Connect with us

Reagiranja

Akademik Davorin Rudolf: Poruka Njemačke je nekorektna, neka se Merkel liši zabluda da nam može išta diktirati

Objavljeno

-

Akademik Davorin Rudolf u razgovoru za DNEVNIK.hr komentirao je objavu njemačke vlade koja je danas poručila kako se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i profesor međunarodnog prava ističe kako nema dvojbe da se presude moraju poštivati, ali ne i odluke ovakvih sudova.

“Stalni arbitražni sud narušio je temeljno pravilo sudovanja, a to je nepristranost”, kazao je Rudolf.

Ističe kako je izjava njemačke vlade nekorektna.

“Mi se nismo petljali u spor Njemačke s Danskom i Nizozemskom pa neka se ni ona ne petlja u naše sporove pogotovo kad nije ni pročitala odluku suda. Gospođa Merkel jest na čelu najjače gospodarske države u Europi, ali neka se liši zabluda da nam može bilo što diktirati “, kaže Rudolf.

Na pitanje što će uslijediti nakon objave suda, Rudolf predviđa kako će ostati teritorijalni status quo.

“Ne vjerujem da je bilo tko lud da bi primijenio silu.  Drugo, kad se smiri situacija, mogu se povesti direktni bilateralni pregovori”, kaže Rudolf.

Najboljim rješenjem smatra spor dati na rješavanje Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

“To je glavni i jedini glavni sudski organ UN-a. Ima 15 nezavisnih sudaca koji se biraju na 9 godina. Imaju vrlo visoke plaće pa ih ne možete potkupiti”, kaže Rudolf.

Podsjeća kako je taj sud rješavao granične sporove između Njemačke, Danske i Nizozemske, Velike Britanije i Francuske te Kanade i SAD-a.

IZNENAĐUJUĆA PORUKA IZ NJEMAČKE: Hrvatska mora poštovati i primijeniti odluke Arbitražnog suda!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari