Connect with us

Herceg Bosna

Akademik Božo Žepić za Kompas: Rješenje za BiH su tri republike

Objavljeno

-

Ukoliko opstane Republika Srpska jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike – kazao je akademik professor emeritus Božo Žepić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne. Pojasnio je kako nije za entitete nego za republike.

„Republika je najveći stupanj unutarnje političke autonomije koja može dobiti jedan teritorij kao i zajednica naroda koja taj teritorij naseljava. Republika znači da narod odlučuje. Narod je na vlasti i pita ga se, a danas je često narod izmanipuliran i malo ga se što pita, ne samo u nas nego i drugdje. Jer što znači entitet? To može biti neka bezlična regija bez izvršne zakonodavne i sudbene vlasti. Što vama znači da osnujete treći entitet, a da je on regija i da nemate parlament, vladu, sud i nadležnosti koje ima RS. Kada su tri republike onda svatko ima jednako i to podrazumjeva iste institucije političkog sustava“, objasnio je akademik Žepić.

Naveo je kako moramo zaključiti novi društveni ugovor. „Dokle god to ne napravimo bit ćemo provincija i protektorat međunarodone zajednice. Drugi će s nama upravljati, a ne mi sami“, poručio je. Za Željka Komšića je rekao da je najveći autogol bošnjačke politike jer je njegov izbor mnogima otvorio oči u Zagrebu i međunarodonoj zajednici. Istaknuo je i kako problem Hrvata u BiH nije samo izborni zakon izrazivši skepsu u mogućnost postizanja dogovora u posljednjim pregovorima. „On je važan i moralno i politički kao i pravno da sami birate onog u koga imate povjerenje i tko će vas predstavljati. Taj koji će vas predstavljati mora biti izraz vaše volje, da je poželjan predstavnik, a ne onaj kojeg ne želite i netko vam ga nametnuo. I to je važno, ali pravi problem je ustrojstvo zemlje“, kazao je akademik Žepić.

Više o ovim i drugim aktualnim temama govorilo se u emisiji Kompas Radiotelevizije Herceg-Bosne.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas