protiv Villarreala

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas